ΤΑ ΞΑΝΑΠΗΡΑΤΕ ΤΣΙΡΑΚΙΑ..........

Προανήγγειλε 17 νέες μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ

Τη δημιουργία πανελλαδικά δεκαεφτά νέων μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με στόχο να εξαλειφθεί τουλάχιστον η υπάρχουσα λίστα αναμονής για θεραπεία, η οποία αριθμεί 5.200 άτομα, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρ. Λοβέρδος.

«Στους συνανθρώπους μας που έχουν χτυπηθεί από τα ναρκωτικά, σ' αυτές τις ψυχές θέλουμε να συμπαρασταθούμε», είπε ο υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της όχλησης που προξενείται από τους τοξικομανείς στο κέντρο της Αθήνας: «Δεν είναι τα άτομα που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία απεξάρτησης το πρόβλημα, αλλά αυτοί που δεν έχουν καμία επαφή με θεραπευτικό πρόγραμμα».

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη, η οποία επιβεβαίωσε και τη βούληση να πραγματοποιηθεί η ελεγχόμενη συνταγογράφηση από γιατρούς του ΟΚΑΝΑ σε σταθεροποιημένους χρήστες, αναφέρθηκε σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, από την οποία προκύπτει ότι σε σύνολο 275 ατόμων που προσέγγισε η ομάδα street work του Οργανισμού, 235 δεν ήταν ενταγμένοι σε πρόγραμμα (το 85%), μόλις 40 σχετίζονταν με κάποιο πρόγραμμα και από αυτούς, 22 με τον ΟΚΑΝΑ. Κατά την εκτίμησή της, θα ενταθεί εν όψει των δημοτικών εκλογών ο δημόσιος διάλογος για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από το οποίο, μεταξύ άλλων, ζητείται η απομάκρυνση των μονάδων υποκατάστασης, και όπως είπε η ίδια, «θεωρώ προσωπικό μου χρέος αλλά και του ΟΚΑΝΑ να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την άρση της παραπληροφόρησης που παρατηρείται μεταξύ των ιθυνόντων στα αρμόδια κέντρα αποφάσεων και μεταξύ των πολιτών».

Οι 17 νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ διασπείρονται ανά την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα για θεραπεία αλλά και προσβασιμότητα, και θα γίνουν εντός των χώρων των νοσοκομείων. Θα αποτελούν όμως ανεξάρτητες μονάδες, οι οποίες θα λειτουργούν σε λυόμενα για τα οποία έχει ήδη γίνει συνεννόηση με τον ΟΣΚ. Θα γίνουν σε Κομοτηνή, Δράμα, Σέρρες, Βέροια, Καστοριά, Κοζάνη, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Καλαμάτα, Τρίπολη, Ρέθυμνο και τρεις στην Αττική. Σήμερα λειτουργούν 25 μονάδες υποκατάστασης, οι οποίες εξυπηρετούν περί τα 5.000 άτομα.