ΠΑΝΔΗΜΙΑ...;

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι -το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού- κινδυνεύουν να προβληθούν από τη νέα γρίπη μέχρι τον Ιούλιο με βάση τα πορίσματα των γενετικών αναλύσεων του ιού Η1Ν1 που ρίχνουν φως στην εξάπλωσή του σε Μεξικό και ΗΠΑ, προειδοποιούν Βρετανοί και Αμερικανοί επιδημιολόγοι στην επιστημονική επιθεώρηση «Νιου Σάιεντιστ» (New Scientist). Οικογένεια στην Ιαπωνία. Στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου μαθητής διεγνώσθη φορέας του ιού μόλις επέστρεψε από το ταξίδι του στη Βόρεια Αμερική Καθώς τα εφιαλτικά σενάρια των επιστημόνων ενισχύονται από το γεγονός ότι ο ιός έχει ήδη «ταξιδέψει» στο νότιο ημισφαίριο (επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Αυστραλία), Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι αποκωδικοποίησαν τον γενετικό κώδικα του ιού ανοίγοντας τον δρόμο για την παρασκευή πρωτότυπου εμβολίου (χρησιμοποιείται για τη διαχείριση πανδημίας γρίπης) στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα, ο επιδημιολόγος Λον Σίμονσεν, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, υποστηρίζει ότι η ταχύτητα εξάπλωσης του ιού στις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, Μεξικό και ΗΠΑ, και οι γενετικές αναλύσεις τού έδειξαν ότι οι ανοδικές θερμοκρασίες το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο πιθανότατα δεν θα αναχαιτίσουν τη νέα γρίπη στις χώρες με ήπιο κλίμα, όπως πίστευε έως τώρα η επιστημονική κοινότητα.
Στις ΗΠΑ σημειώθηκε και τρίτος θάνατος (ένας 30χρονος άντρας), στον Καναδά και την Κόστα Ρίκα εντοπίστηκαν τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα, ενώ στην Ευρώπη αναφέρθηκαν νέα περιστατικά (στην Ισπανία τα κρούσματα έφθασαν τα 93, στη Βρετανία αναφέρθηκαν επτά νέα κρούσματα -εκ των οποίων 4 παιδιά- ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 55 και στην Ιταλία τα κρούσματα ανήλθαν σε εννέα).
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε 13 χώρες της Ευρώπης έχουν καταγραφεί, μέχρι τώρα, επιβεβαιωμένα κρούσματα. Για πρώτη φορά, χθες, ο διεθνής οργανισμός ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα της νέας γρίπης καταγράφονται στη χώρα του Μπαράκ Ομπάμα (περίπου 3 χιλιάδες κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε σύνολο 4.400). Σε ημερήσια βάση, παγκοσμίως, τα κρούσματα αυξάνονται κατά χίλια, εκτιμούν αξιωματούχοι του ΠΟΥ.ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΡΙΛΕΡ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ.ΑΝ ΕΠΙΒΑΙΒΑΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΤΛΑΒΕΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΥ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΑ.ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ.ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΕΤΣΙ.