ΟΣΜΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ......?????


Σκύλος ράτσας Labrador retriever κατάφερε να μυρίσει τον καρκίνο του εντέρου στην αναπνοή και τα δείγματα κοπράνων, σε ιαπωνική έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Gut’, έδειξε ότι ο σκύλος μπόρεσε να εντοπίσει τα αρχικά στάδια της νόσου.

Έχει ήδη υποδειχτεί ότι οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιούν τη μύτη τους για να εντοπίζουν τον καρκίνο του δέρματος, της ουροδόχου κύστης, των πνευμόνων, των ωοθηκών και του μαστού.

Το ινστιτούτο Cancer Research στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να χρησιμοποιούνται σκύλοι για εξέταση ρουτίνας.

Η βιολογία του όγκου εκτιμάται ότι περιλαμβάνει ιδιαίτερη οσμή και σειρά ερευνών χρησιμοποίησε σκύλους για τον εντοπισμό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Kyushu, χρησιμοποίησαν το 8χρονο Labrador, από το οποίο ζητήθηκε να ξεχωρίσει 5 δείγματα, ένα από τα οποία ανήκε σε καρκινοπαθή.

Στην εξέταση αναπνοής εντόπισε τον καρκίνο 33 στις 36 φορές. Στις δοκιμές κοπράνων σημείωσε μεγαλύτερη επιτυχία, εντοπίζοντας 37 από τους 38 καρκίνους. Ακόμα και καρκίνοι του εντέρου αρχικού σταδίου εντοπίστηκαν, που είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ο Dr Hideto Sonoda, δήλωσε ότι μπορεί να είναι δύσκολη η χρήση σκύλων στον εντοπισμό καρκίνου, στην κλινική πρακτική, λόγω κόστους και χρόνου που απαιτείται για την εκπαίδευσή τους.

Η ικανότητα όσφρησης και η συγκέντρωση ποικίλλουν μεταξύ των σκύλων αλλά και στον ίδιο τον σκύλο.

Ορισμένες έρευνες στην ανάπτυξη ‘ηλεκτρονικής μύτης’ έχουν πραγματοποιηθεί που δείχνουν τη δυναμική για εξέταση αναπνοής στον καρκίνο.

Ο Dr Sonoda δήλωσε ότι η μυρωδιά του όγκου υπάρχει αλλά τα χημικά συστατικά δεν είναι σαφή. Μόνο ο σκύλος γνωρίζει τη σωστή απάντηση. Πρόσθεσε πως είναι αναγκαίο να εντοπιστούν οι ουσίες που ανιχνεύονται από τα ζώα και να αναπτυχθεί αισθητήρας έγκαιρης διάγνωσης που θα μπορεί να αντικαταστήσει την εξέταση μέσω όσφρησης.

Ο Nell Barrie, του Cancer Research, δήλωσε ότι αν και ορισμένοι σκύλοι μπορούν να οσφραίνονται τον καρκίνο σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ακόμα δρόμος για την κατανόηση αυτού που εντοπίζουν και η μικρή έρευνα σε ένα σκύλο δεν δίνει νέα στοιχεία.

ΠΟΛΛΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ ΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΑΘΗ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΠΛΗΣΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΥ ΟΥΣΙΩΔΕΣ ΘΑ ΕΛΕΓΑ.ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΑΣΗ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ 5-5 ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΠΑΣΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ .