ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΛΑΚΗ.......

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον Β. Χιώτη για το «Βήμα» τονίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις φυλακές είναι η έλλειψη ειδικά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού που να τις στελεχώνει, ενώ επισημαίνει ότι η βελτίωση της κατάστασης στα σωφρονιστικά ιδρύματα απαιτεί επίμονη προσπάθεια και πολύ χρόνο. Επιπλέον, τονίζει ότι δεν τον εκπλήσσει πια η άσχημη εξέλιξη των φυλακών μιας και «πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει φυλακή που να μην υπάρχει μέσα της παρανομία, συναλλαγή και συνεχή προσπάθεια παραβίασης κανονισμών και νόμων». Τέλος, αναφέρεται και στην υπόθεση Χριστοφοράκου, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειδική ρύθμιση για χάρη και προς όφελος του κ. Χριστοφοράκου, ενώ εκτιμά ότι η έκδοσή του είναι θέμα «ολίγων εβδομάδων πλέον».
Αποσπάσματα συνέντευξης του υπ. Δικαιοσύνης Νίκου Δένδια στο «Βήμα»
-Σας άκουσα προσφάτως να λέτε ότι θα χρειαστούμε πολλά χρόνια για να βελτιωθεί το σωφρονιστικό σύστημα. Δηλαδή, δεν πρόκειται να μπει σύντομα τάξη στο χάος των φυλακών;
«Δεν είναι εύκολο. Αλλά πρόοδος υπάρχει. Πρώτα απ’ όλα στον τομέα των υποδομών έχει γίνει ήδη μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από τους προκατόχους μου, τον κ. Α. Παπαληγούρα και τον κ. Σ. Χατζηγάκη. Έχουν κατασκευαστεί και εγκαινιαστεί πέντε καταστήματα. Παραδίδονται σύντομα από εμένα άλλα τρία προς χρήση στο σωφρονιστικό σύστημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το πρόβλημα του ανθρωπίνου δυναμικού, του στελεχικού δυναμικού. Κάποτε οι υπάλληλοι των φυλακών είχαν μόνον το έργο να ελέγχουν “κλασικούς” καταδίκους. Τώρα έχουν να φυλάνε αλλοδαπούς ειδικούς στη διακίνηση ναρκωτικών και στη χρήση νέας τεχνολογίας, όπως και συμμορίες που έχουν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους. Πρέπει να υπάρξει προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο και αυτό απαιτεί χρόνο».
- Μου λέτε δηλαδή ότι δεν μπορούν να χτυπηθούν ακόμη ούτε οι συμμορίες ούτε τα κυκλώματα διαφθοράς στις φυλακές...
«Αν μου ζητάτε να σας εγγυηθώ ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια φαινόμενα και στο μέλλον, σας απαντώ “όχι”. Εγγύηση δεν υπάρχει ποτέ για τίποτα. Έχουμε δημιουργήσει, έχουμε εξελίξει και έχουμε ενισχύσει τα εργαλεία εκείνα που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε σε ένα βαθμό τουλάχιστον και τα θέματα της διαφθοράς. Αλλά μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για φυλακές. Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει φυλακή που να μην υπάρχει μέσα της παρανομία, συναλλαγή και συνεχής προσπάθεια παραβίασης κανονισμών και νόμων».
- Μονίμως δηλαδή θα μας εκπλήσσουν τα όσα συμβαίνουν στις ελληνικές φυλακές. Θα συλλαμβάνονται φρουροί με 150 γραμμάρια ηρωίνης, θα κυκλοφορούν κινητά τηλέφωνα παρά τις απαγορεύσεις και οι πολίτες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν έκπληκτοι τους κακοποιούς να λειτουργούν στις φυλακές σαν να βρίσκονται στο σπίτι τους...
« Εγώ λέω ότι δεν μπορεί να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί όμως να επιλυθεί σε βάθος χρόνου. Αλλά το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε ειλικρινείς. Γιατί εμένα με εκπλήσσει που εκπλήσσεται η κοινωνία. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι κρυφό. Της κοινωνίας της αρέσει να παριστάνει πάρα πολλές φορές ότι εκπλήσσεται για πράγματα τα οποία αν πραγματικά θελήσει να τα κοιτάξει μπορεί να τα δει, όμως προτιμά να μην τα κοιτάζει, να παριστάνει ότι δεν τα ξέρει ή να παριστάνει ότι δεν τα κατανοεί. Αν θέλετε, μας βολεύει κάθε φορά να παριστάνουμε ότι ορισμένα πράγματα μας προκαλούν έκπληξη».
- Να πάψουμε λοιπόν να δηλώνουμε έκπληκτοι...
«Να εστιάσουμε πάνω στο πρόβλημα και να προσπαθήσουμε να το λύσουμε. Το πρώτο πράγμα είναι να εστιάσουμε και να το περιγράψουμε ειλικρινά. Δεν είναι νέο το θέμα των ναρκωτικών στις φυλακές. Όταν ο μισός πληθυσμός έχει να κάνει με εγκλήματα ναρκωτικών είναι προφανές ότι το θέμα των ναρκωτικών έχει να κάνει και με τις φυλακές. Όταν πολλοί κρατούμενοι οι οποίοι μετάγονται πεθαίνουν από χρήση ναρκωτικών, πεθαίνουν από ναρκωτικά μέσα στις φυλακές, είναι φανερό ότι υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών. Τι κάνουμε γι’ αυτό; Ενισχύουμε την Επιθεώρηση των Φυλακών. Δημιουργούμε ένα καινούργιο θεσμικό εργαλείο που είναι ένα Σώμα που θα έχει ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, τα οποία θα μπορούν να βρίσκουν τα ναρκωτικά μέσα στις φυλακές. Το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από το υπάρχον σύστημα, ώστε να μπορούμε και να αιφνιδιάζουμε και να ελέγχουμε. Είναι η μαγική λύση; Όχι, δεν είναι η μαγική λύση. Θα βελτιώσει όμως την κατάσταση πάρα πολύ».
- Δηλαδή εσείς δεν μείνατε έκπληκτος όταν διαβάσατε αυτόν τον κύριο Βλαστό να λέει: «Θα φάμε και κάνα αστακό το μεσημέρι»; Δεν ξαφνιαστήκατε από τη δυνατότητα που είχε να μπαινοβγαίνει στη φυλακή;
«Δεν μπορώ να πω ότι εξεπλάγην. Δεν έχω ψευδαισθήσεις για το σωφρονιστικό σύστημα πια. Αν τις είχα, τις είχα την πρώτη εβδομάδα που ήμουν υπουργός».
- Ας έλθουμε τώρα και στην υπόθεση της Siemens. Τελικώς η κυβέρνηση συζητά ή όχι την πρόταση που έχει διατυπωθεί αν μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους επιείκεια για τον κ. Χριστοφοράκο εφόσον δώσει στοιχεία στη Δικαιοσύνη;
«Κατ’ αρχάς, το να νομοθετούμε υπέρ οιουδήποτε κατά περίπτωση δεν είναι δείγμα μιας σοβαρής και ευνομούμενης χώρας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ειδική ρύθμιση προς χάριν και εις όφελος του κ. Χριστοφοράκου με την ελπίδα ότι ο κ. Χριστοφοράκος θα κάνει το αυτονόητο και θα καταθέσει όσα έχει υποχρέωση να καταθέσει οποιοσδήποτε εξετάζεται. Η κυβέρνηση δεν πιστεύει στις ειδικές ρυθμίσεις και συνεπώς δεν εισηγείται ειδικές ρυθμίσεις. Από εκεί και πέρα, υπάρχει συζήτηση για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στο πλαίσιο των Επιτροπών που έχουμε αναμορφώσει, γιατί και αυτοί οι Κώδικες χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Σε αυτό το πλαίσιο οποιοσδήποτε έχει κάτι να προσφέρει για τα αποδεικτικά μέσα- οι μάρτυρες είναι αποδεικτικό μέσον- είναι καλοδεχούμενη η προσφορά του για να συζητηθεί, αλλά σε αυτό το πλαίσιο το γενικό και όχι το εξειδικευμένο που αφορά έναν συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Και εάν ακόμη το ΠαΣοΚ δεν θέλει να περιμένει τους νέους Κώδικες, μπορεί να ζητήσει τη συζήτηση της πρότασής του στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως πράξαμε εμείς με τον Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών».
-Έχετε την εικόνα ότι θα εκδοθεί οπωσδήποτε στην Ελλάδα;
«Το οπωσδήποτε είναι κάτι το οποίο εγώ δεν μπορώ να το πω. Η εικόνα που έχω από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές είναι ότι δεν φαίνεται στην παρούσα φάση κανένα πρόβλημα για την παράδοση τού κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα».
- Και πότε εκτιμάτε ότι θα γίνει αυτό;
«Νομίζω πως είναι θέμα ολίγων εβδομάδων πλέον». ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΕΥΕ ΠΟΣΟ ΙΣΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ.ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΛΑ ΛΕΕΙ ΤΑ ΓΕΝΙΚΩΣ ΓΝΩΣΤΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΩΡΓΑΝΩΘΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΝΙΚΗΘΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ .ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΩΡΙΣ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ.ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΙΑΣ ΕΤΟΙΜΟΡΟΠΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.