ΦΟΥΜΑΡΑ ΚΑΙ ΝΑΡΓΙΛΕΔΕΣ........


«Η εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου δεν έχει όρια για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με έναν πρωτοφανή και ανάλγητο τρόπο, η κυβέρνηση δίνει βορά στους ιδιώτες χιλιάδες νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ναρκωτικών ουσιών και τις οικογένειές τους», κατήγγειλε χτες το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με το άρθρο 50 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει την επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό των ιδιωτών που υπόσχονται απεξάρτηση.

«Στο άρθρο 50 του περιβόητου πολυνομοσχεδίου "σκούπα" του υπουργείου Υγείας προβλέπεται η επιχορήγηση από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού των "Δημοσίων μονάδων ή άλλων φορέων" που λειτουργούν προγράμματα αντιμετώπισης της εξάρτησης. Με το άρθρο αυτό, η κυβέρνηση δεν ανοίγει μόνο τη δίοδο για τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες τόσο καιρό παράνομα εκμεταλλεύονταν την ανησυχία και τον πόνο των οικογενειών των εξαρτημένων λειτουργώντας προγράμματα αποτοξίνωσης. Τους προσφέρει επιπλέον και τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΣΥΝ Ηλίας Μιχαλαρέας. «Αλήθεια, αυτοί που θα ψηφίσουν κάτι τέτοιο πώς θα μπορέσουν να κοιτάξουν κατάματα τους πολίτες σε περιοχές όπως στα Χανιά, στη Βοιωτία και τα Τρίκαλα που απαιτούν τη δημιουργία στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων και εισπράττουν ως απάντηση ότι δεν υπάρχουν χρήματα; Για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών κλινικών υπάρχουν; Ντροπή!», τόνισε.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αποφάσεις που καταδικάζουν το σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικογένειας και της νεολαίας. Είναι αδιανόητο να δίνονται οικονομικά κίνητρα για επιχειρηματική δραστηριότητα σε ένα τέτοιο ευαίσθητο τομέα. Να προωθείται η υποκατάσταση και να παραγκωνίζονται στεγνά προγράμματα απεξάρτησης. Αφού πρώτα το ίδιο το κοινωνικοπολιτικό σύστημα συνέβαλε στη δημιουργία ανασφαλών και χωρίς στόχους ευάλωτων νέων, έρχεται στη συνέχεια να κερδίσει απ' αυτό. Και επειδή η απεξάρτηση είναι επιλογή, δεν εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας σε επιχειρηματίες που αυτονόητα σκοπό έχουν μόνο τα κέρδη. Θα αντιταχθούμε σε όσους σχεδιάζουν την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου στην πιο ακραία μορφή της, ενάντια στον οικονομικό έως και βιολογικό θάνατό μας», επισήμανε η Βάσω Κολυβά - Μελέτη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Θεραπευτικού Προγράμματος «18 ΑΝΩ».

«Η παράδοση της απεξάρτησης στους ιδιώτες δεν αποτελεί μόνο εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, αλλά και εξαθλίωση των γονιών που πρέπει να πληρώσουν 7.000 - 8.000 ευρώ με την ελπίδα να λύσουν το πρόβλημά τους», τόνισε ο Θανάσης Γουργιώτης, πρόεδρος του ΕΣΥΝ Βοιωτίας. «Εδώ και τέσσερα χρόνια στη Βοιωτία παλεύουμε για τη δημιουργία στεγνού προγράμματος απεξάρτησης. Και η προηγούμενη, και η σημερινή κυβέρνηση μας κοροϊδεύουν. Αν και υπάρχει κτίριο για να στεγαστεί, αρνούνται να δώσουν χρηματοδότηση. Ακόμα και να δώσουν προσωπικό για να λειτουργήσει συμβουλευτικός σταθμός», επισήμανε. Υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συντονισμένος αγώνας όλων των εργαζομένων, των γονιών, των μαζικών φορέων, της νεολαίας, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και συνολικότερα στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική στην υγεία και το πολυνομοσχέδιο.

Να αντισταθούμε στην πολιτική που αντιμετωπίζει την υγεία και την απεξάρτηση σαν εμπορεύματα

«Υπάρχει συνάφεια μεταξύ κοινωνικοοικονομικής κρίσης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η χρήση αναμένεται να αυξηθεί», τόνισε ο Η. Μιχαλαρέας. Οι εκπρόσωποι του ΕΣΥΝ ξεκαθάρισαν ότι - σε αυτές τις συνθήκες - οι επικίνδυνες τελευταίες εξελίξεις αποτελούν συνέχεια της αντιναρκωτικής πολιτικής που ασκείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη χώρα μας. Μιας αντιναρκωτικής πολιτικής που στόχο έχει την πριμοδότηση της υποκατάστασης, την απαξίωση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα και μέσω των περικοπών των κονδυλίων τους, την απαξίωση και διάλυση των Κέντρων Πρόληψης και μέσω του «Καλλικράτη», την ιδιωτικοποίηση της πρόληψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

«Σε αυτή την πολιτική η υγεία αντιμετωπίζεται σαν κόστος, σαν εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ' το να αντισταθούμε», τόνισαν. Κάλεσαν μαζικά το λαό σε αντίσταση στα γενικότερα αντιλαϊκά μέτρα, να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας ενιαίο και καθολικό, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, για καμία αποδοχή του διαχωρισμού τους σε «σκληρά» και «μαλακά», ενάντια στα προγράμματα απεξάρτησης απ' τους ιδιώτες, στη διεκδίκησης μιας δημόσιας και δωρεάν αντιναρκωτικής πολιτικής κεντρικά σχεδιασμένης, με ενιαία φιλοσοφία και αντίληψη, που να αφορά στην πρόληψη, στη θεραπεία, στην κοινωνική επανένταξη, στην έρευνα, σε αγώνα για να δημιουργηθούν τόσα προγράμματα όσα έχει ανάγκη η χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΣΥΝ προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα συσκέψεις και συναντήσεις με φορείς και τους εργαζόμενους στην απεξάρτηση, με συνδικαλιστικούς, επιστημονικούς φορείς και φορείς της νεολαίας, μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, παραστάσεις διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας σε συνεργασία με το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ Νάντια Πασαλιμανιώτη, που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, και εκπρόσωπος της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΘΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΛΕΟΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΑΣΙΕΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΗΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΡΙΞΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΧΑΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ 90% ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟΙ ΑΔΑΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΠΛΟΚΟΙ.ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΗΣ ΛΕΠΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΕΘΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΜΟΙΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΩΡΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΧΑΝΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΥΤΣΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΟ ΞΕΠΕΡΝΑΓΕ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΛΥΤΩΜΟΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑΖΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ.