Των Βασιλη Nεδου - Kώστα Kαρκαγιαννη

Με τροπολογία, εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση την απαγόρευση μεταβίβασης, πώλησης ή ανταλλαγής δημόσιας γης. Πιθανότατα η τροπολογία θα προστεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο άλλωστε έχει και τον πρώτο λόγο σε όποια διαδικασία ιδιωτικοποίησης δημόσιου φορέα ή αξιοποίησης δημόσιας γης. Η εξέλιξη αυτή, η οποία προαναγγέλθηκε χθες από τον κ. Γ. Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, αποτελεί βεβαίως απότοκο του θορύβου ο οποίος δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την παρότρυνση των εκπροσώπων της τρόικας για πώληση δημόσιας περιουσίας. Προκειμένου η κυβέρνηση να αποφύγει μελλοντικά τέτοιου είδους προβλήματα, επιδιώκει να μην παραχωρούνται στο εξής συνεντεύξεις Τύπου, αλλά οι εκπρόσωποι της τρόικας να περιορίζονται σε γραπτή ανακοίνωση. Από την πλευρά της Κομισιόν λέγεται ότι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει η τρόικα στην επόμενη επίσκεψή της στην Αθήνα θα προκύψει μετά συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, χαρακτήριζαν δε ως «εξαιρετική» τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Ως προς την ουσία του πράγματος πάντως, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε στο χθεσινό Ecofiότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι απαραίτητη για την περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων, διαφορετικά καθίσταται αναπόφευκτη εκ νέου αύξηση των φόρων και περικοπή μισθών. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών φαίνεται να προοιωνίζονται, εκτός των άλλων, και κάποιες αλλαγές στην επικοινωνιακή λειτουργία της κυβέρνησης. Σε σύσκεψη που έγινε σε ανύποπτο χρόνο, αποφασίστηκε ότι τουλάχιστον σε χαμηλό επίπεδο (δίχως δηλαδή αλλαγές κεντρικών προσώπων) πρέπει να υπάρξει μια αναδιοργάνωση, ενδεχομένως και ενίσχυση.

Το Ελληνικό

Συγκεκριμένα, ως προς τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να ανακοινώσει οσονούπω η κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου χθες ήταν σαφής, λέγοντας ότι «η δημόσια γη δεν πωλείται». Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε και την αποστολή πρόσκλησης σε διάλογο σε όλα τα κόμματα, αφενός για τη συζήτηση επί της πρωτοβουλίας, αφετέρου για τη δρομολόγηση ακόμη και συνταγματικής κατοχύρωσης σε εύθετο χρόνο. Οπως τόνισε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου για τις εξαιρέσεις από τον νόμο θα μπορεί να αποφασίζει μόνο η Βουλή. Αν και η αξιοποίηση του Ελληνικού είναι πολύ μεγάλη επένδυση, αναφέρεται ενδεικτικά από κυβερνητικές πηγές ότι θα λειτουργήσει ως «πιλότος» (καθώς θα περάσει από τη Βουλή) για τον τρόπο έγκρισης αυτού του είδους των εξαιρέσεων. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της τροπολογίας είναι ήδη έτοιμο και απλά αναζητείται η κατάλληλη στιγμή για την κατάθεσή της. Το πρόπλασμα είχε ετοιμαστεί, όπως έλεγαν, ήδη από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονταν τότε περί του Βατοπεδίου. Υπάρχουν ορισμένες εισηγήσεις να προστεθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο πιθανότατα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή πάντως ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στις Βρυξέλλες τόνιζε ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ παραμένει. Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τη συνέντευξη Τύπου της τρόικας, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί το επικοινωνιακό μοντέλο που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Τις αποφάσεις τις ανακοινώνει η ελληνική κυβέρνηση και το περιεχόμενό τους δεν το καθορίζει παρά μόνο η ελληνική κυβέρνηση».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει τις επόμενες ημέρες και αυξημένο φόρτο ενδοκομματικής εργασίας. Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει ο διευρυμένος ΚΤΕ Οικονομικών, όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου θα ενημερώσει τους βουλευτές για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων. Την εξέλιξη αυτή πληροφορήθηκαν χθες όσοι βουλευτές επισκέφθηκαν τον γραμματέα της Κ. Ο. κ. Β. Εξαρχο για να ζητήσουν ενημέρωση επί του θέματος.

AN ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ