KAKOYΡΓΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΑΛΑΚΤΙΚΑ

Πριν από λίγο καιρό, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης χρειάστηκε να χειριστεί μια πρωτοφανή(;) υπόθεση. Ενας εξαρτημένος νέος είχε περιλούσει τη μητέρα του με οινόπνευμα, ενώ εκείνη κοιμόταν και στη συνέχεια της είχε βάλει φωτιά. Ηθελε να την κάψει, να την εκδικηθεί που δεν του έδινε λεφτά να αγοράσει τη δόση του. Η δυστυχισμένη μάνα τον στήριζε από την αρχή της περιπέτειάς του με την ηρωίνη, όμως πια τα λεφτά είχαν τελειώσει. Μαζί και η υπομονή της. Πόσο ακόμα θα άντεχε να βλέπει το παιδί της να μαραζώνει; Πόσο ακόμα θα άντεχε να είναι εκείνη που «χρηματοδοτεί» τον θάνατό του ώστε -Θεός φυλάξοι- να μη χρειαστεί εκείνος να εγκληματήσει; Πόσο ακόμα θα άντεχε να παλεύει αβοήθητη;
Γενναία μέτρα στην Ε.E.
Πρόκειται προφανώς για ακραία έκφανση του προβλήματος· «μικρότερες» τραγωδίες εκτυλίσσονται όμως καθημερινά σε κάθε χωριό, πόλη, γειτονιά, προάστιο αυτής της χώρας. Γιατί, όπως εκείνη η μητέρα, έτσι και οι οικογένειες των περίπου 130.000 ουσιοεξαρτώμενων στην Ελλάδα, παλεύουν επί της «ουσίας» αβοήθητοι. Εν έτει 2009 και την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα κράτη της προηγμένης Ευρώπης λαμβάνουν γενναία μέτρα για την πάταξη της μάστιγας, όπως για παράδειγμα την πλήρη αποποινικοποίηση των ουσιών, καταγράφοντας ήδη θεαματικά αποτελέσματα (στην Ελβετία π.χ. μειώθηκαν κατά 60% τα εγκλήματα που διαπράττονταν από χρήστες ηρωίνης), στη χώρα μας η συζήτηση γύρω από τα ναρκωτικά μοιάζει να έχει «παγώσει»:
- Ουδεμία σχετική πρωτοβουλία δεν λαμβάνεται από την επίσημη Πολιτεία. Το πολυδιαφημισμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ναρκωτικά θα άρχιζε να εφαρμόζεται από το 2008, όμως καμία από τις προβλέψεις του δεν έχει ακόμα πάρει το δρόμο της υλοποίησης.
- Ο ΟΚΑΝΑ, μολονότι επίσημος αρμόδιος φορέας για τη χάραξη της πολιτικής γύρω από τα ναρκωτικά, έχει παροπλιστεί από το υπουργείο Υγείας, ενώ έχει καταστεί όμηρος των χρηματοδοτήσεων. Τα Κέντρα Πρόληψης μαραζώνουν υποχρηματοδοτούμενα, ενώ και τα Κέντρα Υποκαταστάτων λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.
- Το χειρότερο: Οι όποιες ρηξικέλευθες προτάσεις, ακόμα κι αν προέρχονται από τους καθ' ύλην αρμόδιους, μπαίνουν κατευθείαν στο συρτάρι. Τελευταίο «κρούσμα»: η πρόταση του ΟΚΑΝΑ να «ανοίξει» το πρόγραμμα υποκαταστάτων στους γιατρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα το «προχωρήσει» υπό δύο όρους, να «περάσει» η πρόταση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και... να συμφωνήσει το ΚΕΘΕΑ. «Θα μπορούσε να πει ότι δεν θα υλοποιηθεί ποτέ - το ίδιο θα ήταν», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Κ» άνθρωποι του Οργανισμού. (Η υπόγεια αντιπαλότητα μεταξύ του «στεγνού» ΚΕΘΕΑ και του «υποκατάστατου» ΟΚΑΝΑ αποτελεί ακόμη ένα σύμπτωμα της κρίσης.)EINAI ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ.Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΡΕΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΗ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΥΠΟΥ ΟΚΑΝΑ ,ΚΕΘΕΑ ,ΟΑΣΗΣ-ΙΔΙΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.ΚΕΘΕΑ ΟΚΑΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΝΗΜΕΙΩΔΗ ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΠΑΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΟΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ.ΜΠΕΡΔΕΨΑΝΕ ΤΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ.ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΟΝΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΠΛΕΟΝ.ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ