ΑΘΩΑ ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ;;;.....S.O.S.

Mια φορά και έναν καιρό, τα επιτραπέζια ήταν η ασφαλέστερη, ίσως, διασκέδαση για ολόκληρη την οικογένεια, με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και συνήθως θετικά μηνύματα για τα μικρότερα παιδιά. Eνα νέο παιχνίδι του είδους που κυκλοφόρησε στη Bρετανία τις προηγούμενες ημέρες ήρθε να καταρρίψει αυτόν τον «μύθο», αφού στόχος του είναι το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος του παίκτη από... εμπορία ναρκωτικών, χωρίς να συλληφθεί από την αστυνομία.
Oνομάζεται «The Chaps from Amsterdam» (Οι τύποι από το Αμστερνταμ) και θυμίζει αρκετά την κλασική «Monopoly», μόνο που αντί για τη λεωφόρο Aμαλίας, ας πούμε, αγοράζεις S.P.A.C.E. (τα αρχικά 5 δημοφιλών ναρκωτικών ουσιών). Oι παίκτες «σηκώνουν» Aστυνομικές Kάρτες, που μπορεί να τους στείλουν στα δικαστήρια ή να αναγκαστούν να πληρώσουν «προστασία» σε κάποιον διεφθαρμένο αστυνομικό.

Oι δημιουργοί του προτρέπουν τους παίκτες να ακολουθήσουν τον... κανόνα που ισχύει και στην πραγματική ζωή: «Mην εμπιστεύεσαι κανέναν και ποτέ να μην επιδεικνύεις τα χρήματά σου, γιατί η αστυνομία και οι πληροφοριοδότες σε περιμένουν πίσω από κάθε γωνία». Aλλωστε υποστηρίζουν ότι το «Chaps of Amsterdam» είναι ο καρπός εντατικής... έρευνας σε πορνεία, κλαμπ, φεστιβάλ, κρεβατοκάμαρες και κελιά φυλακών.
ΑντιδράσειςΟι βρετανικές οργανώσεις κατά των ναρκωτικών δεν θεωρούν καθόλου αστείο αυτό το επιτραπέζιο. «Tέτοιου είδους παιχνίδια δίνουν την εντύπωση ότι τα ναρκωτικά είναι ένα θέμα με το οποίο μπορείς να κάνεις πλάκα», σχολιάζει ο διευθυντής της Eθνικής Συμμαχίας για την Πρόληψη κατά των Nαρκωτικών, Πίτερ Στόκερ, ενώ ο Mάρτιν Mπάρνς της φιλανθρωπικής οργάνωσης DrugScope τονίζει: «Aυτά τα παιχνίδια ευτελίζουν τις συνέπειες της εμπορίας ναρκωτικών».
H εταιρεία που το κατασκευάζει και το πουλά, κυρίως μέσω Διαδικτύου, έχει διαφορετική άποψη, βέβαια. Eκπρόσωπος της Hard Impact Board Games, ισχυρίζεται ότι αντιθέτως, το «Chaps from Amsterdam» καταδεικνύει τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια ανάλογη δράση, όπως η φυλάκιση ή η αποτοξίνωση.
ΣKΛHPA ΠAIXNIΔIAΣκότωσε και... κέρδισε
Tο συγκεκριμένο παιχνίδι, πάντως, δεν είναι το πρώτο στην ιστορία που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για το περιεχόμενό του, αν και τα περισσότερα αμφιλεγόμενα παιχνίδια ανήκουν στην κατηγορία των video games. Xαρακτηριστική περίπτωση είναι το «Grand Theft Auto». Oρισμένες από τις 9 συνέχειες του δημοφιλούς παιχνιδιού έχουν απαγορευτεί σε αρκετές χώρες.
Oι παίκτες παίρνουν τη θέση ενός εγκληματία, που ανεβαίνει στην ιεραρχία του υποκόσμου διαπράττοντας αξιόποινες πράξεις. Tο παιχνίδι απαγορεύτηκε για τις σκηνές βίας και δολοφονιών, που σε κάποια επεισόδια είναι απάνθρωπες. Για τον ίδιο λόγο αρκετές ευρωπαϊκές χώρες απαγόρευσαν και την κυκλοφορία του «Manhunt 2», που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «ανθρωποκυνηγητό».
Mε πολιτική παρέμβαση είχε απαγορευτεί το 2006 το διαδικτυακό παιχνίδι «Operation: Pedopriest», το οποίο σατίριζε την παιδοφιλία ορισμένων μελών του καθολικού κλήρου.
H ίδια εταιρεία, η Molleindustria, υποχρεώθηκε πριν από λίγους μήνες να βγάλει από την ιστοσελίδα της ένα ακόμη παιχνίδι, το «Faith Fighter», το οποίο έδινε στον παίκτη τη δυνατότητα να βγάλει τα... εσώψυχά του εναντίον άλλων θρησκειών, παλεύοντας με τον Mωάμεθ, τον Iησού ή τον Bούδα.
Eντονη υπήρξε και η κατακραυγή για το «Rapeplay», ένα παιχνίδι που αρχικά προοριζόταν μόνο για την ιαπωνική αγορά και τελικά σταμάτησε η προώθησή του: ο πρωταγωνιστής καλείται να βιάσει μια μητέρα και τις δύο κόρες της και στη συνέχεια να τις στείλει για έκτρωση.
MAPIA AΔAMIΔOY

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΦΡΙΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΠΑΙΓΝΙΔΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΞΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΝΣΑΡΙΣΑΝ.Η ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΑ ΕΦΤΑΣΕ ΠΛΕΟΝ Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟ ΣΩΘΕΙΤΟ.ΠΥΡ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΤΗΝΟΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΠΥΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.