ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ.....


Με «κόκκινες γραμμές» που πρακτικά τινάζουν στον αέρα τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό, έφθασε χθες στα Κατεχόμενα οΤαγίπ Ερντογάν για διήμερη επίσκεψη, προκειμένου να «τιμήσει» την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν συνιστούν μια απρόσμενη (για τους καλόπιστους) στροφή της πολιτικής του στο Κυπριακό που τον φέρνει πιο κοντά στις ακραίες φωνές του Ν. Ερογλου και της «Σχολής Ντεκτάς».

«Η θέση μας είναι καθαρή και σαφής: η λύση θα πρέπει να είναι μία διζωνική δομή δύο κρατών με ισότιμο πολιτικό καθεστώς και απομένει σε αυτούς να τη δεχθούν ή όχι», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός εισάγοντας πλέον στο τραπέζι λύση συνομοσπονδίας.

Εδαφικό
Σε ό,τι αφορά στο εδαφικό ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι δεν αποδέχεται πλέον τις «παραχωρήσεις» του Σχεδίου Ανάν για τη Μόρφου και την Καρπασία, δηλώνοντας ότι η Μόρφου ανήκει στους Τουρκοκύπριους και ότι είναι μη αποδεκτή η οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Καρπασίας.

«Οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να συνεχίζουν να επισκέπτονται τις εκκλησίες τους στην Καρπασία», συμπλήρωσε με το γνωστό προσβλητικό και υπεροπτικό ύφος του ο κ. Ερντογάν, κλείνοντας την πόρτα όμως και στην επιστροφή της Αμμοχώστου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός με τις δηλώσεις αυτές ακυρώνει στην πράξη κάθε νόημα συνέχισης των διακοινοτικών συνομιλιών, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν έχει την εξουσία ο κ. Ερογλου να διαπραγματευθεί βασικές πτυχές του Κυπριακού, όπως είναι το εδαφικό.

Στο ξέσπασμά του ο κ. Ερντογάν απέρριψε το ενδεχόμενο απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων λέγοντας ότι «με το Σχέδιο Ανάν είχε συμφωνήσει η Τουρκία την αποχώρηση των δυνάμεών της, οι Ελληνοκύπριοι δεν το δέχθηκαν και έτσι έχασαν την ευκαιρία...»

Η Άγκυρα, βλέποντας το αδιέξοδο που υπάρχει στις ευρωτουρκικές σχέσεις (και το οποίο φυσικά δεν οφείλεται μόνο στο Κυπριακό), επιχειρεί να υπονομεύσει το πλαίσιο των συνομιλιών, θεωρώντας ότι έχοντας εξασφαλίσει το χρονοδιάγραμμα για επίτευξη λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου και στριμώχνοντας στη γωνία την ελληνοκυπριακή πλευρά.

«Εναλλακτικές επιλογές»
«Οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν περισσότερες παραχωρήσεις από αυτές που υπήρχαν στο Σχέδιο Ανάν. Ας μας συγχωρήσουν, αλλά η ώρα των παραχωρήσεων έχει περάσει», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι εάν αποτύχουν οι συνομιλίες τότε η Τουρκία έχει «εναλλακτικές επιλογές» για να προωθήσει τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο Τούρκος πρωθυπουργός και με την Ε.Ε., καθώς επανέλαβε τις απειλές ότι εάν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012 χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό, τότε θα παγώσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επεχείρησε μέσα στο γενικότερο παροξυσμό του να δώσει και απάντηση για τους εποίκους που καταφθάνουν διαρκώς στα Κατεχόμενα. Όταν Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος του απάντησε ότι δεν έχει παιδί, αν και επτά χρόνια παντρεμένη, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν «και παιδιά να μην κάνεις και να αντιτίθεσαι στο να στέλνουμε ανθρώπους από την Τουρκία. Αν δεν θέλετε να στέλνουμε κόσμο, τότε κάντε παιδιά...».

Καταδίκασε
Ο πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας καταδίκασε τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, λέγοντας ότι «εάν ακολουθηθεί αυτή η γραμμή δεν θα υπάρξει πιθανότητα για πρόοδο», επισημαίνοντας ότι κάποιοι στα Ηνωμένα Έθνη και στη διεθνή σκηνή πίστευαν ότι η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα Κατεχόμενα θα έφερνε «θετικές εξαγγελίες» και όχι «εκρηκτικές τοποθετήσεις» όπως έγινε τελικά.

Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, που ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής «απειλεί με πάγωμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, με Σχέδια Β επίλυσης του Κυπριακού και εν είδει ιδιοκτήτη κυπριακού εδάφους με μη επιστροφή της Μόρφου και του Ριζοκάρπασου», αποδεικνύουν ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η «εισβολή και η συνεχιζόμενη κατοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.

Ο υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την Τουρκία γιατί αντί -όπως είπε- να επιδεικνύει την αναγκαία πολιτική βούληση για αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού, προσπαθεί να υπαγορεύσει στην Ε.Ε. τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας της.

Τι είπε ο Τ. Ερντογάν
«Η θέση μας είναι καθαρή και σαφής: η λύση θα πρέπει να είναι μια διζωνική δομή δύο κρατών με ισότιμο πολιτικό καθεστώς και απομένει σε αυτούς να τη δεχθούν ή όχι», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, εισάγοντας πλέον στο τραπέζι λύση συνομοσπονδίας.

Σε ό,τι αφορά στο εδαφικό, δήλωσε ότι δεν αποδέχεται πλέον τις «παραχωρήσεις» του Σχεδίου Ανάν για τη Μόρφου και την Καρπασία, δηλώνοντας ότι η Μόρφου ανήκει στους Τουρκοκύπριους και ότι είναι μη αποδεκτή η οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Καρπασίας.

Ιδιαίτερα οξύς και με την Ε.Ε., καθώς επανέλαβε τις απειλές ότι εάν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. το β' εξάμηνο του 2012 χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό, τότε θα παγώσουν οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ Η ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΕΝΩ ΟΛΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΩΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΤΩΡΑ ΚΑΤΙ ΧΑΛΑΣΕ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ.