ΑΔΙΩΡΘΩΤΟΙ.......

Τα μονοπώλια «συστήνουν» διευθέτηση των ΑΟΖ
Εκθεση αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» αποκαλύπτει κυπριακή εφημερίδα
Τα διάφορα σενάρια που επεξεργάζονται στο παρασκήνιο πολυεθνικές και κυβερνήσεις, με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πρώτων στην εκμετάλλευση πηγών και αγωγών ενέργειας, φανερώνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» της Κύπρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (Ιnternational Crisis Group - «δεξαμενή σκέψης» που υπηρετεί κύρια τα μονοπώλια των ΗΠΑ), στην έκθεσή της για την Κύπρο, εισηγείται να υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου να οδηγήσουν τις «διαφορές» τους για τις τρεις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) στην ανατολική Μεσόγειο, είτε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είτε σε οποιοδήποτε άλλο διεθνές επιδιαιτητικό σώμα.
Στην ίδια έκθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΙCG καταθέτει εισηγήσεις για τον τομέα της ενέργειας, στη λογική του ότι δε θα εξευρεθεί λύση του Κυπριακού προβλήματος εντός του 2012. Αναφορικά με τα έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, η ΙCG υποστηρίζει ότι «η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα πρέπει να δεσμευθεί ότι θα μοιράζεται με τους Τουρκοκύπριους, μέσω των Ηνωμένων Εθνών, το 20% από οποιοδήποτε εισόδημα ή φυσικό αέριο, από οποιεσδήποτε πηγές υδρογονανθράκων». Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και από πλευράς Τουρκοκυπρίων, σε περίπτωση που εντοπίσουν «τα δικά τους αποθέματα».
Επίσης, διατυπώνεται η εισήγηση για σύσταση δικοινοτικής, ad hoc επιτροπής για να συζητήσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι τα θέματα ενέργειας και να προγραμματίσουν για την οικιακή και βιομηχανική χρήση του φυσικού αερίου. Σε άλλη εισήγηση, αναφέρεται ότι Κύπρος και Τουρκία θα πρέπει να συμφωνήσουν, «πιθανότατα μέσω διαμεσολάβησης τρίτων, στο να συζητήσουν το θέμα της ενέργειας της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς προκατάληψη για το διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ή οποιαδήποτε επίσημη αναγνώριση που θα ακολουθήσει τη διευθέτηση».
Αλλο δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ» αποκαλύπτει ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, ο Α. Νταβούτογλου είπε στην Χ. Κλίντον ότι η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο μοιάζει αναπόφευκτη αν δεν ευοδωθούν οι συνομιλίες μέχρι την 1η Ιουλίου, όταν η Λευκωσία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Πρόσθεσε ακόμα ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης πρέπει να γίνει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας, με τη διεύρυνση των θρησκευτικών ελευθεριών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΗΜΗ ΙΔΕΑ Η ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΠΟΜΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΑΘΑΝΑΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΔΩΣΙΕΣ ΣΟΥ ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΤΟ ΛΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΑΛΗΤΑΚΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕΣ ΥΠ.ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ.