ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ........


Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη ρουμανική οικονομία
Συγκρατημένα αισιόδοξα τα «μηνύματα» για την οικονομία, από τα στοιχεία για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Συγκρατημένα αισιόδοξα είναι τα «μηνύματα» για την πορεία της οικονομίας, από τη διαμόρφωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Ρουμανία, καθώς αν και κατατάσσεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρώπη, το α’ τρίμηνο του 2011 η πορεία του δείκτη ήταν ενθαρρυντική, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η εταιρεία ερευνών GfK, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο -46, έναντι του -54 (ο μέσος όρος πέρυσι).

Οι Ρουμάνοι πολίτες εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι φέτος, καθώς το 43% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε πως η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί φέτος, έναντι του 50% πέρυσι. Το 36% των ερωτηθέντων εκτιμά πω δεν θα σημειωθεί καμία μεταβολή στην οικονομική τους κατάσταση.

«Πιστεύω ότι αυτή η ‘ανάκαμψη’ της αισιοδοξίας οφείλεται στις δηλώσεις των αρχών σχετικά με την επικείμενη έξοδο της χώρας από την κρίση. Από την άλλη πλευρά, είναι μάλλον ένα '’σημάδι’' ότι οι Ρουμάνοι έχουν κουραστεί να είναι πρωταθλητές της απαισιοδοξίας και φαίνονται ολοένα και περισσότερο να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της GfK Ρουμανίας, 'Αντι Ντουμιτρέσκου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης μπορεί κανείς να δει τα ‘σημάδια’ της οικονομικής ανάκαμψης, εξέλιξη, η οποία μας δίνει την ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον θα αισθανθούμε και εμείς αυτές τις θετικές εξελίξεις» .

Μόνο το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε απαισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας, ενώ αντίστοιχο ποσοστό τόνισε ότι, δεν είναι σε θέση να καλύψει τις τρέχουσες δαπάνες.

Η εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της απασχόλησης δείχνει επίσης μια μικρή ανάκαμψη, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης στη Ρουμανία, αφού, παρά το γεγονός ότι το 73% εκτιμά το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί, το 7% προβλέπει μείωση της ανεργίας.

Από την ίδια έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι η τρέχουσα περίοδος δεν φαίνεται να είναι ευνοϊκή για την αποταμίευση. Περισσότεροι από 8 στους 10 Ρουμάνους δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να δημιουργήσουν αποταμιευτικό λογαριασμό για το επόμενο έτος, μια κατάσταση που δεν έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με το μέσο όρο του 2010. Επιπλέον, πάνω από τα 2/3 πιστεύουν ότι δεν είναι μια καλή στιγμή για να επενδύσουν.

Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΧΑΛΑΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΓΙΑΥΤΟ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΤΟ Α΄ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ Η COSMOTE ΟΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ.