ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ......


Νέες επενδύσεις σε τεχνολογίες και υπηρεσίες τρίτης γενιάς, φέρεται να εξετάζει στη Ρουμανία και την Αλβανία η Cosmote διά των τοπικών θυγατρικών της. Ειδικότερα, η Cosmote Romania μελετά το σενάριο ανάπτυξης δικτύου 3G mobile internet στη συχνότητα των 900 Mhz, ακολουθώντας τα βήματα της ρουμανικής θυγατρικής της Vodafone.

Την αποκάλυψη έκανε ο επικεφαλής της τοπικής αρχής τηλεπικοινωνιών ANCOM Κ. Μαρινέσκου και την επιβεβαιώνουν κι ανώτερα στελέχη της Cosmote Romania, χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες για το χρόνο του εγχειρήματος ή το κόστος του.

Κόστος
Πάντως, η εν λόγω επένδυση εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και θα παράσχει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προσφέρει ακόμη και στις αγροτικές περιοχές της Ρουμανίας, υπηρεσίες ευρυζωνικότητας. Η Cosmote Romania με στοιχεία α' τριμήνου του 2011, κατέχει την 3η θέση στην τοπική αγορά με μερίδιο 24% και με 6,6 εκατομμύρια πελάτες.

Είναι, επίσης, η μόνη εταιρεία κινητής, αυτή τη στιγμή στη Ρουμανία, που καταγράφει θετικές επιδόσεις, σε αντίθεση με τους δύο βασικούς ανταγωνιστές της που είδαν τα μεγέθη τους να συρρικνώνονται.

Αλβανία
Στην Αλβανία, η πρόκληση για την εκεί θυγατρική της Cosmote AMC σχετίζεται με το νέο διαγωνισμό που προκήρυξε η κυβέρνηση της γείτονος για την παραχώρηση και δεύτερης άδειας 3G για κινητή τηλεφωνία.

Όπως αναφέρθηκε στην «Η», η διοίκηση της AMC ενδιαφέρεται καταρχάς για τη διεκδίκηση της άδειας, αλλά θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στο διαγωνισμό, αφού αξιολογήσει όλες τις παραμέτρους. Η τιμή εκκίνησης για την άδεια ανέρχεται στα 12,5 εκατ. ευρώ και η προθεσμία υποβολής οικονομικών προσφορών εκπνέει στις 5 Σεπτεμβρίου.

Εκτός της AMC, στους δυνάμει «μνηστήρες» της δεύτερης άδειας 3G θα πρέπει να περιληφθούν και οι άλλες δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της Αλβανίας, η Eagle Mobile και η Plus Communications. Την πρώτη άδεια, το Νοέμβριο του 2010, την κέρδισε η θυγατρική της Vodafone, με τίμημα 31,4 εκατ. ευρώ.

Λεωνίδας Λιάμης

ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΗΝ ΨΑΧΝΟΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΦΕΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ.