ΧΙΛΙΕΣ ΣΙΩΠΕΣ.....

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών και αφορούν τις δημοσκοπήσεις, την επέκταση της χρήσης των καμερών και τη δημιουργία τράπεζας DNA.
Η κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά της αντιπόλιτευσης ιδιαίτερα για το θέμα των καμερών, αλλά και για την πρόσφατη αλλαγή φρουράς στην
ΕΥΠ με την αντικατάσταση του πρέσβη Ι. Κοραντή από τον εισαγγελέα Παπαγγελόπουλο.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. στο σύνολο του υπό συζήτηση νομοσχεδίου: «Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει απ’ όλα, είναι σαν ελληνική σαλάτα. Έχει θέματα του Υπουργείου Μεταφορών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι ένα “νομοσχέδιο-μπαξές”, από τα συνήθη καλοκαιρινά νομοσχέδια που μαζεύουμε ό,τι έχει μείνει και το ρίχνουμε μέσα σε αυτόν τον κουβά και ό,τι μας βγάλει».
Οριακής και αμφισβητούμενης συνταγματικότητας χαρακτήρισε τις τροπολογίες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, μιλώντας για «επικοινωνιακά επιχειρήματα της κυβέρνησης». Όπως είπε, όλες οι έρευνες και τα αποτελέσματα από τη χρήση καμερών, τόσο στη Βρετανία, όσο και στις ΗΠΑ, απέδειξαν ότι δεν έχει μειωθεί η εγκληματικότητα, αλλά «δημιουργείται απλώς μια ψευδής αίσθηση για την ασφάλεια».
«Το
ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται συνεχώς ως σημαιοφόρος δημιουργίας ενός χώρου ασφάλειας, αλλά αυτοδιαψεύδεται», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Στη ρύθμιση για τους λαθρομετανάστες λέει "όχι", για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τα κακουργήματα λέει "όχι", για τις κάμερες λέει "όχι", όπως και για την τράπεζα DNA. Πώς θα εξασφαλίσει το χώρο δημόσιας ασφάλειας; Προφανώς, την έχει αναλάβει εργολαβικά δια μαγείας, ή δια λόγων και όχι έργων. Εμείς έχουμε υποχρέωση έναντι του πολίτη και θα κριθούμε. Η ασφάλεια είναι το μέγιστο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι από τις αρχές του χειμώνα είχε γνωστοποιήσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για τις κάμερες και το είχε ανακοινώσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία γνωστοποίησε ότι θα συνέλθει το Σεπτέμβριο για να αποφανθεί. Ούτως ή άλλως, διευκρίνισε, δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης για θέματα που αφορούν δημόσια ασφάλεια, ενώ όπως επεσήμανε, ο νόμος δεν απαιτεί σύμφωνη γνώμη της ΑΠΠΔ, αλλά απλή γνώμη.
«Μόνος λόγος για τις κάμερες είναι η παρακολούθηση του λαϊκού μαζικού κινήματος», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζης, απορρίπτοντας την τροπολογία.
O πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, που αποδέχεται τη ρύθμιση για την τράπεζα DNA, δήλωσε ότι το κόμμα του απορρίπτει τις σταθερές κάμερες παρακολούθησης, γιατί είναι θέμα που «πλήττει δικαίους και αδίκους», με αδιευκρίνιστο ποιος θα είναι ο διαχειριστής των καμερών.
«Για τις κάμερες είμαστε ασφαλώς αρνητικοί, 100% αρνητικοί! Για το DNA είμαστε θετικοί! Το DNA είναι η επέκταση των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Για τις κάμερες όμως υπάρχει μεγάλη διαφορά. Οι κάμερες είναι επί δικαίων και αδίκων», παρατήρησε.
«Η
Νέα Δημοκρατία είναι πιο δεξιά από τον ΛΑ.Ο.Σ. Ο κ. Καραμανλής είναι πιο δεξιά από τον κ.Καρατζαφέρη. Διότι βλέπουμε τον ΛΑ.Ο.Σ. να αποστασιοποιείται από τα δικά σας μέτρα, κύριε υπουργέ, από τα μέτρα για τις κάμερες», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία και να αναμείνει τη θέση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
«Είστε μια επικοινωνιακή κυβέρνηση. Αναρωτιέμαι αν σήμερα η κυβέρνηση της Ελλάδας εδράζεται στο Μέγαρο Μαξίμου ή στα πρωϊνάδικα της τηλεόρασης. Ακολουθείτε τις εντυπώσεις, ακολουθείτε τον τρόπο όπου τα μέσα του θεάματος και της αναζήτησης ακραίων καταστάσεων και ακραίων λύσεων σας υπαγορεύουν την πορεία που θα ακολουθήσετε... Δημιουργείτε μία κοινωνία φόβου... Με τα κινητά και με την ονοματοποίηση των κινητών θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της εγκληματικότητας;» διερωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος.
Όσον αφορά το θέμα του DNA, σημείωσε ότι το λιγότερο θα έπρεπε να υπάρχει αναλογικότητα. «Μα είμαστε σοβαροί; Σε πλημμελήματα; Που μπορεί να οφείλονται σε παραβίαση διατάξεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που τιμωρούνται μέχρι τρεις μήνες; Ή σε παραβιάσεις που κάνει ένας μικροεπαγγελματίας -και είναι πάρα πολύ συχνές- της εργατικής νομοθεσίας, θα μπαίνει στην τράπεζα DNA; Για ποιο λόγο; Για να τη δώσουμε στις ασφαλιστικές εταιρείες; Για να ξέρουν πότε και πώς, τι ασφάλιστρα θα ζητήσουν και αν θα ασφαλίσουν κάποιον ή όχι;», παρατήρησε.
Ανταλλαγή πυρών και για τις δημοσκοπήσεις
Στο θέμα της επαναφοράς του καθεστώτος για τις δημοσκοπήσεις (απαγόρευση δημοσίευσης το τελευταίο 15νθήμερο πριν τις εκλογές), ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε ότι «κάθε ρύθμιση κρίνεται εκ του αποτελέσματος και η συγκεκριμένη διάταξη, που επέτρεπε τη διενέργεια και τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων ως την προπαραμονή των εκλογών, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα».
H κυβέρνηση «νομοθετεί χωρίς αρχές και προσχηματικά, με τυχοδιωκτικές επιλογές», αντέτεινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, καταλογίζοντας στη ΝΔ ότι «αξιοποιούσε πάντα τις δημοσκοπήσεις, ως μέσο παρέμβασης, με μόνο σκοπό τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος».
«Η κυβέρνηση δεν δρα τυχοδιωκτικά κι όταν λέμε ότι μια ρύθμιση δεν απέδωσε, σημαίνει ότι κατεγράφησαν κατά την αποτύπωση του αποτελέσματος μεγάλες αποκλίσεις», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος, αποφεύγοντας -όπως είπε- να ανοίξει τη συζήτηση για το πώς χειρίστηκε τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ το 2000 και το 2004.
Ο κ.Παπουτσής επέμεινε ότι πρέπει να αναμορφωθεί το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων, τονίζοντας: «Εμείς τυχοδιωκτικές επιλογές, ακόμη και προς την σωστή κατεύθυνση, δεν δεχόμαστε».
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι θα εισηγηθεί να ανοίξει εκ νέου το θεσμικό ζήτημα των δημοσκοπήσεων, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. για το θέμα: «Ξέρετε ότι χάσατε από τις δημοσκοπήσεις της Παρασκευής 2,5 μονάδες; Το λένε οι ειδικοί... Σας ρωτούσα, πού σας πάει ο Ρουσόπουλος, πού σας οδηγεί ο Ρουσόπουλος, σε ποιό τάφο σας πάει ο Ρουσόπουλος και κάνατε πως δεν ακούγατε, γιατί εκείνη την εποχή ο Ρουσόπουλος ήταν ο Θεός της παράταξης, ό,τι έλεγε ο Ρουσόπουλος, ήταν ο γκουρού... Καταλαβαίνετε ότι κάνετε λάθη επί λαθών, ότι είστε ερασιτέχνες, είστε επικίνδυνοι και για την παράταξη, αλλά και για όλη την Ελλάδα; Και το τώρα το επαναφέρετε ξανά στις 15 ημέρες. Γι’ αυτό το λάθος ποιος θα πληρώσει; Κανένας βέβαια».
Ο ΛΑΟΣ, τόσο δια της αγορήτριάς του, Δήμητρας Αράπογλου, όσο και διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Αστ. Ροντούλη, γνωστοποίησε ότι υπερψηφίζει την τροπολογία αυτή.
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ (Αθ. Λεβέντης), ενώ καταψήφισε η πτέρυγα του
ΚΚΕ (Ιω. Γκιόκας, Σπ.Χαλβατζής) χαρακτηρίζοντας τις δημοσκοπήσεις ως «εργαλείο χειραγώγησης» και προτείνοντας κατάργησή τους τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές.
Για την αλλαγή φρουράς στην ΕΥΠ
Αναφερόμενος στην αλλαγή φρουράς στην ΕΥΠ, ο κ. Παπουτσής ζήσε να μάθει τους λόγους της αλλαγής του διοικητή της Υπηρεσίας και «το κυριότερο, αν θα διοικείται πλέον η ΕΥΠ από δύο εισαγγελείς, αφού στον τελευταίο νόμο για την Υπηρεσία, αναφέρεται ως υποχρεωτική η τοποθέτηση αποσπασμένου εισαγγελέως».
Για «παιδαριώδες λάθος και ερασιτεχνισμό» από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, σημειώνοντας ότι «η αλλαγή θα μπορούσε να γίνει μετά ένα μήνα». Παρ’ όλα αυτά, ευχήθηκε στον κ. Παπαγγελόπουλο «καλή επιτυχία», αν και όπως είπε, «υπάρχουν στοιχεία που τον συνδέουν με εξυπηρετήσεις προς την καθεστηκυία τάξη». ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΥΣΩΝΩΝ.ΓΝΩΣΤΟ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ΟΤΙ ΠΑΝΤΑ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΗΡΑ.ΟΙ ΧΕΙΜΩΝΕΣ ΔΕ ΠΑΜΠΟΝΗΡΟΙ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΜΑΣ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΝΥΣΤΙΚΟΙ,ΚΑΙ ΑΧΟΡΤΑΓΟΙ ΜΕ ΟΤΙ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ.ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΛΟΥΝ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΟΧΗ.