ΧΡΗΜΑ ΡΩΣΣΙΚΟ


Ο Ρώσος Νέσις μπήκε με 5% στην Τρ. Πειραιώς

Απαρατήρητα είχαν περάσει τα δύο νέα σλαβικά ονόματα ισάριθμων νέων μελών που προστέθηκαν στις 19 Μαΐου στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς, του Τσέχου Γίρι Σμέιτς και του Ρώσου Κονσταντίν Γιανάκοφ.

Ο δεύτερος, όμως, όφειλε την τοποθέτησή του στον νέο Ρώσο μεγαλομέτοχο της τράπεζας, ο οποίος μόλις χθες έκανε αισθητή την παρουσία του: τον μεγιστάνα Αλεξάντερ Νέσις, 39ο πλουσιότερο στον κόσμο, κατά τη λίστα Forbes.

Το ρωσικό fund ICT είχε κρατήσει μέχρι χθες διακριτική παρουσία και η συμμετοχή που είχε αποκτήσει στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς, κοντά στο όριο του 5%, του επέτρεπε να παραμένει εκτός του ελέγχου των Χρηματιστηριακών Αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρώσος μεγιστάνας είχε ενημερώσει τη διοίκηση στην Τράπεζα Πειραιώς, όταν ξεκίνησε να χτίζει την επενδυτική του θέση.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου «Bloomberg», το ύψος της συμμετοχής του ICT είναι «συγκρίσιμο» με το 5,7% που κατέχει η PPF Group του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Petr Kellner.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ομίλου IST, στη Μόσχα, η απόφαση ακολουθεί αντίστοιχη του τσεχικού PPF, στρατηγικού εταίρου του ρωσικού ομίλου. Μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ, ο ελληνικής καταγωγής Κον. Γιανάκοφ δεν διευκρίνισε λεπτομέρειες της αγοραπωλησίας και το οικονομικό μέγεθος της αγοράς, το αντίτιμο της οποίας χαρακτηρίστηκε «συμφέρον».

«Η Πειραιώς είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά ιδρύματα της Ελλάδας και η IST βλέπει, αντιθέτως, δυναμική αύξησης της αξίας της», υπογράμμισε. Ο 48χρονος Αλ. Νέσις είναι πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος της IST, που ιδρύθηκε το 1991 και κατείχε έως πρόσφατα το 100% της τράπεζας «Nomos Bank», που κατατάσσεται στη 14η θέση των ρωσικών τραπεζών και η οποία το 2009 πουλήθηκε κατά 49,99 στην τσεχική PPF.

ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΜΠΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΡΑΤΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΠΑΝΕ