ΝΕΟ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ....ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Οι συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρουμανίας για την εγκατάσταση αντιπυραύλων παραβιάζουν τις ρωσοαμερικανικές συμφωνίες για την κατασκευή κοινής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο Αρχηγός του Γεν. Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Ρωσίας Νικολάι Μακάροφ βάσει των αποτελεσμάτων της συνεδρίας του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Και παρόλο που, κατά την άποψη εμπειρογνωμόνων, αυτή καθαυτή η εγκατάσταση στη Ρουμανία πυραύλων αναχαίτισης δεν ανησυχεί τη Μόσχα, η τάση αυτή είναι ανησυχητική.

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας αντέδρασε σ΄ αυτή την είδηση γρήγορα και αρνητικά. Πρώτ΄ απ΄όλα, διότι το 2009 στη συνάντησή τους στη Μόσχα οι Πρόεδροι Ντμίτρι Μεντβέντιεφ και Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησαν ότι η Ουάσιγκτον θα λαμβάνει υπόψη τα ρωσικά συμφέροντα κατά την εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

Η ιδέα της εγκατάστασης στοιχείων αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία δεν είναι νέα. Σύμφωνα με το σχέδιο των Ηνωμένων Πολιτειών, η δημιουργία ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας θα πραγματοποιηθεί σε 4 στάδια. Στα πλαίσια του πρώτου στις αρχές αυτού του έτους στη Μεσόγειο ήδη έχει αποσταλεί το πυραυλικό καταδρομικό «Monterey», που είναι εφοδιασμένο με αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα πολλαπλών στόχων «Aegis». Στο δεύτερο στάδιο στο παιχνίδι μπαίνει ακριβώς η Ρουμανία, στο έδαφος της οποίας ως το 2015 θα εγκατασταθούν πύραυλοι αναχαίτισης μέσου και μικρότερου βεληνεκούς. Ως το 2018 θα περάσουν από τεστ και αυτό θα είναι το τρίτο στάδιο. Και μόνο στο τέταρτο, το οποίο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί ως το 2020, σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σύστημα καταπολέμησης των πυραυλικών απειλών μέσου και μεγαλύτερου βεληνεκούς και των τυχών μελλοντικών διηπειρωτικών πυραυλικών απειλών κατά των ΗΠΑ.

Ουσιαστικά, τη Μόσχα μπορεί να την ανησυχεί πραγματικά μόνο η εφαρμογή του τέταρτου σταδίου, λέει ο Διευθυντής του Κέντρου πολιτικών ερευνών Βλαντίμιρ Εβσέγιεφ:

- Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι τα συστήματα θαλάσσιας βάσης, τα οποία σήμερα έχουν οι ΗΠΑ, τα συστήματα που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στη Ρουμανία, δεν προορίζονται για την αναχαίτιση κεφαλών μάχης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Αυτά τα συστήματα προορίζονται για την αναχαίτιση πυραύλων μέσου βεληνεκούς. Η Ρωσία βάσει της συμφωνίας, που είχε υπογραφτεί από τον καιρό της Σοβιετικής Ένωσης, έχει καταστρέψει αυτούς τους πυραύλους. Έτσι αυτό το σύστημα με κανένα τρόπο δεν μπορεί να επηρεάσει τις ρωσικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις. Από την άλλη στο μέλλον είναι δυνατή η ανάπτυξη πιό ισχυρών πυραύλων αναχαίτισης. Γι΄αυτό η Μόσχα θα ήθελε να εξασφαλίσει από σήμερα δέσμευση ότι αυτό το σύστημα δεν θα στρέφεται εναντίον της.

Την Πέμπτη, 5 Μαΐου, η συζήτηση των θεμάτων της συνεργασίας στον τομέα της αντιπυραυλικής ασπίδας θα συνεχιστεί στη συνεδρία του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρεσβευτών. Και στις 9 Ιουνίου στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ θα συνέρθει σε επίπεδο υπουργών Άμυνας. Ακριβώς τότε, όπως αναμένουν οι εμπειρογνώμονες, η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει οριστικά. Ή η Δύση αποδέχεται τη Ρωσία ως ισότιμο εταίρο και τότε τα στοιχεία της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας θα εγκατασταθούν όχι στη Ρουμανία, αλλά στη Ν. Ρωσία. Ή το κάθε μέρος ενεργεί για λογαριασμό του και τότε η καλή ιδέα της κατασκευής παγκόσμιου συστήματος ασφάλειας θα εκμηδενιστεί.

ΤΟ ΣΑΤΥΡΟ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΕΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ.ΤΟ ΔΕ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΗ ΣΕΓΓΕΝ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΔΙΩΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΥΡΙΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ .ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΠΕΛΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΡΩΣΙΑ.ΕΠΙΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΘΑ ΕΞΕΛΘΗ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ??ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΙΣΩΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΛΥΣΗ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.