ΕΧΩ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ....


Πρώτη μεταμόσχευση από μη συμβατό δότη


Πρωτοπόρα μέθοδος επέτρεψε σε Βρετανίδα να λάβει νέο νεφρό από την αδερφή της, αν και φυσιολογικά το όργανο θα είχε απορριφτεί.

Η Maxine Bath διατηρείτο στη ζωή μέσω αιμοκάθαρσης και δεν είχε συμβατούς δότες στην οικογένειά της. Ωστόσο, γιατροί στο Κόβεντρυ χρησιμοποίησαν μια τεχνική που λέγεται κρυοδιήθηση, για να απομακρύνουν μόρια του ανοσοποιητικού που προκαλούν απόρριψη. Σύμφωνα με τους γιατρούς η μέθοδος θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να υποβληθούν σε μεταμόσχευση.

Ο κίνδυνος απόρριψης μοσχεύματος μπορεί να μειωθεί αν το όργανο προέρχεται από άλλο μέλος της οικογένειας και οι ασθενείς συχνά λαμβάνουν φάρμακα δια βίου για να καταστείλουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού. Η Maxine, 41 ετών, που παρουσίαζε νεφρική ανεπάρκεια για 15 χρόνια, ανακαλύφτηκε πως είχε αντισώματα ανοσοποιητικού μη συμβατά με τους τύπους ιστού των μελών της οικογένειάς της γεγονός που τους απέκλειε από τη δωρεά οργάνου.

Δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλοι τρόποι αφαίρεσης των αντισωμάτων, καθώς η ασθενής είχε χαμηλή πίεση και δεν μπορούσαν να την χαμηλώσουν περαιτέρω. Ωστόσο, η νέα τεχνική δεν παρουσίαζε τον ίδιο κίνδυνο και πιστεύεται πως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει ασθενή να λάβει μη συμβατό μόσχευμα.

Η μέθοδος αφορά την κυκλοφορία του πλάσματος μέσω μιας μηχανής που το ψύχει μετατρέποντας πρωτεΐνες και αντισώματα σε ουσία που μοιάζει με γέλη και μπορεί στη συνέχεια εύκολα να φιλτραριστεί πριν ξαναζεσταθεί το πλάσμα και επιστρέψει στον ασθενή.

Ο νεφρολόγος Rob Higgins, δήλωσε ότι η Maxine θα είχε τυφλωθεί σε δυο χρόνια λόγω της χαμηλής αρτηριακής πίεσης αν δεν είχε λάβει το νέο νεφρό.

Η Maxine και η αδερφή της υποβλήθηκαν στη μέθοδο 5 φορές πριν λάβει χώρα η μεταμόσχευση. Η επέμβαση μεταμόρφωσε τη ζωή της ασθενούς. Όπως δήλωσε, ήδη αισθάνεται πιο υγιής και ανυπομονεί να καταναλώσει τροφές που δεν έτρωγε πριν όπως ξηρούς καρπούς και σοκολάτα. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΝΕΟ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΛΥΘΗ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ.ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΙΣΨΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΡΓΑΝΩΝ ΓΙΑΤΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΡΟΣΣΟΤΕΡΑ ΣΠΛΑΧΝΑ.