ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ.........

ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

Σε άτομα εξαρτημένα από αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια αλλά και στους συγγενείς τους απευθύνεται το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περίπου χίλιοι εξαρτημένοι και άλλοι τόσοι συγγενείς εξαρτημένων ατόμων.

«Το πρόγραμμα και η αποτελεσματικότητά του αξιολογήθηκαν πολύ πρόσφατα και στόχος μας είναι να λειτουργήσει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας», τονίζει η ψυχολόγος του προγράμματος, Θεανώ Καραμέτσου. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται το εξαρτημένο άτομο καταρχήν μόνον αν το θέλει, γι' αυτό και πρέπει να πάρει το ίδιο τηλέφωνο και όχι κάποιος συγγενής ή φίλος, όπως επισημαίνει η ψυχολόγος. «Το θέμα είναι να θέλει να προσπαθήσει για τη ζωή του, να θέλει να την αλλάξει. Δεν αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους που έρχονται ως αρρώστους. Τους εξηγούμε ότι πρέπει να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη της ζωής τους».

Εξαρτημένοι και συνεξαρτημένοι

Το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ είναι ένα δεκαοκτάμηνο στεγνό πρόγραμμα, χωρίς υποκατάστατα, ενώ λειτουργεί εντελώς δωρεάν. Κατά τη διάρκεια των δεκαοκτώ μηνών γίνονται ατομικές συναντήσεις όπου παρέχεται ψυχολογική στήριξη, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα παρακολούθησης από ψυχίατρο για τη διάγνωση και αξιολόγηση τυχόν ψυχιατρικών προβλημάτων που συνυπάρχουν. Ακόμη, παρέχονται υπηρεσίες για τους συγγενείς εξαρτημένων ατόμων, ενώ υπάρχει και ομάδα για ανηλίκους, σε περίπτωση που ένας από τους δυο γονείς αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης. Ο στόχος για τα εξαρτημένα άτομα είναι η αποχή από το αλκοόλ και την ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια, ενώ παράλληλα καλούνται να βελτιώσουν σημαντικούς τομείς της ζωής τους, όπως είναι η οικογένεια, η εργασία, το κοινωνικό περιβάλλον. «Στην αρχή μπορεί κάποιο άτομο να έρχεται χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει ή να έρχεται επειδή του ασκείται μια πίεση. Υπάρχουν όμως και πολλοί που νιώθουν ότι έχουν φτάσει στα όριά τους. Φοβούνται ότι θα χάσουν την υγεία τους, τους αγαπημένους τους, τα χρήματά τους», εξηγεί η κ. Καραμέτσου. Η ίδια επισημαίνει πως το άτομο ξεκινά ορίζοντας ποιο είναι το πιο βασικό του πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι τζογαδόρος, αλλά είναι και εξαρτημένος από το αλκοόλ, δεν μπορεί να ενταχθεί σε δυο προγράμματα ταυτόχρονα. «Πρέπει να εστιάσει σ' αυτό που του κάνει μεγαλύτερο κακό, σ' αυτό από το οποίο είναι σοβαρότερα εξαρτημένος», τονίζει. Στο πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ δεν υποστηρίζονται μονάχα τα εξαρτημένα άτομα, αλλά και οι συγγενείς τους, οι «συνεξαρτημένοι». Συνήθως πρόκειται για πολύ στενό συγγενή, γονιό ή σύζυγο. «Αρχικά οι συγγενείς έρχονται γιατί θέλουν να μάθουν πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και στη συνέχεια διαπιστώνουν πόσο επηρεάζει και τη δική τους ζωή. Εχουν ανάγκη από βοήθεια, έχουν πολλές αγωνίες, αναρωτιούνται πώς μπορούν να υποστηρίξουν το άτομο. Νιώθουν θυμό, απογοήτευση, ενοχές και βιώνουν αντιφατικά συναισθήματα», σημειώνει η κ. Καραμέτσου.

Το πρόβλημα του τζόγου

Στην ερώτηση αν υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στις δυο εξαρτήσεις, η ψυχολόγος που συμμετέχει στο πρόγραμμα εξηγεί πως κάτι τέτοιο δεν είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει περίπτωση δυο εξαρτήσεις να συνυπάρχουν ή η μια να έχει αντικαταστήσει την άλλη. Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο και το αν η κακή οικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να το «σπρώξει» σε κάποια εξάρτηση. Πάντως, σε σχέση με το ζήτημα της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, τα στοιχεία που έχει το ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ για το 2009 είναι αποκαλυπτικά. Περίπου το 90% των εξαρτημένων από τυχερά παιχνίδια που επισκέφτηκαν το πρόγραμμα την περασμένη χρονιά είναι άνδρες, με την πλειοψηφία να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών. Το 35,9% των εξαρτημένων ξόδευαν 200-1.000 ευρώ την εβδομάδα στα τυχερά παιχνίδια, ενώ το 23,4% ξόδευαν από 1.000 έως 3.000 ευρώ. Το 29,7% των τζογαδόρων έτυχε να χάσουν από 3.000-10.000 ευρώ σε μία φορά, ενώ οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται κυρίως στην εξάρτησή τους από τον τζόγο. Για περισσότερες πληροφορίες www.kethea-alfa.gr.

ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΠΙΧΕΙΡΙΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΑΛΛΩΣΤΕ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΣΑΝ ΚΑΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ.ΜΠΡΑΒΟ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΡΩ.