ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ-ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Ενα και μοναδικό κέντρο σωματικής αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά λειτουργεί στην Ελλάδα. Το κενό καλύπτουν παράνομα ιδιωτικές κλινικές που προσφέρουν προγράμματα αποτοξίνωσης, με υψηλό κόστος και με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα. Παράλληλα, καθημερινά ξεφυτρώνουν σε όλη τη χώρα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης, τύπου «Ιθάκη», χωρίς όμως εξειδικευμένο προσωπικό και με επίσης αμφίβολα αποτελέσματα.

Οι γονείς, μέσα στην αγωνία, την απόγνωση και την άγνοιά τους, φτάνουν σε σημείο να πουλήσουν σπίτια και χωράφια για να βάλουν τα παιδιά τους σε ένα ιδιωτικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Τις περισσότερες φορές, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή, οι χρήστες επειδή φοβούνται το επώδυνο στερητικό σύνδρομο καταφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές, όπου θεωρούν ότι θα λάβουν σωστή φαρμακευτική αγωγή.

Ειδικοί εκφράζουν τον φόβο ότι αυτή η κατάσταση ίσως είναι προάγγελος της θέσπισης της συνταγογράφησης φαρμάκων για αποτοξίνωση από ιδιώτες γιατρούς.

Το μοναδικό δημόσιο και δωρεάν κλειστό πρόγραμμα σωματικής αποτοξίνωσης στην Ελλάδα, το «Detox», λειτουργεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Ρογκότη. «Είναι ανάγκη να γίνουν και άλλα, τουλάχιστον ένα στην πρωτεύουσα του κάθε νομού και περισσότερα στην Αθήνα», υπογραμμίζει ο Χρ. Ρογκότης.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος, Κάκια Νικολάου, επισημαίνει ότι πολλοί χρήστες φοβούνται το στερητικό σύνδρομο που είναι αρκετά επώδυνο και γι' αυτό δεν προχωρούν στην αποτοξίνωση. Αλλοι, πάλι, το περνούν μόνοι τους. Στο ΨΝΘ δίνεται φαρμακευτική αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη για να ξεπεράσει ο πρώην χρήστης το στερητικό σύνδρομο. Το πρόγραμμα διαρκεί το πολύ 20 μέρες και το κυριότερο, είναι δωρεάν και δεν υπάρχει λίστα αναμονής. Ομως, υπογραμμίζει η Κ. Νικολάου, η έλλειψη παρόμοιων προγραμμάτων είναι φανερή καθώς στο ΨΝΘ απευθύνονται άτομα από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Αθήνα, την Αιτωλοακαρνανία και άλλες απομακρυσμένες περιοχές. «Υπάρχει ένα μεγάλο κενό που είναι ανάγκη να καλυφθεί και μάλιστα από τα δημόσια νοσοκομεία», τονίζει. Το κενό καλύπτουν ιδιωτικές κλινικές που, παράνομα, χωρίς έγκριση από τον ΟΚΑΝΑ, λειτουργούν προγράμματα σωματικής αποτοξίνωσης, με αμφιβόλου ποιότητας αποτελέσματα», καταλήγει.

Ο υπεύθυνος του ανοιχτού προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων του ΨΝΘ, Παναγιώτης Γεωργάκας, υπογραμμίζει ότι οι ιδιωτικές κλινικές διαφημίζουν ότι προσφέρουν ολοκληρωμένα προγράμματα αποτοξίνωσης και χρησιμοποιούν βαριά ψυχοφάρμακα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αναγνωρίζει καλή διάθεση σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά όχι αποτελεσματικότητα. Την ίδια στιγμή, τονίζει, παράνομα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης ξεφυτρώνουν σε όλη τη χώρα. Υπόσχονται απεξάρτηση, αλλά δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό και χορηγούν ακριβά φάρμακα, χωρίς ιδιαίτερα αποτελέσματα. Οι έξι μήνες κοστίζουν περίπου 7.000 ευρώ.

Υπάρχει ανάγκη πιστοποίησης των προγραμμάτων απεξάρτησης, αλλά, κυρίως, ανάγκη αναγνώρισης μιας νέας τάξης επαγγελματιών, αυτής των συμβούλων τοξικοεξάρτησης, τονίζει ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ στη βόρεια Ελλάδα, Φαίδων Καλοτεράκης. Υπογραμμίζει ότι στις ιδιωτικές κλινικές που λειτουργούν παράνομα προγράμματα απεξάρτησης δεν υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση της όποιας αποτελεσματικότητας. «Πέραν της καλής προαίρεσης, που ίσως υπάρχει σε κάποιες ιδιωτικές κλινικές, για τις υπόλοιπες μπορούμε να μιλήσουμε καθαρά για απάτη καθώς το κόστος για μία εβδομάδα θεραπείας φτάνει ώς και τις 3.000 ευρώ», τονίζει και ζητάει την επέμβαση της Δικαιοσύνης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Κωνσταντίνος Μπάλλας, υποστηρίζει ότι σωματική αποτοξίνωση μπορεί να γίνει και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά «ενώ υπάρχουν οι σχετικές εγκύκλιοι, οι γιατροί δεν δέχονται τους χρήστες για θεραπεία, η οποία διαρκεί μόνο 10 μέρες»

ΠΟΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΙΠΑΜΕ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΜΠΙΖΝΑ.Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΘΙΣΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ.Α ΡΕ ΔΟΛΙΕΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑΔΕΣ ΤΙ ΣΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΝΔΗΘΕΝ ΤΟ ΒΛΑΣΤΑΡΙ ΣΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΘΑ ΣΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΥΣΙΩΝ.ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΜΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΜΕ ΕΝΑ ΤΟΣΟ ΕΥΕΣΘΗΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΘΕΜΑ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟΒΛΕΠΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙΣΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΑΣ.ΚΑΝΕΙΣ ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΓΟΡΕΥΣΕ ΤΙΣ ΔΩΡΕΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΛΗΤΕΣ ΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΕΤΕ ΣΤΟ SITE ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΗΝΤΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.