ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.....

Λευκωσία Κώστας Βενιζέλος

Αμετάβλητη παραμένει η θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό και τάσσεται υπέρ της επίτευξης μιας λύσης χωρίς έξωθεν πιέσεις. Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος πραγματοποίησε χθες ιστορική επίσκεψη στην Κύπρο.

Είναι ο πρώτος Ρώσος πρόεδρος που επισκέπτεται επίσημα το νησί. Μόσχα και Λευκωσία υπέγραψαν 15 συμφωνίες και ανανέωσαν τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα. Από τις συμφωνίες προκύπτει ευθέως η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών, κυρίως στο οικονομικό πεδίο.

Ο κ. Μεντβέντεφ ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «υπογράφτηκαν και πολλά οικονομικά έγγραφα όπως το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη συμφωνία μεταξύ μας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και είναι ένα σημαντικό έγγραφο για τις οικονομικές μας σχέσεις».

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ανέφερε ότι μεγαλώνει και ο όγκος των διμερών συναλλαγών μεταξύ της Ρωσίας και της Κύπρου και ανέφερε ότι με τον πρόεδρο Χριστόφια «συζητήσαμε τις δυνατότητες διεύρυνσης των επιχειρηματικών συναλλαγών, αναπτύσσεται δυναμικά η συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα και επειδή δεν είναι μονόδρομος, σήμερα είναι παρόντες τόσοι αντιπρόσωποι των ρωσικών εταιρειών».

Δυναμική
Ο πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για νέα δυναμική στο ευρύ πολιτικοοικονομικό και πολιτιστικό φάσμα της συνεργασίας των δύο χωρών και για κοινή δράση για τα επόμενα τρία έτη σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς, σε διμερές αλλά και σε πολυμερές επίπεδο. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο κυπριακό πρόβλημα, οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Οι δύο πρόεδροι μίλησαν και σε κοινό επιχειρηματικό φόρουμ Ρωσίας και Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος είχε χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ τέλεσε τα εγκαίνια παραρτήματος ρωσικής τράπεζας στη Λευκωσία.

ΚΥΜΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΛΟΙΠΟΝ.ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΝΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΓΙΑΤΙ?ΙΣΩΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΛΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ.Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΚΥΝΔΙΝΕΥΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΙΧΕ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΙΣΟΖΥΓΙΑ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΠΟΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.ΑΣ ΚΥΤΑΞΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ.