ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΑΣΑΚΙ......

Aίρει κάθε προβληματισμό και φραγμό στη χρήση των όπλων και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης από τους αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς εφόσον συντρέχει κίνδυνος ένοπλης επίθεσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς. Με γνωμοδότησή του, η οποία απορρέει από την κρίση που έχει δημιουργηθεί στη δημόσια ασφάλεια με την έξαρση της τρομοκρατίας, αλλά και της ασάφειας στην ερμηνεία του νόμου, ο κ. Σανιδάς «λύνει» τα χέρια των αστυνομικών. Σχετικό ερώτημα είχε υποβάλει η ΕΛ.ΑΣ. στην Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου, προκειμένου να διασαφηνιστεί το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τη χρήση χειροβομβίδων κρότου - λάμψης. Οχι μόνο επιτρέπεται, λέει εμφαντικά στο εννεασέλιδο έγγραφό του ο κ. Σανιδάς, αλλά «επιβάλλεται οι αστυνομικοί στους οποίους έχει ανατεθεί η φύλαξη στόχων, είτε αυτοί είναι πρόσωπα είτε κοινής ωφελείας εγκαταστάσεις, προκειμένου να εκπληρώσουν την αποστολή τους και να αντιμετωπίσουν επίθεση με όπλα (βόμβες μολότοφ, εκρηκτικούς μηχανισμούς, ρόπαλα, λοστούς κ.λπ.) να κάνουν χρήση των χειροβομβίδων, οι οποίες κατά την έκρηξη διασπώνται σε μικρά τεμάχια από καουτσούκ». Οι χειροβομβίδες αυτές, υπογραμμίζει ο κ. Σανιδάς, δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των θανατηφόρων μέσων ούτε προκαλούν σοβαρές σωματικές βλάβες και στοχεύουν στο να αποκρούσουν την επίθεση και να προστατεύσουν τη ζωή των προσώπων και την ακεραιότητα των δημόσιων κτιρίων.
Oι χειροβομβίδες αυτές προκαλούν μόνο «σοκ αδρανοποίησης», το οποίο αναγκάζει τον επιτιθέμενο να σταματήσει την επίθεση, αποτρέποντάς τον έτσι. Κατά τον εισαγγελέα, θα ήταν παράλογο και αντίθετο προς την ύπαρξη της αστυνομίας, οι αστυνομικοί να έχουν μεν καθήκον να προστατεύουν στόχους, πλην όμως, να τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τα αναγκαία μέσα για την εκπλήρωση του σκοπού αυτού. Και διατυπώνει το εύλογο ερώτημα. Αν απαγορευόταν η χρήση μέσων αποτροπής, «ποιος ο λόγος ύπαρξης και λειτουργίας της Αστυνομίας»;
Δεν παραλείπει στη συνέχεια ο κ. Σανιδάς να αναφέρει ότι «η ζωή αλλά και η σωματική ακεραιότητα είναι αναφαίρετα έννομα αγαθά, ενώ οι κοινής ωφελείας εγκαταστάσεις και τα δημόσια κτίρια αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού, ο οποίος τελικώς θα κληθεί να καταβάλει το τίμημα των εμπρησμών, βανδαλισμών και της καταστροφής τους, όπως έχει κατ’ επανάληψη συμβεί στο παρελθόν (δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστημιακά κτίρια έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός)». Λόγος για τον οποίο επιβάλλεται η προστασία τους από τους δράστες.ΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΞΕΡΑΜΕ ΟΤΙ ΣΦΑΙΡΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΦΑΜΕ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΛΑ.ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΚΑΙ Η ΟΠΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΑΝ ΤΟ ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ ΣΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕΡΙΦΗ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ.ΑΡΕ ΜΑΑΑΑΑΑΝΑΑΑΑΑΑ.ΡΕ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΗ ΣΑΣ ΠΙΑΝΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΠΕΝΤΕ ΚΑΝΑΝΕ ΠΑΛΙΟΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΠΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΕΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΕΦΤΗΤΕ ΛΙΓΟ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΡΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ.ΚΑΝΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΝΟΙΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΡΙΕ ΣΑΝΙΔΑ.