ΣΚΛΗΡΗΝΣΗ.

ο φάρμακο αλβουτερόλη για το άσθμα μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση, ενδεχομένως επιβραδύνοντας ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, ανέφεραν Αμερικανοί ερευνητές.

Το φθηνό διαθέσιμο χάπι, θα μπορούσε να ενισχύσει το αποτέλεσμα μιας συνήθους αγωγής για τη νόσο που λέγεται γλατιραμέρη, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό 'Archives of Neurology'.

Η Dr. Samia Khoury από το Brigham and Women’s Hospital και το Χάρβαρντ, της Βοστόνης, εξέτασε 39 ανθρώπους με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Τους χορηγήθηκαν ενέσεις γλατιραμέρης. Μισοί έλαβαν εικονικό φάρμακο και μισοί αλβουτερόλη, που πωλείται στην Ευρώπη ως σαλβουταμόλη.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν και εξετάστηκαν για ένα χρόνο με εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις των εγκεφάλων τους.

Λίγοι συμμετέχοντες εμφάνισαν υποτροπή. Όσοι έλαβαν και τα 2 φάρμακα είχαν 0,09 υποτροπές σε ένα χρόνο κατά μέσον όρο, ενώ όσοι έλαβαν εικονικό φάρμακο είχαν ποσοστό υποτροπής 0,37 το χρόνο, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Όσοι έλαβαν αλβουτερόλη πέρασαν μεγαλύτερο διάστημα πριν την πρώτη υποτροπή, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Η ομάδα της Khoury σημειώνει ότι κατέληξε πως η αγωγή με γλατιραμέρη και αλβουτερόλη είναι καλώς ανεκτή και βελτιώνει τα κλινικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η αλβουτερόλη βοηθά στην αντιμετώπιση του βρογχόσπασμου που είναι ένα από τα επικίνδυνα συμπτώματα του άσθματος και μειώνει την ιντερλευκίνη - 12.

Πηγές: ′Archives of Neurology′.