ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ....ΚΕΘΕΑ

Πασσά Δήμητρα
Ακόμα και από την ηλικία των 13 ετών ξεκινά η επαφή με τις παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες, ενώ 87% των χρηστών αναφέρουν ως ουσία έναρξης της «θητείας» τους την ινδική κάνναβη. Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ναρκωτικών είναι τα 15-16 έτη, ενώ στα 19 τους χρόνια η χρήση γίνεται κατάχρηση, με κύρια ουσία την ηρωίνη στη συντριπτική πλειονότητα των ατόμων, σε ποσοστό που ξεπερνά το 80%! Τα παραπάνω συγκλονιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Εντύπωση προκαλεί ένα ακόμα συνταρακτικό στοιχείο, ότι 7 στους 10 που έχουν επισκεφθεί τα συμβουλευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ έχουν κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν, ενώ περίπου οι μισοί αναφέρουν ότι έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ιό του AIDS, της ηπατίτιδας και της φυματίωσης. Μάλιστα, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν έχουν προβεί σε ιατρικές εξετάσεις για τις παραπάνω ασθένειες, ενώ 22% όσων εξετάστηκαν αναφέρουν ως διεγνωσμένο πρόβλημα την ηπατίτιδα C. 75% των ατόμων είχαν μπλεξίματα με το νόμο, έχοντας συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά, ενώ ένα ποσοστό 25% έχει οδηγηθεί στη φυλακή.
Το ΚΕΘΕΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο χώρο των ναρκωτικών και δρα εδώ και 25 χρόνια, ενώ μόνο για το έτος 2008 παρείχε υπηρεσίες σε περίπου 13.000 άτομα, σε 90 μονάδες που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Οι μονάδες εξασφαλίζουν υπηρεσίες σε τομείς όπως μείωση της βλάβης, ψυχολογική και οικογενειακή υποστήριξη.
Νέοι τομείς έχουν κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, που αφορούν την απεξάρτηση από το Διαδίκτυο, τον τζόγο και τον αλκοολισμό, την υποστήριξη μεταναστών και παλιννοστούντων για κοινωνική ενσωμάτωση και την πρόληψη παντός είδους εξαρτήσεων.
«Ο αγώνας για την απεξάρτηση και την επανένταξη στην κοινωνία μπορεί να κερδηθεί», ήταν το μήνυμα της χθεσινής συγκέντρωσης που εκφράστηκε από τον πρόεδρο του κέντρου κ. Νοταρά, δηλώνοντας ότι «η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί οριστικά και το άτομο να επιστρέψει ισότιμα στην αγορά εργασίας και την κοινωνία. Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η φυλακή. Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι η εφ’ όρου ζωής λήψη φαρμακευτικών ή υποκατάστατων ουσιών. Η λύση στο πρόβλημα περνάει μέσα από την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των εξαρτημένων, την παροχή δυνατοτήτων να αλλάξουν ζωή και να βρουν επανεντασσόμενοι στην κοινωνία θέση δίπλα μας, στη δουλειά, στη γειτονιά, στην πόλη μας».
Τονίστηκε ακόμα ότι το ΚΕΘΕΑ διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο υπηρεσιών συμβουλευτικής σε σωφρονιστικά καταστήματα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με δομές υποδοχής, θεραπείας και επανένταξης αποφυλακισμένων εκτός φυλακής. Με τα 17 προγράμματά του, παρείχε υπηρεσίες σε 1.520 κρατουμένους, και σε 207 ακόμη από τις δύο θεραπευτικές κοινότητες στις Φυλακές Κορυδαλλού και τα δύο κέντρα επανένταξης αποφυλακισμένων.XAIΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟ ΚΕΘΕΑ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΗ ΠΟΙΟΙ ΕΠΩΝΥΜΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΘΕΙ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΥΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΒΙΟΥ.ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΠΙΚΥΝΔΗΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ.ΚΟΒΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ Η ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΙΣ ΚΡΥΒΟΥΝ;;;; ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΓΡΙΕΣ ΞΕΡΟΝΤΑΣ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΦΕΝΕΤΑΙ;;ΚΑΙ ΘΑ ΕΝΤΑΞΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΚΑΚΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ;;ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΘΕΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.ΓΙΑΥΤΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΕΙΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΤΟ ΣΠΛΑΧΝΟ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΕΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ.ΜΟΝΟ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΗ ΦΤΟΧΩΜΑΝΑ ΣΑΣ ΛΕΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΤΙΣ ΠΟΝΕΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ.