ΔΑΝΕΙΑ ΛΟΙΠΟΝ????


Χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση συμφώνου ρευστότητας ύψους ενός δισ. ευρώ ανάμεσα στην ΕΤΕΠ, το Ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες, οι οποίες θα δανειοδοτήσουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ενεση... ρευστότητας ενός δισ. ευρώ επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση στην αγορά, μέσα από χαμηλότοκα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία και θα πρέπει να διαθέσουν οι ελληνικές τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Ταυτόχρονα "τρέχει" πακέτο στήριξης 270 εκ. ευρώ για τους νέους άνω των 18 ετών που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση ή εκείνους που ήδη έχουν και βρίσκεται στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο οποίος έκανε γνωστό πως "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση συμφώνου ρευστότητας ύψους ενός δισ. ευρώ ανάμεσα στην ΕΤΕΠ, το Ελληνικό Δημόσιο και τις τράπεζες".

Ετσι, σε λίγες μέρες αυτό το σύμφωνο θα υπογραφεί και, κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, θα αρχίσει η εκταμίευση αυτών των δανείων προς τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αλλά και προς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων. Υποστήριξε, δε, πως οι τράπεζες υποχρεούνται χωρίς κανένα κέρδος να διαθέσουν το σύνολο του ποσού που λαμβάνουν από την ΕΤΕΠ με την εγγύηση του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ. Το 1 δισ. ευρώ αφορά το 2011, ενώ υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη και για το 2012.


Η προκήρυξη του επενδυτικού νόμου αφορά επιχειρήσεις νέων 20 μέχρι 40 ετών (φωτογραφία αρχείου)

Οπως προβλέπεται από το σύμφωνο ρευστότητας, οι τράπεζες που έχουν την έδρα τους και λειτουργούν στην Ελλάδα αναλαμβάνουν να διαχειριστούν τα δάνεια της ΕΤΕΠ που θα αφορούν οι εν λόγω εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τους μεταξύ άλλων ακόλουθους όρους:

1. Να χορηγούν δάνεια με όρους εξίσου ευνοϊκούς με τους όρους δανειοδότησης από την ΕΤΕΠ και σε κάθε περίπτωση να μεταφέρουν το οικονομικό πλεονέκτημα που προκύπτει από τη δανειοδότηση της ΕΤΕΠ σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τα κριτήρια της ΕΤΕΠ, καθώς και να χορηγούν δάνεια σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων, ή σε Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης ή και σε έργα αστικής ανάπτυξης που συγχρηματοδοτούν τα τελευταία.

2. Η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόζουν οι τράπεζες, όσον αφορά τα ποσά που θα δανείζουν σε επιχειρήσεις, ΟΤΑ, ή σε Ταμεία Αστικής Ανάπτυξης ή και σε έργα αστικής ανάπτυξης, δεν θα περιλαμβάνει οποιοδήποτε κέρδος.

Ειδικότερα, οι τράπεζες θα καλύπτουν αποκλειστικά:

  • Το κόστος του χρήματος που δανείζει η ΕΤΕΠ στην τράπεζα.
  • Το κόστος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΕΤΕΠ.
  • Το σύνηθες διαχειριστικό κόστος για τα δάνεια που θα χορηγήσει στις επιχειρήσεις η τράπεζα.
  • Το κόστος κάλυψης του κινδύνου κάθε δανειζόμενου για κάθε περίπτωση, από το οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε περιθώριο κέρδους για την τράπεζα.

Προτάσεις από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου
Ενισχύσεις 150 εκ. ευρώ σε νέους επιχειρηματίες

Ξεκινά από την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου η προθεσμία υποβολής επιχειρηματικών προτάσεων για τη νεανική επιχειρηματικότητα του επενδυτικού νόμου. Oπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, οι συνολικές ενισχύσεις ανέρχονται σε 150 εκατ. ευρώ και προβλέπονται απευθείας επιδοτήσεις αλλά και ενισχύσεις για χρηματοδοτική μίσθωση, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες κατά τα πρώτα πέντε έτη λειτουργίας επιχειρήσεων από νέους.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό μέσα στο επόμενο δίμηνο ξεκινούν τα χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ για νέους επιχειρηματίες μέσα από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ και τις τράπεζες. Η προκήρυξη του επενδυτικού νόμου αφορά επιχειρήσεις νέων, 20 μέχρι 40 ετών, και προβλέπει ενίσχυση για το σύνολο σχεδόν των δαπανών (και των λειτουργικών) για πέντε χρόνια από την έναρξη λειτουργίας. Η συνολική ενίσχυση στην πενταετία μπορεί να φτάσει μέχρι 1 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης και μέχρι 500.000 ευρώ για τις υπόλοιπες επιδοτήσεις. Χρηματοδοτούνται δαπάνες που αφορούν αμοιβές για νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης και παροχής συμβουλών που έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία της επιχείρησης, καθώς και δαπάνες που πραγματοποιούνται κατά τα πρώτα πέντε έτη μετά την ίδρυση της επιχείρησης και αφορούν: 1. Τόκους εξωτερικής χρηματοδότησης με επιτόκιο που δεν υπερβαίνει το επιτόκιο αναφοράς, 2. δαπάνες για μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής και χρησιμοποίησης τεχνολογικών υποδομών που δημιουργούνται με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση, 3. δαπάνες για ενέργεια, ύδρευση και θέρμανση, καθώς και διοικητικές επιβαρύνσεις και φόρους (εκτός του ΦΠΑ και των εταιρικών φόρων), 4. δαπάνες για χρηματοδοτική μίσθωση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού παραγωγής, 5. δαπάνες για μισθοδοσία, όπου περιλαμβάνονται και οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Οι όροι και προϋποθέσεις θα ανακοινωθούν με λεπτομέρειες μέσα στην εβδομάδα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

ΙΣΩΣ ΤΟΝΩΘΗ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΡΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ