ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Ο Μπούφος, το Κολυμπάρι, ο Σταλός, η Σκαλέτα, το Φόδελε, το Κουτσουνάρι είναι μερικές από τις 97 παραλίες της Κρήτης που φέτος βραβεύτηκαν με Γαλάζια Σημαία, φέρνοντας τη Μεγαλόνησο στην πρώτη θέση ανάμεσα στα ελληνικά νησιά για το 2009.
Συνολικά, η Ελλάδα φέτος έρχεται δεύτερη ανάμεσα σε 39 χώρες (πρώτη είναι η Ισπανία), με σύνολο 425 ακτών και 8 μαρίνων που βραβεύτηκαν, όπως ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, συντονιστής από το 1992 στην Ελλάδα του διεθνούς προγράμματος Γαλάζιες Σημαίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά η Επιτροπή βράβευσε 2.699 ακτές και 639 μαρίνες.Δεύτερη, με 33 ακτές έρχεται η Ρόδος, τρίτη η Κέρκυρα που μετρά 32 ακτές, τέταρτη η Μυτιλήνη με 10, στην πέμπτη θέση... ισοβαθμούν η Ζάκυνθος και η Σκιάθος με 8 ακτές, ακολουθούν έκτες η Κεφαλονιά και η Κως με 7 ακτές και έβδομες η Θάσος και η Σύρος με 5 ακτές η καθεμιά. Ο δήμος με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για το 2009 είναι η Καλλιθέα Ρόδου που μετρά 26 τέτοιες, μεταξύ των οποίων στο Φαληράκι, αλλά και στο Καταφύγιο, τις Αμμούδες, τις Γούρνες και τα Μαντώματα. Δεύτερος, ακολουθεί ο Αγιος Νικόλαος στον Ν. Λασιθίου με 22 παραλίες, ο δήμος Σταγείρων και Σιθωνίας στη Χαλκιδική, η οποία κατατάσσεται στην πρώτη θέση των νομών, με συνολικά 47 γαλάζιες σημαίες στις ακτές της. Η Χαλκιδική είναι επίσης ο νομός με 2 βραβευμένες μαρίνες, εκείνες του Πόρτο Καρράς και τη Μαρίνα Σάνη. Στην κατηγορία των νομών, ακολουθούν τα Δωδεκάνησα και ο Ν. Λασιθίου, με 41 σημαίες, η Κέρκυρα με 32, τα Χανιά με 27 και οι Κυκλάδες με 26.
Προκειμένου να βραβευθεί μια ακτή με γαλάζια σημαία, οφείλει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με σημαντικότερη την ποιότητα των υδάτων. Στην Ελλάδα, η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ προβαίνει σε έλεγχο της ποιότητάς τους, μέσω του προγράμματος «Παρακολούθηση ποιότητας νερών κολύμβησης». Το κριτήριο καθαριότητας της ακτής δεν περιορίζεται μόνο στην καθαρότητα των υδάτων, αλλά επίσης στην επάρκεια κάδων απορριμμάτων, και στη μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην περιοχή, στην οργάνωση της ακτής με πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων σε σχετικό πίνακα ανακοινώσεων, επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, παρουσία εκπαιδευμένων ναυαγοσωστών και προσφορά υπηρεσιών για ΑμεΑ.NA ENA KAΛΟ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΚΑΘΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΜΦΑΝΙΣΙΑΚΑ,ΓΙΑΤΙ ΚΑΤ ΟΥΣΙΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΛΛΥ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ.ΔΕ ΛΕΩ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΝΩΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΟΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΟΠΟΙΟΥ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ,ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΟΔΑΠΟΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΕΝ ΟΛΙΓΕΙΣ ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΡΙΣΤΕΥΣΑΜΕ.ΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.