ΡΟΥΜΑΝΙΑ.......ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.


Εκδήλωση για την 25η Μαρτίου διοργανώθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Μουσείο της Βραΐλας, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κοινότητας της πόλης, που συσπειρώνει στους κόλπους της περίπου 2.000 ομογενείς, τρίτης και τέταρτης γενιάς.

Ενδιαφέρουσα ήταν η ομιλία του καθηγητή Ιονέλ Κάντε, διευθυντή του Μουσείου Βραΐλας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην παρουσία των Ελλήνων στις Ρουμανικές Ηγεμονίες από τον 16ο έως και τον 19ο αιώνα. «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα», ήταν το θέμα της ομιλία του δραστήριου προέδρου της κοινότητας, Χαράλαμπου Καραβία. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παράσταση ελληνικών παραδοσιακών χορών.

Την Κυριακή, στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε δοξολογία και μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων ελλήνων και ρουμάνων ηρώων του 1821 και των κτητόρων του ιερού ναού. Στη συνέχεια, έγιναν τα εγκαίνια της αίθουσας «Ανυσία Πιεράτου», στην έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Βραϊλας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμικής Ποικιλομορφίας του Μουσείου Βράιλας, όπου δημιουργείται βάσης δεδομένων, με σύνθετο λογοτεχνικό, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό περιεχόμενο, που θα παρουσιάζει την πολιτιστική και ιστορική συμβολή της ελληνικής κοινότητας στην ανάπτυξη της πόλης, ιστορικά γεγονότα και στοιχεία, προσωπικότητες, όπως και κτίρια της Βραΐλας, που είναι εμπλουτισμένα με την καταφανή «γεύση» του ελληνικού πολιτισμού.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΛΕΙΨΑΝ ΑΝΑ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΑΝΤΟΥ ΟΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΗΘΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΑΜΥΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΦΑΣΚΕΛΑ ΚΑΙ ΒΙΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ.ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ........ΦΙΛΟΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΟΧΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΟ ΛΑΟ.ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΧΟΥΝΤΑ ΜΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ.ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΠΛΕΟΝ .