ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ......


Εγιναν... καπνός τα μέτρα

«Στάχτη» έχει γίνει ο αντικαπνιστικός νόμος στην Ελλάδα! Τα τασάκια υπάρχουν παντού και τα μέτρα κατά του καπνίσματος έχουν μείνει στις πινακίδες. Ο «αδύναμος κρίκος» στην όλη προσπάθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι αδρανείς ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σε πολλές περιφέρειες της χώρας δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι και οι θεριακλήδες ανάβουν ανενόχλητοι το τσιγάρο τους όπου κι αν βρεθούν.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση σε περιφερειάρχες και δημάρχους να γίνουν πιο αυστηροί και να επιβάλουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 168 δημοτικές αστυνομίες που υπάρχουν στη χώρα, οι 106 πραγματοποιούν ελέγχους, ενώ στις 36 από τις 55 περιφερειακές ενότητες ο αντικαπνιστικός νόμος έχει μείνει... στα χαρτιά.

Σε χτεσινή εκδήλωση που πραγματοποίησε το υπουργείο Υγείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), ο πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, κάλεσε τους αρμοδίους να δραστηριοποιηθούν ανάλογα με το θεσμικό τους ρόλο. «Οφείλουμε να αποταθούμε δημόσια στους περιφερειάρχες και τους δημάρχους της χώρας, οι οποίοι και φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το γεγονός ότι οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους χώρους διασκέδασης είναι επιεικώς αστείοι», τόνισε ο κ. Μπεχράκης, λέγοντας πως το παθητικό κάπνισμα αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή άσκησης βίας στην καθημερινότητα των πολιτών, τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε.

Μείωση 2% στους καπνιστές

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το ποσοστό των Ελλήνων καπνιστών μειώνεται τα τελευταία χρόνια κατά 2% σε ετήσια βάση, ποσοστό που είναι σταθερό και εντυπωσιακό. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, από το 2006 έως το 2011 καταγράφεται μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος κατά 10,8% και μείωση κατά 6,3 του αριθμού των ημερήσιων τσιγάρων των καπνιστών.

Η μείωση αυτή ξεκίνησε πριν ξεσπάσει η οικονομική κρίση και το ευχάριστο, σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, είναι ότι ο Ελληνας δεν επέτρεψε την αναγόρευση του καπνίσματος σε «παρηγορητικό φάρμακο» για τις δύσκολες ώρες που περνά, αλλά επιλέγει τη διακοπή του καπνίσματος προκειμένου να ενισχύσει την ατομική και οικογενειακή του υγεία και οικονομία ταυτόχρονα.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί κατά 30% η κίνηση στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος όλης της χώρας, ενώ όσοι θέλουν να ενημερωθούν για τους τρόπους διακοπής καπνίσματος μπορούν να επικοινωνήσουν με τα αντίστοιχα ιατρεία στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «Αγ. Παύλος», «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ.

AYTO TO ΒΑΣΑΝΟ ΕΙΧΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗ ΤΥΧΟΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΥ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟΣΣΣΣΣΣΣΣ ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΕΘΗ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΠΙΣΕΙΣ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ.