ΝΑ ΤΑΜΑΣ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.


Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής και άνοιγμα καταθέσεων

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχνεται η κυβέρνηση.Καταρτίστηκε τριετές σχέδιο με στόχο έσοδα ύψους 11,8 δισ. μέχρι το 2013, ενώ ο πρώην εισαγγελέας Ι. Διώτης αναλαμβάνει ειδικός γραμματέας στο ΣΔΟΕ
Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχνεται η κυβέρνηση, με όπλο το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Για πρώτη φορά καταρτίστηκε τριετές σχέδιο με στόχο έσοδα ύψους 11,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, ενώ ο πρώην εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ι. Διώτης αναλαμβάνει
Το παρουσίασαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής και Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης.

Υπολογίζεται πως τα 4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ένταση των ελέγχων, τα 5,2 δισ. από τη βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα 2,1 δισ. από τη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων και τα 500 εκατ. από την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.

Στις δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία υπολογίζεται στα 10 με 15 δισ. ευρώ ετησίως, συγκαταλέγονται:

? Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και η επιβολή φόρου εισοδήματος με συντελεστές έως 45% για φορολογούμενους που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία ή αύξησαν σημαντικά τα ποσά των τραπεζικών τους λογαριασμών, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν με βάση νόμιμα εισοδήματα.

Συγκεκριμένα ενεργοποιείται και θα αρχίσει πλέον να εφαρμόζεται συστηματικά στους ελέγχους των ελευθέρων επαγγελματιών η διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι η επαύξηση περιουσίας, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, θα λογίζεται ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και θα φορολογείται με τη φορολογική κλίμακα, δηλαδή με συντελεστές φόρου από 18% έως 45%.


Εισαγγελέας
Η παραδειγματική τιμωρία των μεγάλων φοροφυγάδων με άμεση ενεργοποίηση των διατάξεων για αυστηρότερες ποινές και κυρίως για τη λειτουργία του οικονομικού εισαγγελέα, τη χρήση της διαδικασίας του αυτοφώρου κατά την αποκάλυψη σημαντικών φορολογικών παραβάσεων, τη διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων και επιτηδευματιών που φοροδιαφεύγουν αλλά και την παύση χαριστικών ρυθμίσεων που επιβραβεύουν τη φορολογική ασυνέπεια (π.χ. περαίωση).

Χάνουν τις φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις (π.χ. εκπτώσεις φόρου στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δικαίωμα απαλλαγής της απόκτησης πρώτης κατοικίας από τη φορολογία μεταβίβασης κ.λπ.) φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Καθιερώνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κινητών ή ακινήτων.

Στα αδικήματα για τα οποία επιτρέπεται η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών θα ενταχθούν και τα αδικήματα φορολογικού ενδιαφέροντος που διαπράττονται μέσω Διαδικτύου. Συνεπώς, με την εφαρμογή της ρύθμισης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών των φοροφυγάδων, η Οικονομική Αστυνομία θα μπορεί να παρακολουθεί τις συνδιαλέξεις των φοροπαραβατών μέσω κινητών ή σταθερών τηλεφώνων, καθώς και τις ανταλλαγές μηνυμάτων που πραγματοποιούν αυτοί μέσω Διαδικτύου.

Τίθεται σε εφαρμογή τον Ιούνιο η ρύθμιση που προβλέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των φορολογουμένων που οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

Στόχος να φορολογηθούν οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία
Στο μικροσκόπιο λίστα καταθετών στο εξωτερικό

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών Αρχών βρίσκεται λίστα με ονόματα Ελλήνων, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια να υπογραφεί συμφωνία με την ελβετική κυβέρνηση ?στα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έχει συνάψει η Ελβετία με Γερμανία και Αγγλία?, ώστε να φορολογηθούν και οι καταθέσεις Ελλήνων σε αυτή τη χώρα. Τα παραπάνω γνωστοποίησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής.

Πάντως δεν διέψευσε ότι στη λίστα βρίσκονται και τα ονόματα πολιτικών προσώπων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν έχω να δώσω κάποια παραπάνω πληροφορία, όταν υπάρχουν σε εξέλιξη μια σειρά από διαδικασίες από τις ελεγκτικές ή από τις διωκτικές Αρχές, οι οποίες και εξετάζουν αυτά τα νούμερα. «Αλλά μην περιμένετε... δράκους» πρόσθεσε.

Αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται διασταυρώσεις στη λίστα που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές για το εάν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.

Μπαράζ ελέγχων από ειδικές ομάδες «κρούσης», ΣΔΟΕ και τελωνεία
«Βομβαρδισμός» σε 26 στόχους

Είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και φορολόγηση των αποκρυπτόμενων εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης

Μπαράζ ελέγχων ξεκινούν η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων, οι ειδικές ομάδες «κρούσης» των Eφοριών, το ΣΔΟΕ και τα τελωνεία. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο, έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη στόχευση των ελέγχων έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστικό εισπρακτικό αποτέλεσμα στην αποτελεσματικότερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της μεταρρύθμισης και επιτάχυνσης των δικονομικών διαδικασιών και στη φορολόγηση των αποκρυπτόμενων εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης. Ειδικότερα, βάσει του Σχεδίου θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθοι έλεγχοι:

  • Προληπτικοί στο 6% των επιχειρήσεων, σχετικά με την έκδοση αποδείξεων και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
  • Από το γραφείο των ΔΟΥ ή του ΣΔΟΕ στο 30% των επιχειρήσεων.
  • Ελεγχοι από 40 συνεργεία σε υποθέσεις φορολογουμένων αυξημένου κινδύνου με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις.
  • Συνοπτικοί σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν συμμετείχαν στην εθελούσια περαίωση των φορολογικών υποθέσεων. Θα ελεγχθούν έως 8% των φορολογούμενων αυτών.
  • Ελεγχοι στο 8% των φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
  • Ειδικοί έλεγχοι στο 10% των επιχειρήσεων που απαιτούν ειδική τεχνογνωσία (διαφημιστικές, ηλεκτρονικού εμπορίου κ.λπ.).
  • Για την καταβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε 10.000 φορολογουμένους.
  • Ηλεκτρονικοί έλεγχοι στο 40% των μεγάλων επιχειρήσεων από διαπεριφερειακά ελεγκτικά κέντρα.
  • Ελεγχοι μεταφοράς κεφαλαίου στο εξωτερικό με βάση τα στοιχεία των τραπεζών. Θα ελεγχθεί τουλάχιστον το 15% των περιπτώσεων.
  • Εμμεσος προσδιορισμός του ΦΠΑ τουλάχιστον στο 20% των επιχειρήσεων που δεν τον αποδίδουν.
  • Είσπραξη 200 εκατ. ευρώ το 2011 μέσω αναγκαστικών μέτρων από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  • Ελεγχοι σε 1.137 μεγάλες επιχειρήσεις και εγκαθίδρυση συστήματος προειδοποίησης και παρακολούθησης όσων παρέλειψαν να υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Η εφαρμογή του συστήματος αυτού θα γίνει για 145.000 φορολογούμενους το 2011.
  • Σε 1.700 φυσικά πρόσωπα και επιτηδευματίες που απέκρυψαν εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων.
  • Ελεγχοι στο πόθεν έσχες 150 φυσικών προσώπων που εμφανίζουν μεγάλη διαφορά δηλωθέντος εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.
  • Σε 9.173 φυσικά πρόσωπα που δεν υπέβαλαν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας το 2007.
  • Σε φυσικά πρόσωπα που δεν δήλωσαν τη δαπάνη κτήσης τουλάχιστον ενός ακινήτου, καθώς και σε φυσικά πρόσωπα υποκρυπτόμενα σε εξωχώριες εταιρείες.
  • Σε επιχειρήσεις που δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου προστιθέμενης αξίας και άλλων παρακρατούμενων φόρων. Θα ελεγχθούν 2.000 επιχειρήσεις με στόχο να εισπραχθούν από πρόστιμα περίπου 150 εκατ. ευρώ.
  • Πεντακόσιοι έλεγχοι σε γιατρούς, δικηγόρους, λογιστές, μηχανικούς, καλλιτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, κατά τους οποίους το εκτιμώμενο ύψος προστίμων και πρόσθετων φόρων ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ.
  • Σε 1.500 ιδιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών και σκαφών αναψυχής με εκτιμώμενο ύψος ΦΠΑ και άλλων φόρων 300 εκατ. ευρώ.
  • Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων με κατασχεθέντα φορολογικά βιβλία και στοιχεία με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 3,5 δισ. ευρώ.
  • Ελεγχοι σε επιχειρήσεις με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 200 εκατ. ευρώ.
  • Σε 100 περιπτώσεις προμηθειών του Δημοσίου στους τομείς υγείας και των εξοπλισμών με εκτιμώμενο ύψους προστίμων 100 εκατ. ευρώ.
  • Σε 9.000 επιχειρήσεις ψυχαγωγίας και εστίασης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 75 εκατ. ευρώ.
  • Σε 2.350 περιπτώσεις διακίνησης προϊόντων που υπόκεινται στον ειδικό φόρο κατανάλωσης με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 135 εκατ. ευρώ.
  • Σε 100 εξωχώριες εταιρείες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 80 εκατ. ευρώ.
  • Σε 200 επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου με εκτιμώμενο ύψος προστίμων 300 εκατ. ευρώ.

Εναλλακτικό μέσο συλλογής αποδείξεων
Τον Ιούνιο η κάρτα αποδείξεων (ή φοροκάρτα)

Ερχεται εντός του Ιουνίου η κάρτα αποδείξεων ή φοροκάρτα. Θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ένα εναλλακτικό μέσο συλλογής αποδείξεων για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

Στόχος είναι η κεντρική καταγραφή των βασικών στοιχείων μιας απόδειξης (ΑΦΜ, επιχείρηση, ημερομηνία και ποσό) σε μια προσωπική μερίδα αποδείξεων του φορολογουμένου, έτσι ώστε ο πολίτης να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταχώρισης και διατήρησης των αποδείξεων. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε χθες πως μέσα σε ενάμιση μήνα η κάρτα αποδείξεων θα αρχίσει να διανέμεται στους φορολογούμενους. Η χρήση της θα είναι προαιρετική.

Η κάρτα, η οποία θα φέρει έναν αύξοντα αριθμό, θα περνά από τα ειδικά μηχανήματα (POS) που διαθέτουν τα καταστήματα για τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Οι αγορές θα μπορούν να γίνονται είτε με μετρητά είτε με κάρτες. Αμέσως οι συναλλαγές θα εγγράφονται στην προσωπική μερίδα του φορολογουμένου. Το έργο, σύμφωνα με τον υπουργό, βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης.

Από τις 289 που υπάρχουν στην Ελλάδα
Συγχωνεύονται ή καταργούνται 200 Eφορίες

Συγχωνεύονται ή καταργούνται 200 Eφορίες. Οπως προβλέπεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αρχίσει το πρόγραμμα συγχώνευσης ή και κατάργησης των 200 από τις 289 εφορίες που υπάρχουν ανά την Ελλάδα.

Στόχος είναι η «απελευθέρωση» περίπου 3.000 υπαλλήλων (2.500 εφοριακών και 500 διοικητικών υπαλλήλων). Παράλληλα, θα προχωρήσει ο θεσμός των φορολογικών ΚΕΠ.

Ειδικότερα ανασυγκροτείται σε πανελλαδική βάση το δίκτυο των ΔΟΥ. Διατηρείται μία μόνο ΔΟΥ στην πρωτεύουσα κάθε νομού και οι υπόλοιπες αντικαθίστανται με Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών στο πλαίσιο των ΚΕΠ. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τους Nομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και για τον νησιωτικό χώρο. Το προσωπικό μετακινείται προς τις διατηρούμενες ΔΟΥ. Για την αναδιοργάνωση αυτή διευρύνεται η δυνατότητα των πολιτών να διεκπεραιώνουν φορολογικές υποθέσεις εκτός ΔΟΥ.

Στη Γενική Διεύθυνση Ελέγχων δημιουργούνται νέες Διευθύνσεις που αφορούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό, την ελεγκτική μεθοδολογία, την οργάνωση και διεξαγωγή ειδικών ελέγχων κ.ά.

Συστήνεται νέο Σώμα Ελεγκτών Βεβαίωσης και Αναγκαστικής Είσπραξης Εσόδων. Το σύνολο των ελεγκτικών και εισπρακτικών ενεργειών ασκείται από το νέο αυτό σώμα, το οποίο συγκροτείται από στελέχη με ειδικές διαδικασίες επιλογής και αξιολογείται τακτικά βάσει συμβολαίων αποδοτικότητας. Στα Τελωνεία θα γίνουν μειώσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων.

Φοροπαραβάσεις
Σχέδιο για μείωση και κατάργηση προστίμων

Μείωση, αλλά και κατάργηση προστίμων για συγκεκριμένες φορολογικές παραβάσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, στο πλαίσιο της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε:

Εκλογίκευση των ακραίων περιπτώσεων επιβολής προστίμων, αλλά και σε κατάργηση προστίμων για εντελώς τυπικούς λόγους, με σκοπό την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στους φορολογουμένους στις σχέσεις τους με τις φορολογικές αρχές.

Περιορισμό του ύψους του προστίμου που επιβάλλεται στη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση στοιχείων (ισόποσο της αξίας της συναλλαγής), ή σε έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και σε λήψη εικονικών (διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής), προκειμένου να καθίσταται εφικτός άμεσα ο διοικητικός συμβιβασμός και η οριστική βεβαίωσή τους και να μη διαιωνίζονται οι σχετικές φορολογικές υποθέσεις και να μη βεβαιώνονται ποσά εξ ορισμού ανεπιδέκτου είσπραξης.

Ειδική ομάδα εργασίας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, έχει αναλάβει τη μελέτη και την αξιολόγηση των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και θα προτείνει την κατάργηση των μη αναγκαίων διατάξεων.

Κώστας Τσαχάκης

ΤΟ ΕΚΑΨΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΖΗΜΙΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΗ ΤΟ 80% ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.