Τσάβες και Αχμαντινετζάντ αποκήρυξαν τον «αμερικάνικο ιμπεριαλισμό»

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες αναχώρησε από το Ιράν αργά χθες Τετάρτη, αφού πρώτα υπέγραψε 11 συμφωνίες επικεντρωμένες στον τομέα της ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, σημαντικές πετρελαιοπαραγωγούς και αντίπαλες των ΗΠΑ, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο Τσάβες και ο Ιρανός ομόλογός του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ αποκήρυξαν νωρίτερα χθες τον «Αμερικάνικο ιμπεριαλισμό» και κάλεσαν να υπάρξει μια «νέα παγκόσμια τάξη», που θα βασίζεται «στην δικαιοσύνη».

Η επίσκεψη Τσάβες συμπεριλήφθηκε σε διεθνή περιοδεία του με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Ανάμεσα στις συμφωνίες που συνήφθησαν περιλαμβάνονται η δημιουργία μιας δικρατικής ναυτιλιακής εταιρίας που θα μεταφέρει πετρέλαιο, η από κοινού ανέγερση πετροχημικών εργοστασίων, καθώς κι η συμμετοχή της Βενεζουέλας στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου στην περιοχή του Νότιου Παρς στο Ιράν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην κατασκευή ενός διυλιστηρίου στη Συρία--που θεωρείται σύμμαχος του Ιράν.

Οι σχέσεις Ιράν-Βενεζουέλας έχουν βελτιωθεί σημαντικά επί των ημερών του Αχμαντινετζάντ, ειδικά αφότου ο Τσάβες τάχθηκε υπέρ του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Ο πρόεδρος του Ιράν είχε επισκεφθεί τη Βενεζουέλα το Νοέμβριο του 2009.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δύο χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ έχουν συνάψει μια σειρά συμφωνιών συνεργασίας στο πεδίο του πετρελαίου και του αερίου, καθώς η Ιρανική βιομηχανία έχει πληγεί από την αποχώρηση Δυτικών επιχειρήσεων λόγω των κυρώσεων του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στο πλαίσιο των πιέσεων του διεθνούς οργανισμού και της Ουάσινγκτον στην Τεχεράνη με στόχο να απεμπολήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Οι ΗΠΑ και χώρες-κλειδιά της ΕΕ ερίζουν ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από την Τεχεράνη, κάτι που η κυβέρνηση του Ιράν διαψεύδει.
ΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝΕ ΑΓΓΑΛΙΑ ΟΙ ΑΝΤΙΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΙ ΔΗΛΩΜΕΝΟΙ ΕΝΝΟΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΦΟΤΟΓΕΝΕΙΑ? Ο ΠΟΥΤΙΝ ΛΕΙΠΕΙ