ΦΑΤΟΥΣ ΓΙΩΡΓΗ ΦΑΤΟΥΣ ΝΑΝΟ.....

Πρόκληση τα αναδρομικά των τέως βουλευτών
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης κάλεσε τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους

Προκλητικές θεωρεί η κυβέρνηση τις αξιώσεις συνταξιούχων βουλευτών οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικές αυξήσεις στις απολαβές τους την ίδια στιγμή που οι υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων της χώρας υπόκεινται συρρίκνωση των αποδοχών τους εξαιτίας της βαθειάς οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για τις 800-850 υποθέσεις πρώην βουλευτών οι οποίες εκκρεμοδικούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αφορούν τις αξιώσεις τους να ισχύσει και για τους ίδιους η ρύθμιση για τα αναδρομικά των δικαστών για το χρονικό διάστημα 2003-2007. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τα αναδρομικά αντιστοιχούν περίπου σε 250.000 ευρώ για τον καθένα από τους πρώην βουλευτές, δηλαδή συνολικά το ύψος των αξιώσεων υπολογίζεται περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη κάλεσε τους πρώην βουλευτές να παραιτηθούν από τις αξιώσεις τους. «Απασχολεί και προκαλεί την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά, το γεγονός ότι «διεκδικούν να πάρουν πρόσθετες απολαβές την στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται και το πολιτικό σύστημα κρίνεται και επικρίνεται». Και πρόσθεσε: «Η στάση αυτή συμβάλει σε περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των πολιτικών που το υπηρετούν».

Ο κ. Σαχινίδης μάλιστα διευκρίνισε ότι η στάση του δεν είναι συγκυριακή, αλλά είναι η άποψη που κατέθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε ανύποπτο χρόνο και συγκεκριμένα στις 8.11.2006 από την θέση του αρχηγού της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τις διεκδικήσεις των δικαστικών για αναδρομικές αυξήσεις «σε μια περίοδο όπου μεγάλες κοινωνικές ομάδες υφίστανται έντονα προβλήματα», όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά. Τότε ο κ. Παπανδρέου είχε καλέσει τους προέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων να παραιτηθούν των αξιώσεών τους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «το ίδιο πρέπει να πράξουν και όλοι όσων οι αποδοχές συμπαρασύρονται από την αύξηση των δικαστών», εννοώντας τους βουλευτές των οποίων οι απολαβές, βάσει του Ζ’ Ψηφίσματος της Ε’ Αναθεωρητικής Βουλής του 1975, υπολογίζονται βάσει των αποδοχών που λαμβάνει ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Έτσι ο κ. Σαχινίδης ζήτησε από τους συνταξιούχους βουλευτές «να λειτουργήσουν με αίσθημα δικαίου». «Συμπαρατάσσομαι με την άποψη του κ. Δ. Παπαδημούλη», πρόσθεσε, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει πιο πριν: «Μουντζώνει η κοινωνία και οργίζεται με τους 800 βουλευτές που διεκδικούν αναδρομικά. Είναι νόμιμο αλλά είναι και ανήθικο, είναι νόμιμο αλλά είναι και προκλητικό. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό, για να πάψει το νόμιμο και ηθικό να αντιμετωπίζεται με μεθόδους Βουλγαράκη…», είπε. Και μάλιστα ζήτησε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής «να έρθει προς συζήτηση και να δούμε τις αλλαγές που απαιτούνται και στο Ζ’ Ψήφισμα της Βουλής».

Να παραιτηθούν των αξιώσεών τους κάλεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας τους συνταξιούχους βουλευτές, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός της κ. Εμ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι «αποτελεί πρόκληση, με όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί, προσφυγές για αναδρομικά», ενώ ο βουλευτής του κόμματος κ. Ι. Βρούτσης τόνισε ότι «είναι πέρα από κάθε λογική, θα το χαρακτήριζα προκλητικό ακόμη και ανήθικο, σε μια περίοδο κρίσης που κόβονται συντάξεις, τέως βουλευτές αξιώνουν υπέρογκα ποσά έστω και αν περιέχουν στοιχεία νομιμότητας». Και κάλεσε την κυβέρνηση και τα κόμματα να αντιδράσουν. «Δεν μπορεί να υπάρχει κατακραυγή που τη γευόμαστε όλοι», είπε.

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «απαράδεκτη και προκλητική για το λαό δεν είναι μόνο η απαίτηση για αυξήσεις και αναδρομικά στις βουλευτικές συντάξεις, αλλά και η ίδια η ύπαρξη των βουλευτικών συντάξεων, που το ΚΚΕ με επιμονή θέτει ζήτημα κατάργησής τους και οι βουλευτές να ασφαλίζονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία».

Υπέρ των αξιώσεων του πρώην βουλευτών τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Δ. Σταμάτης τονίζοντας: «Λες και το έκαναν σα να μην το δικαιούνταν, λες και είναι η τελευταία τάξη αυτής της κοινωνίας. Ε, όχι!».

Ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης χαρακτήρισε «ξεκούδουνη ενέργεια» τις προσφυγές των πρώην βουλευτών, «γιατί είναι εκτός τόπου και χρόνου όταν κόβονται μισθοί και συντάξεις».
Κατά των αξιώσεων των συνταξιούχων βουλευτών τάχθηκε και η ανεξάρτητη βουλευτής και πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χαρακτήρισε λάθος ενέργεια τις διεκδικήσεις τους.


Η «Δημοκρατική Αριστερά» σημειώνει ότι την ώρα που η κοινωνία, στη μεγάλη της πλειονότητα, χειμάζεται, είναι λυπηρό πρώην βουλευτές να διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο καταβολή αναδρομικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

OI ΚΥΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΝΟΜΟΤΥΠΑ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΙΔΕΨΗ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΟΧΙ ΧΡΗΜΑΤΑ.ΒΕΒΑΙΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΜΕ ΙΘΗΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΦΕΡΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ.ΕΧΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ΔΕΝ ΚΛΕΒΗ ΠΛΕΟΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ?ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΛΕΨΑΣ ΤΟΥ ΚΛΕΑΝΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΚΛΕΨΑΣ.