ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ.........


Επιδότηση 20% στον ΕΛΓΑ από τον Προϋπολογισμό

Σε τροπολογία που κατέθεσε χθες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή προβλέπεται κρατική επιχορήγηση-επιδότηση ύψους 20% των συνολικών εισφορών που καταβάλλονται από τους αγρότες, για τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Ωστόσο, ασαφής παραμένει η ακριβής επιβάρυνση που θα έχει η δαπάνη αυτή στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για αλλαγές στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας δεν προβλεπόταν κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ και τα έσοδά του, άρα και οι αποζημιώσεις που θα μπορούσε να καταβάλει για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή, θα προέρχονταν μόνον από τις εισφορές των αγροτών στον Οργανισμό.

Με την τροπολογία ικανοποιείται αίτημα βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, που είχαν ζητήσει την ενίσχυση των εσόδων του ΕΛΓΑ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε ο Οργανισμός να μπορεί να ανταποκριθεί στη χορήγηση ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους αγρότες.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ βασίζεται στην ανάγκη κατάρτισης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών του Οργανισμού, ορίζοντας ότι το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα συνολικά έσοδά του.

Παράλληλα επιχειρείται η ρύθμιση του τεράστιου χρέους του (3,8 δισ. ευρώ), το οποίο θα πρέπει να αποπληρωθεί μέχρι το 2019.

Οπως προκύπτει από τα απολογιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών, τα έσοδα του ΕΛΓΑ μετά βίας επαρκούν για να καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα - και δύο δάνεια που λήφθηκαν από τον Οργανισμό με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου το 2008 και 2009, ύψους 444 εκατ. και 225 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, για την καταβολή των κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων, θεωρήθηκαν από την Κομισιόν κρατικές ενισχύσεις, μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο.ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΕΞΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΗ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΙΝΕΣ ΣΠΕΥΣΑΤΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.