ΜΠΑΝΙΣΤΙΡΙΑ ΤΕΛΟΣ...???


Ξηλώνει τις κάμερες από τα ξενοδοχεία

Κανόνες στη λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων που είναι εγκατεστημένα σε ξενοδοχειακές μονάδες θέτει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, διατάσσοντας το ξήλωμα των καμερών που βρίσκονται στο εσωτερικό τους.

Σύμφωνα με την απόφασή της (υπ' αριθμ. 5/2011), οι εξωτερικές κάμερες επιτρέπεται να παίρνουν εικόνα μόνον από την κεντρική είσοδο και το χώρο στάθμευσης των ξενοδοχείων, ενώ απαγορεύεται η χρήση καμερών στο εσωτερικό τους. «Η λήψη εικόνων των εισόδων των δωματίων στους διαδρόμους είναι φανερό ότι θίγει υπέρμετρα την ιδιωτική ζωή και την προσωπικότητα των ατόμων, εργαζομένων, πελατών και τρίτων, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας», αναφέρει η Αρχή. Με το ίδιο σκεπτικό απαγορεύει και τη λειτουργία καμερών στο χώρο της πισίνας, αφού έκρινε ότι η προστασία των πελατών μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερο επαχθή μέτρα, όπως με τη φυσική παρουσία υπαλλήλου με γνώσεις ναυαγοσωστικής.

Προειδοποιητικές πινακίδες

Η Αρχή εξέδωσε την απόφαση με αφορμή αίτηση πολίτη ο οποίος κατήγγειλε ότι το ξενοδοχείο έχει εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που «βλέπει» σε δημόσιο δρόμο και ότι δεν υπάρχουν πουθενά προειδοποιητικές πινακίδες ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται. Η επιχείρηση υποστήριξε ότι οι κάμερες είναι ανενεργές αλλά θα επαναλειτουργήσουν σύντομα, δεδομένου ότι το ξενοδοχείο βρίσκεται σε παραθαλάσσια θέση που είναι αφύλακτη από δύο πλευρές αλλά και για τον πρόσθετο λόγο ότι την τελευταία περίοδο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι κλοπές.

Η ανεξάρτητη αρχή απηύθυνε συστάσεις προς την επιχείρηση και της ζητεί εντός 15 ημερών να τοποθετήσει ευκρινείς πινακίδες που να ενημερώνουν ότι ο χώρος βιντεοσκοπείται, να ξηλώσει τις εξωτερικές κάμερες που δεν παίρνουν εικόνα αποκλειστικά από την κεντρική είσοδο και το πάρκινγκ, όπως και τις κάμερες που επιτρέπουν τον έλεγχο στις εισόδους των δωματίων. Την υποχρεώνει, τέλος, να αλλάξει τη θέση ή και την εστίαση των καμερών στο χώρο της πισίνας για να μη βιντεοσκοπούνται οι λουόμενοι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση.

ΑΦΥΠΝΙΣΤΗΚΑΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΗΝΘΗ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΟΧΙ.ΒΕΒΑΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΟΙΟΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟΣ ΚΑΙΡΟΣ.