ΕΙΣΑΙ ΠΑΤΕΡΑΣ???....


Η άρνηση εξέτασης DNA δείχνει τον πατέρα

Δικαστική αναγνώριση της πατρότητας για όποιον αρνείται αδικαιολόγητα να υποβληθεί σε εξέταση DNA παρά την εντολή δικαστηρίου


Στη συγκεκριμένη υπόθεση ο άνδρας αρνήθηκε δύο φορές να εμφανιστεί σε εξέταση DNA (φωτογραφία αρχείου)

Οποιος αρνείται αδικαιολόγητα να εμφανιστεί για ιατρική εξέταση DNA προκειμένου να διαπιστωθεί η πατρότητα παιδιού, παρά τη σχετική δικαστική εντολή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει? δρομολογήσει έτσι τη δικαστική αναγνώριση ότι αυτός είναι ο πατέρας.

Ο Αρειος Πάγος δέχθηκε ότι η αδικαιολόγητη άρνηση υποβολής σε εξέταση DNA (που δεν οφείλεται π.χ. σε συγκεκριμένους λόγους υγείας) δημιουργεί αμάχητο τεκμήριο υπέρ της αντιδίκου μητέρας, του παιδιού κλπ. Οχι με την έννοια ότι έχει αποδειχθεί κατευθείαν η πατρότητα, αλλά ότι έχουν αποδειχθεί οι ισχυρισμοί πως στο αίμα του φερόμενου ως πατέρα υπάρχουν στοιχεία που, κατά την επιστήμη, καθιστούν σφόδρα πιθανή την πατρότητά του, εφόσον συνδυάζεται και με άλλα αποδεικτικά στοιχεία (ερωτική σχέση την κρίσιμη περίοδο κλπ.).

Σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο, το αμάχητο τεκμήριο που δημιουργεί η μη εμφάνιση του ενδιαφερόμενου για εξετάσεις που διατάχθηκαν δικαστικά, είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα, γιατί έχει υπαγορευθεί από την ανάγκη προστασίας της γενετικής ταυτότητας κάθε ατόμου και της ανάπτυξης της προσωπικότητάς του (άρθρο 5 Συντάγματος). Ο ΑΠ απέρριψε τον ισχυρισμό του πατέρα ότι με το αμάχητο τεκμήριο παραβιάζεται το δικαίωμά του για παροχή δικαστικής προστασίας, αφού έτσι περιορίζεται σημαντικά.

Κατά τον ΑΠ δεν υπάρχει αντισυνταγματικός περιορισμός της δικαστικής προστασίας με την εξέταση DNA και το τεκμήριο, ενώ υπογραμμίζει ότι το σωστό είναι να διατάσσεται γρήγορα η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης και όχι τελευταία, αφού αποτελεί χρήσιμο και ακριβές αποδεικτικό μέσο. Ενώ αν διαταχθεί αργότερα παραβιάζεται η "οικονομία" της δίκης και είναι πιθανό το δικαστήριο να έχει οδηγηθεί σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα από τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία.

Το χρονικό
Η γνωριμία, ο χωρισμός και η γέννηση του παιδιού

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, οι αντίδικοι γνωρίστηκαν πριν 34 χρόνια σε νησί του Αιγαίου, συνήψαν ερωτική σχέση μέχρι τα τέλη του 1992, οπότε διακόπηκε με πρωτοβουλία της γυναίκας, επειδή εκείνος αρνήθηκε να αναγνωρίσει ότι το παιδί που γεννήθηκε εκείνη τη χρονιά ήταν δικό του.

Η αρεοπαγιτική απόφαση σημειώνει ότι όλα αυτά τα χρόνια φέρονταν ως ερωτικοί σύντροφοι, ταξίδευαν και διασκέδαζαν μαζί, ερχόμενοι κατ' επανάληψη σε σαρκική συνάφεια και κατά το επίμαχο διάστημα, όπως κατέθεσαν μάρτυρες.

Ωστόσο κομβικό σημείο στάθηκε η άρνηση εκείνου να εμφανιστεί στο ιατρείο μοριακής βιολόγου για εξέταση DNA. Παρά τη δικαστική εντολή και την επανειλημμένη κλήτευσή του, δύο φορές "έστησε" την ιατρό και δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού, χωρίς να προβάλει κάποιο σοβαρό λόγο. Εκ των υστέρων επικαλέστηκε λόγους όχι ιατρικούς, αλλά προσωπικούς, αόριστα, με συνέπεια η ετυμηγορία να είναι σε βάρος του, με τη δικαστική αναγνώριση ότι είναι ο πατέρας.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΘΑ ΕΛΕΓΑ.ΣΗΜΑΙΝΗ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΡΝΗΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΩΣΤΟ ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΜΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΕΞΑΚΡΙΒΩΘΕΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΩΝ.ΑΝ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝΕ ΑΥΤΟ ΟΙ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΓΙΑ ΣΥΝΕΤΙΣΤΗΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΟΒΑΡΟ.