ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΑΝ....ΓΑΜΩΤΟ

Πίεση και εκκλήσεις από τις κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση 15 περιοχών ανά την Ελλάδα δέχεται το ΚΕΘΕΑ προκειμένου να ανοίξει μονάδες για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Ομως παρά τις προσπάθειές του ο οργανισμός, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια αναπτύχθηκε σε άλλες 7 πόλεις, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα αγωνίας των υπόλοιπων κοινωνιών καθώς οι τελευταίες προσλήψεις προσωπικού εγκρίθηκαν το 2006.
Επιπλέον τα τελευταία χρόνια η ετήσια αύξηση της εγκεκριμένης από το υπουργείο Υγείας επιχορήγησης του ΚΕΘΕΑ, που δραστηριοποιείται με 90 μονάδες και ακτίνα δράσης από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, σε 18 πόλεις, 13 σωφρονιστικά καταστήματα και παρεμβάσεις στον δρόμο όπου και οι χρήστες οι αποκομμένοι από κάθε βοήθεια, κυμαίνεται ίσα ίσα στα επίπεδα αύξησης του πληθωρισμού. Αυτά μεταξύ άλλων εξήγησαν οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ Γεράσιμος Νοταράς και Χαράλαμπος Πουλόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου όπου παρουσία εκπροσώπων όλων των κομμάτων παρουσιάστηκε απολογισμός του έργου του ΚΕΘΕΑ. Σ' ένα κρίσιμο κομβικό σημείο έχει φτάσει σήμερα η πολιτική για τα ναρκωτικά και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταρά, το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία και τη δικτύωση όλων των αναγνωρισμένων εμπλεκόμενων φορέων, ανεξαρτήτως προσέγγισης με στόχο τη διασφάλιση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους εξαρτημένους και τον σταθερό προσανατολισμό τους στην κοινωνική επανένταξη. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ΚΕΘΕΑ προσπαθεί να συμβάλει στη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για τα ναρκωτικά πάντα κάτω από την αρχή που το διέπει, δηλαδή ότι οι εξαρτημένοι πρέπει να βρίσκονται στα θεραπευτικά προγράμματα και όχι στη φυλακή.
Για την εξαγγελία αντικρουόμενων πολιτικών από το υπουργείο Υγείας οι οποίες ούτως ή άλλως δεν εφαρμόζονται μίλησε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος και επισήμανε ότι παρουσιάζεται εξαιρετική δυστοκία εκ μέρους των δικαστών στην εφαρμογή διατάξεων του Ν.3459/06 για την υφ' όρον απόλυση εξαρτημένων εφόσον παρακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης, καθώς οι δικαστές λόγω έλλειψης ενημέρωσης φοβούνται πως θα κατηγορηθούν ότι «απολύουν» εμπόρους ναρκωτικών.
Το προφίλ των 2.673 χρηστών που προσέγγισαν το ΚΕΘΕΑ το 2008 δεν διαφέρει ουσιαστικά από άλλα χρόνια. Πρόκειται στη συντριπτική πλειονότητα (87,7%) για άντρες με μέση ηλικία τα 28 έτη. Οι 7 στους 10 ζουν με την οικογένειά τους και περίπου 6 στους 10 είναι άνεργοι. Κατά μέσο όρο έχουν διακόψει το σχολείο περίπου στα 14 έτη. Η πρώτη επαφή με παράνομες ουσίες εκτός αλκοόλ γίνεται στα 16 έτη και ουσία έναρξης είναι η κάνναβη. Τρία χρόνια αργότερα ξεκινούν την κύρια ουσία κατάχρησης που είναι η ηρωίνη. Προσέρχονται για θεραπεία έχοντας ήδη περί τα 7,5 χρόνια χρήσης. Μειωμένη ελαφρά εμφανίζεται η ενέσιμη χρήση που κάνει το 45,4%. Το 1/4 έχει εμπειρία φυλάκισης και το 50% δικαστικές εκκρεμότητες.ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΑΠΕΓΝΩΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΕΤΣΙ.ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΠΕΙ ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΧΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΥΛΙΤΙΣΤΕΣ ΜΟΝΟ ,ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ 1950 ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΥΔΡΙΣΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ.ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΦΤΑΣΑΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ 350.000 ΕΘΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ 1.000.000 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΘΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΑΣ.ΝΤΡΟΠΗ.