ΚΕΝΤΡΑ ΤΙ...;;


Ναι ή όχι στα υποκατάστατα, στo πλαίσιo της απεξάρτησης από τα ναρκωτικά; Η κόντρα των δύο σημαντικότερων φορέων στην Ελλάδα εκφράζεται μέσα από τις σελίδες της «Κ», ενώ το υπουργείο εμμένει στην πολιτική της σιωπής!
Πριν από δύο εβδομάδες, η «Κ» άνοιξε εκ νέου τον διάλογο σε σχέση με τα ναρκωτικά, αποκαλύπτοντας ότι μια τολμηρή πρόταση του ΟΚΑΝΑ για την «απορρόφηση» της περίφημης λίστας αναμονής έχει εγκλωβιστεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, παραμένοντας στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας επί εξάμηνο. Συνηθισμένα πράγματα σ' αυτή τη χώρα, θα πείτε - μόνο που σ' αυτήν την περίπτωση η αδράνεια κοστίζει σε ζωές.
Πρόκειται για το Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης Ουσιοεξαρτημένων (ΠΕΔΠΟ), το οποίο προβλέπει την επέκταση του Προγράμματος Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ μέσω ενός συστήματος δευτεροβάθμιας περίθαλψης των εξαρτημένων. Εν ολίγοις, ο Οργανισμός προτείνει να χορηγούνται υποκατάστατα και συγκεκριμένα βουπρενορφίνη, από ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς, έτσι ώστε οι χρήστες να μη χρειάζεται να περιμένουν έως και πέντε χρόνια απλώς και μόνον για να προσεγγίσουν τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ, όπως συμβαίνει σήμερα. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, με την εισαγωγή του ΠΕΔΠΟ, οι κατάλογοι αναμονής εξαρτημένων ασθενών (5.000 άτομα περιμένουν σήμερα στη λίστα) για μεθαδόνη ή βουπρενορφίνη θα συρρικνωθούν άμεσα και στην πορεία θα εξαλειφθούν.
Η άποψη του ΚΕΘΕΑ
Γιατί, λοιπόν, δεν προχωράει; Η «Κ» στο εν λόγω δημοσίευμα είχε σαφώς επισημάνει ότι τη δράση όσον αφορά στο πρόβλημα των ναρκωτικών «μπλοκάρει» ανάμεσα στα άλλα και η υπόγεια «κόντρα» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ασχολουμένων με τα ναρκωτικά φορέων, του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ. (Ως γνωστόν, τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι «στεγνού» τύπου.) Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ΚΕΘΕΑ και του διευθυντή του κ. Χαράλαμπου Πουλόπουλου, την απάντηση του οποίου φιλοξενούμε σήμερα.
Οπως προκύπτει, το ΚΕΘΕΑ έχει αποστείλει ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο στο αρμόδιο υπουργείο τις θέσεις και τις προτάσεις του σε σχέση με το ΠΕΔΠΟ, οι οποίες επίσης παραμένουν «καταχωρισμένες» σε κάποιο φάκελο του υπουργείου, άγνωστο για ποιο λόγο. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν, στο πλαίσιο της έρευνας, επιχειρήσαμε να συμπεριλάβουμε και τη θέση του υπουργείου Υγείας, αυτό κατέστη αδύνατον (για την ακρίβεια, μας παρέπεμπαν στον... ΟΚΑΝΑ).
Το ΚΕΘΕΑ, μολονότι διατηρεί επιφυλάξεις, όπως αναφέρει σε εκείνη την επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας, θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει στο Πρόγραμμα μέσω των συμβουλευτικών του κέντρων, τα οποία λειτουργώντας στο πλαίσιο του ΕΣΥ θα μπορούσαν να προσφέρουν στήριξη στους εξαρτημένους. «Είναι γνωστό ότι αν η χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας δεν παρέχεται παράλληλα και κατά προτίμηση στον ίδιο χώρο με τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, οποιοδήποτε πρόγραμμα αυτής της μορφής έχει ελάχιστα αποτελέσματα. Ο χρήστης «χάνεται» στη διαδρομή και το μόνο που απομένει είναι η συνταγογράφηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Προϋποθέσεις
Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή του ΠΕΔΠΟ ορίζει, μεταξύ άλλων, τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα και της δωρεάν παροχής υπηρεσιών, την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος πριν από την εκτεταμένη εφαρμογή του, την αποσύνδεση του προγράμματος από συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες κ.ά. Ειδάλλως, συνεχίζει το ΚΕΘΕΑ, ελλοχεύει μια σειρά από κινδύνους:
- Η δημιουργία των προϋποθέσεων για ανεξέλεγκτη διάθεση των ουσιών λόγω υπερσυνταγογράφησης, για εκτροπή των ουσιών στη μαύρη αγορά.
- Αύξηση των προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας των χρηστών λόγω αδυναμίας ελέγχου των ουσιών που καταναλώνουν.
- Διαιώνιση του προβλήματος της εξάρτησης, αν το σύστημα δεν συνδέεται με κοινωνικές υπηρεσίες.
- Αποκοπή της οικογένειας από τη διαδικασία απεξάρτησης.- Δημιουργία σοβαρών δεοντολογικών προβλημάτων του ιατρικού προσωπικού σε περιπτώσεις κατάχρησης του φαρμάκου κ.λπ.
AN ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΘΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΥΣ.ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΗ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΕΝΟ.ΣΗΜΕΡΑ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΟΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΘΙΣΜΕΝΩΝ ΣΑΝ ΝΑ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΟΙΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΕΝΟ .ΣΤΟ 90% ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΛΟΣ Η ΟΛΑ ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΓΛΑΦΥΡΟΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΩ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΕΙΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΝΗΔΗΤΑ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΡΥΚΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΓΝΩΣΤΑ ΝΑ ΑΠΟΣΠΟΥΝ ΑΛΛΟΤΕ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ Ο ΚΑΘΕ ΕΘΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ 350 € ΤΟ ΜΗΝΑ ΣΥΝΗΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΓΚΥΡΗ ΑΠΟΔΗΞΕΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ.ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙ ΟΝΟΜΑΤΙ ΕΘΙΣΜΕΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΗΞΕΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ.ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑΚΙΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟΙ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.Ο ΑΓΩΝΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΥΣΙΕΣ.ΟΣΟ ΟΜΩΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΔΑΕΙΣ ΦΤΩΧΟΥΣ Η ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΗΝΕΒΗ ΕΤΣΙ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΥΤΗΧΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΝΗΠΙΑΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗ ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.ΓΙΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΕΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΔΑΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΙΣ ΦΤΩΧΟΜΑΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ.