ΖΑΚΥΝΘΟΣ ....

Ζάκυνθος: Μείωση κατά 4,2 % στις αφίξεις τουριστών τον Ιούνιο στον Κρατικό Αερολιμένα
Στο -4,2% παγιώνεται, τελικά, η μείωση αφίξεων στον Κρατικό Αερολιμένα Ζακύνθου, κατά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Αεροδρομίου, επιβεβαιώνοντας, εν μέρει, τα όσα αναφέρθηκαν σε προχθεσινή αρθρογραφία της εφημερίδας μας, αναφορικά με τα ποσοστά του περασμένου μήνα.Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στα Ιόνια Νησιά, η Ζάκυνθος βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, αφού ο Ιούνιος έκλεισε στην Κέρκυρα με μείωση της τάξης του 7,8% και στη γειτονική μας Κεφαλλονιά με -22%, γεγονός που οφείλεται αφενός στη οικονομική κρίση και αφετέρου στην αμετακίνητη απόφαση των ιδιοκτητών καταλυμάτων να μειώσουν τις τιμές.Από τα στοιχεία αυτά μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι επιβεβαιώνονται οι δυσοίωνες προβλέψεις για "βουτιά" του τουρισμού και τον έκτο μήνα του 2009.Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Αεροδρομίου Ζακύνθου, το φετινό Ιούνιο προσγειώθηκαν 501 αεροσκάφη, τα οποία μετέφεραν 84.788 επιβάτες, ενώ οι αντίστοιχες αφίξεις του 2008 ήταν 523 αεροσκάφη και 89.847 επιβάτες. Μείωση επιβατών 4,2% και αεροσκαφών 5,63%.Το μόνο που μπορεί να μας παρηγορήσει είναι η σύγκριση με την Κεφαλλονιά και την Κέρκυρα, γιατί φαίνεται ότι το νησί μας αντέχει στην πίεση της οικονομικής κρίσης, μιας και η μείωση των αφίξεων είναι μικρότερη, γεγονός παρηγορητικό, γιατί τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν χειρότερα, επειδή οι προβλέψεις έκαναν λόγο για μεγαλύτερη μείωση.
Τα στοιχεία του ΙουνίουΣύμφωνα με τα στοιχεία του Αεροδρομίου, η Ζάκυνθος υποδέχθηκε, τον περασμένο μήνα, 84.788 τουρίστες, από δεκαπέντε χώρες, με πρώτη τη Μεγάλη Βρετανία (45.398), ακολουθεί η Τσεχία με 6.950, η Πολωνία με 4.102 και η Ολλανδία με 3.590 επισκέπτες.Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις μειώσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι η Μεγάλη Βρετανία καταγράφει πτώση 16,34%, η Ουγγαρία 46% και η Αυστρία 8,3%, ενώ παρουσιάζεται αύξηση από την Πολωνία, της τάξης του 100%, Γερμανία κατα 37,5% και από τη Τσεχία 23,8%.Να σημειωθεί, ότι, για πρώτη φορά, στον πίνακα δεν υπάρχουν, πτήσεις από απο την Σλοβενία.Ακολούθως, δημοσιεύουμε τους αναλυτικούς πίνακες από την κίνηση του Ιουνίου, το 2008 και το 2009, η μελέτη των οποίων οδηγεί σε χρήσιμα συμπεράσματα
Η ΚεφαλλονιάΌσο αφορά τον αριθμό των charters, ενώ τον Ιούνιο του 2008 πραγματοποιήθηκαν 230 αφίξεις, εφέτος σημειώθηκαν μόνο 187, δηλαδή σαράντα τρία charters λιγότερα, και σε ποσοστό 18,70% λιγότερες αφίξεις.Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, χάθηκε η Σουηδική αγορά η οποία μετακινήθηκε προς Κέρκυρα και Ρόδο, ενώ οι απώλειες της Βρεττανικής αγοράς ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.Μειώθηκαν κατά 8.174 τα άτομα και κερδίσαμε περίπου 1000 από Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία. Στη μείωση των αφίξεων σημειώνεται και τη μείωση της κατανάλωσης. Ολοι οι τουρίστες έχουν περιορίσει τα έξοδα στα εντελώς απαραίτητα. Πρόκειται ηια μεγάλη βουτιά, που πιθανόν δύσκολα να ανατραπεί τους επόμενους μήνες και ας μπαίνουμε στη καρδιά της τουριστικής περιόδου. Η Κεφαλονιά, όπως και όλη η Ελλάδα, πληρώνει τα σπασμένα από ένα τουριστικό μοντέλο, που έχει κτιστεί κυριολεκτικά στην άμμο, για φθηνό τουρισμό χωρίς προοπτικές και όραμα.
Η ΚέρκυραΜε μείωση της τάξης του 7,8%, έκλεισε η κίνηση των αφίξεων τουριστών με πτήσεις charter, τον Ιούνιο στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Αντίθετα, αυξημένη κατά 3,7% ήταν η κίνηση των αφίξεων με πτήσεις εσωτερικού. Από τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του νησιού, προκύπτει ότι η μείωση των αφίξεων του Ιουνίου, οφείλεται κυρίως στις τουριστικές αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας, που καταγράφουν σημαντικές απώλειες, όχι μόνο σε ποσοστά αλλά και σε απόλυτους αριθμούς.Αντίθετα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν τον Ιούνιο οι αφίξεις από τις τουριστικές αγορές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Πολωνίας και της Σουηδίας.Σημειώνεται, ότι ο δείκτης των αφίξεων δεν αποδίδει απόλυτα την πορεία του τουρισμού στο νησί μας, καθώς, καταγράφεται διαφοροποίηση στην κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών μας. Φέτος, ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό από πέρσι συμμετέχει σε προγράμματα all inclusive, ενώ, δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία για τις διανυκτερεύσεις και το εισρέον, από τον τουρισμό, εισόδημα. Επίσης, δεν έχουν διατεθεί αναλυτικά στοιχεία για την κίνηση των κρουαζιεροπλοίων στο λιμάνι της Κέρκυρας και γενικότερα για το θαλάσσιο τουρισμό, που αφήνει ένα σημαντικό, αλλά, απροσδιόριστο εισόδημα στον τόπο.TO ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΗΣΙ ΔΕΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΤΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΕ ΝΤΟΠΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΩΣΟΠΙΚΗ ΖΩΗ.ΕΤΣΙ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΗ.ΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΛΑΝΟ ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΓΚΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ ΣΕ ΔΥΟ ΣΕΖΟΝ ΘΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΗ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.