ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΣ...Ο ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Κύριος στόχος της κυβερνητικής κοινωνικής πολιτικής είναι να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα των δημόσιων και ιδιωτικών σχεδίων συντάξεων, έχοντας υπόψη τις πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και τη γήρανση του πληθυσμού, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους. Σε χαιρετισμό της στη Συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τη Γήρανση του Πληθυσμού της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ στο Πισσούρι, η υπουργός εξήγησε πως το πλαίσιο της τρίπτυχης στρατηγικής για αντιμετώπιση των δημοσιονομικών συνεπειών της γήρανσης του πληθυσμού περιλαμβάνει επέκταση του εργασιακού βίου, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της ομαλότερης συμπλήρωσης του κύκλου της απασχόλησης και της ενεργού γήρανσης, εξισορροπώντας εισφορές και ωφελήματα με κατάλληλο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο και προώθηση της οικονομικής επάρκειας και της ασφάλειας των δικαιωμάτων των μελών ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
Χαμηλότερες αποδόσεις Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην παρούσα δημοσιονομική και οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει αρνητικά την κοινωνική ασφάλιση και ιδιαίτερα τα συστήματα συντάξεων σε διάφορες χώρες με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων επενδυτικών αποδόσεων, μειωμένων εσόδων λόγω χαμηλότερων εισφορών και υψηλότερων δαπανών λόγω αυξημένης ανεργίας. Σημείωσε ότι απαιτείται όπως οι κυβερνήσεις αναλάβουν διάφορες ενέργειες για να μειώσουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στα συστήματα συντάξεων.
«Στην Κύπρο, η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν είχε οποιεσδήποτε άμεσες επιπτώσεις στο Γενικό Σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά στη βάση διανεμητικού συστήματος και στοχεύει στην παροχή σύνταξης σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η μόνη έμμεση και μακροπρόθεσμη επίπτωση είναι η πιθανότητα επιδείνωσης των διευρυμένων μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Κύπρος», ανέφερε η υπουργός.
Ανάπτυξη της αγοράς εργασίας Πρόσθεσε ότι αν η κρίση συνεχιστεί, θα υπάρξει βεβαίως πίεση πάνω στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας που με τη σειρά της θα επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση με αύξηση στο ποσοστό ανεργίας. Αυτό με τη σειρά του, είπε, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις πάνω στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Γενικού Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αφού ο αριθμός των εισφορέων θα μειωθεί, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί. Συμπλήρωσε ότι για το λόγο αυτό η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει εθνική πολιτική για την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης πάνω στην κοινωνική ασφάλιση, ιδιαίτερα πάνω στο γηράσκοντα πληθυσμό και, αν υπάρξει ανάγκη, είναι αποφασισμένη να πάρει στοχευμένα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση», κατέληξε η Υπουργός Εργασίας .ΕΞΑΙΡΕΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΧΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ.ΜΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ.ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙ ΤΗ SIMENS.ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ.ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΑΝ ΤΑ ΓΡΑΨΩ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΚΥΜΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΩ ΜΟΝΟ ΕΓΩ ΕΔΩ,ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΟΥ ΞΕΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΟΞΥΓΟΝΟ