ΞΥΡΑΦΙ.......ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ


Διαβεβαιώσεις στην ΕΕ ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα σεβαστεί την απόφασή της για τον νόμο περί Τύπου και θα υπακούσει στις τροποποιήσεις που υποδειχθούν, έδωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

«Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι ο νέος νόμος περί Τύπου στην Ουγγαρία πρέπει να αλλάξει, η κυβέρνηση θα το δεχθεί και θα το πράξει» δήλωσε το Σάββατο, μετά το σάλο που έχει προκληθεί εντός και εκτός των συνόρων της χώρας.

«Είμαστε μέρος της ΕΕ, είναι οι κανόνες του παιχνιδιού» τόνισε ο Όρμπαν σε δηλώσεις του σε ξένους δημοσιογράφους.

Επέμεινε, ωστόσο, ότι ο νέος νόμος περί Τύπου ευθυγραμμίζεται με τη νομοθεσία που ισχύει σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Ο νέος νόμος περί Τύπου στην Ουγγαρία -που από την 1η Ιανουαρίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ- έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Υπό έλεγχο όλα τα ΜΜΕ

Με το νέο νόμο, συστήθηκε η Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης που εποπτεύει, πέραν της δημόσιας ουγγρικής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, τόσο ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και το σύνολο των έντυπων μέσων ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών.

Ο πρόεδρος της Αρχής θα μπορεί -χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο- να εκδίδει διαταγές και οδηγίες και να επιβάλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεών τους.

Η Αρχή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα εάν κρίνει ότι η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ισορροπημένη, καταπατείται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, προσβάλλονται τα ήθη ή δεν προσφέρεται κάλυψη σε γεγονότα κοινού ενδιαφέροντος.

Τα πρόστιμα μπορεί να φθάνουν τα 950.000 δολάρια για τα τηλεοπτικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας, τα 119.000 δολάρια για τις καθημερινές εφημερίδες και τους δικτυακούς τόπους, και τα 48.000 δολάρια για τις εβδομαδιαίες και μηνιαίες εκδόσεις.

Επικεφαλής της Αρχής έχει διοριστεί, με συμβόλαιο εννέα ετών, η Αναμαρία Σαλάι, ενώ το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν αποκλειστικά εκπρόσωποι του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Παρέμβαση της Κομισιόν

Στο θέμα παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που ζήτησε και έλαβε την αγγλική μετάφραση του επίμαχου νόμου και πρόκειται να αρχίσει άμεσα την νομική ανάλυσή του.

Η Επιτροπή έχει εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με το κείμενο του νόμου περί Τύπου και κυρίως την πολιτική ανεξαρτησία της νέας Αρχής που επιφορτίστηκε με τον τομέα των μέσων ενημέρωσης.

Εξηγήσεις από τον Ούγγρο πρωθυπουργό αναμένεται να ζητήσει και ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, κατά τη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή στη Βουδαπέστη.


ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ 2011 ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΜΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΟΥΓΓΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ.ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ .ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΕΥΡΩΠΑΙΣΟΥΜΕ ΙΣΩΣ ΑΛΛΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΣΟΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΦΘΕΙΡΟΥΝ ΑΚΟΥΣ ΦΤΩΧΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗ?????