Το Λονδίνο, ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, υποστηρίζει μια «κυπριακή λύση» στις διαπραγματεύσεις, αλλά επιφυλάσσεται να συζητήσει «αργότερα τις λεπτομέρειες της Συνθήκης Εγγυήσεων» και επομένως και το καθεστώς των βάσεων στη νήσο.
Αυτές ήταν οι επιφυλακτικές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, που επισκέφθηκε χθες την Αθήνα και μεταβαίνει στη συνέχεια στην Αγκυρα, αλλά δεν μεταβαίνει στη Λευκωσία, ύστερα από τις έντονες παραστάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς ο κ. Μίλιμπαντ ήθελε να επισκεφθεί «ισότιμα» και τα κατεχόμενα. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Μίλιμπαντ με την κ. Μπακογιάννη (αφού επισκέφθηκε και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή) ήταν το Κυπριακό και πρωτίστως η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Λονδίνο και η Αθήνα είναι δύο ευρωπαϊκές χώρες που συμφωνούν στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Η κ. Μπακογιάννη πάντως κάλεσε εκ νέου την Αγκυρα να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να ανοίξουν τα κλειστά 8 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Αντιθέτως το Λονδίνο υποστηρίζει εντέχνως την «απαλλαγή» της Τουρκίας από τις επιπτώσεις από τη συνολική επανεξέταση της ευρωπαϊκής πορείας της το προσεχές φθινόπωρο.
Ο κ. Μίλιμπαντ τάχθηκε υπέρ της «κυπριακής λύσης» στις διαπραγματεύσεις, αναφέροντας το ασαφές «σχήμα για μια λύση διζωνική και δικοινοτική, μια κοινή ταυτότητα, μια ενιαία ταυτότητα που θα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της λύσης».
Οι δύο υπουργοί έχουν για την ώρα διαμετρικά αντίθετες θέσεις στο θέμα των εγγυήσεων για την Κύπρο.
Η Αθήνα έχει από πολλού χρόνου υποστηρίξει ότι μετά τη λύση η Κύπρος, ως πλήρες κράτος-μέλος της Ε.Ε. καλύπτεται από την ευρωπαϊκή ασφάλεια και επομένως δεν χρειάζεται το καθεστώς εγγυήσεων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βρετανία.
Αντιθέτως ο κ. Μίλιμπαντ εμμέσως αλλά σαφώς τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του συστήματος των εγγυήσεων και μετά τη λύση, υποστηρίζοντας ότι «οι λεπτομέρειες» για τις εγγυήσεις μπορούν να συζητηθούν μετά την τελική λύση του προβλήματος.ANTE NA ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΑΥΤΟ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΣΗΧΑΣΗ.ΒΕΒΑΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΗ Η ΚΟΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΝΑ ΛΥΘΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΗΠΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ;ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ; ΛΕΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ.ΤΟΥΣ ΕΓΓΛΕΖΟΥΣ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΞΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ,ΚΑΙ ΠΟΛΛΥ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΟΜΩΣ;ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΥΤΗΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΗΣΑΝ ΤΟΥ ΑΝΑΝ ΤΗ ΝΤΡΙΠΛΑ Η ΚΥΠΡΟΙΟΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΜΕΝΑΝ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.