ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ......ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΗ


Στην απελευθέρωση του καθεστώτος των προσφορών στα εμπορικά καταστήματα προχωρά το υπουργείο Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της αγοράς, η οποία, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην ατμόσφαιρα, παραμένει «παγωμένη», υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης.
Με τροπολογία που κατέθεσε αιφνιδιαστικά χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος στο νομοσχέδιο για την «Εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση στα αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις» καταργεί τη ρύθμιση του νόμου 3377/2005 σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η ανακοίνωση προς το κοινό προσφορών 30 ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων, θερινών και χειμερινών.
Η χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία του υφυπουργού Ανάπτυξης ουσιαστικά νομιμοποιεί το εκτεταμένο φαινόμενο προσφορών και προεκπτώσεων που παρατηρείται φέτος στην αγορά και το οποίο καταγράφηκε και τον περασμένο χειμώνα πριν από την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες αλυσίδες κυρίως στους κλάδους ένδυσης-υπόδησης και οικιακών ειδών, είχαν επιδοθεί σε σειρά προσφορών και προωθητικών ενεργειών, ενώ σε μικρότερες εμπορικές επιχειρήσεις παρατηρείται το φαινόμενο της διενέργειας εκπτώσεων στο ταμείο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς ο τζίρος στο λιανεμπόριο το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2009 υποχώρησε συνολικά κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ενώ ειδικά στον κλάδο της ένδυσης-υπόδησης η κάμψη ξεπερνά το 15%. Η τροπολογία του υφυπουργού Ανάπτυξης προκάλεσε, όπως αναμενόταν άλλωστε, αναζωπύρωση του γνωστού «πολέμου» μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» εμπορικών επιχειρήσεων, οι εκπρόσωποι των οποίων, πάντως, φαίνεται να συμφωνούν σε ένα σημείο: ότι δεν υπήρχε καμιά ενημέρωση από πλευράς του κ. Βλάχου.ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ Η ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΤΙ ΣΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΛΛΟΤΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΟΧΙ ΑΣ ΠΟΥΛΗΣΗ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΠΡΑΜΑ ΤΟΥ.ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΤΟΥ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΠΕΞΩ ΜΟΝΟ ΖΗΜΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ.