ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ................

«Tέλος» στις ανώνυμες πηγές προεκλογικής χρηματοδότησης θέτει το υπουργείο Εσωτερικών με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πύλης «Διαφάνεια», όπου από την Τρίτη 7 Σεπτέμβρη θα καταχωρούνται όλα τα έσοδα και τα έξοδα των συνδυασμών και των υποψηφίων στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Το πληροφοριακό σύστημα υλοποιήθηκε από την εταιρεία Singular Logic σε λιγότερο από 2 μήνες και κόστισε 80.000 ευρώ.

Η παρουσίαση της κεντρικής βάσης δεδομένων που θα βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ekloges.ypes.gr πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εσωτερικών από στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας, παρουσία του υπουργού κ. Γ. Ραγκούση.

Ο κ. Γ. Ραγκούσης τόνισε ότι οι βασικές αρχές του νόμου για τις προεκλογικές δαπάνες των αυτοδιοικητικών εκλογών και η εμπειρία λειτουργίας της ηλεκτρονικής πύλης «Διαφάνεια» θα αξιοποιηθούν στο νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση για τα οικονομικά των κομμάτων, το οποίο θα κατατεθεί μαζί με τον νέο εκλογικό νόμο.

Επισήμανε, επίσης, ότι έχουν ήδη συσταθεί οι Επιτροπές Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων στις 13 περιφέρειες της χώρα, όπου προΐστανται δικαστικοί λειτουργοί. Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί για όλους. Υπενθυμίζουμε ότι για όσους συνδυασμούς δεν τηρήσουν τις υποχρεώσεις του νόμου προβλέπεται έκπτωση από τη θέση που έχουν εκλεγεί οι εκπρόσωποί τους και «βαριά» χρηματικά πρόστιμα.

Το σύστημα

Το σύστημα «Διαφάνεια» είναι εύχρηστο και λειτουργικό τόσο για τους διαχειριστές των συνδυασμών, οι οποίοι πρέπει να καταχωρούν τα σχετικά στοιχεία, όσο και για τους πολίτες που αναζητούν πληροφορίες. Για πρώτη φορά, οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους πριν από τις εκλογές τις πλήρεις λίστες των συνδυασμών αμέσως μετά την ανακήρυξή τους στις 24 Οκτωβρίου. Οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι, σύμφωνα με τον νόμο 3870/2010, οφείλουν να ενημερώνουν το σύστημα για τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει από τις 9 Αυγούστου.

Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει πληροφορίες για το πόσα χρήματα έχει δαπανήσει ο συνδυασμός ή ο υποψήφιος σε σχέση με το ανώτατο όριο που καθορίζει ο νόμος. Μέσω της ηλεκτρονικής πύλης δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες υποβολής καταγγελιών.

ΛΕΤΕ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ?ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΧΩΝΕΤΑΙ ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΩΡΑ ΜΠΡΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ ΣΑΣ ΜΙΛΑΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΔΕΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΠΟΡΤΑ ΑΝΟΙΚΤΗ ΝΑ ΜΠΑΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΑ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΗΤΟΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ/ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ?ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΟΡΟΙΔΙΕΣ ΠΛΑΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΔΩ ΣΤΗ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ