ΑΛΗΤΙΣΑ ΨΥΧΗ.........

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Επισήμως, η οικονομία του Μεξικού στηρίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου, που αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χώρας. Στο παρασκήνιο, όμως, το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της λατινοαμερικανικής χώρας είναι τα ναρκωτικά, στηρίζοντας ένα ολόκληρο σύστημα παραοικονομίας που «έσωσε» την εγχώρια οικονομία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών απέφερε το 2009 στο Μεξικό περισσότερα χρήματα από ότι οι εξαγωγές πετρελαίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα έσοδα των μεξικανικών καρτέλ από το διεθνές εμπόριο κοκαΐνης και μεθαμφεταμινών κυμαίνονται ετησίως μεταξύ 25 και 40 δισ. δολαρίων.

Δίπλα στο λαθρεμπόριο αναπτύχθηκαν ταχύτατα η παραοικονομία και η διαφθορά, με το ξέπλυμα χρήματος να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αμερικανική έκθεση, σχεδόν κάθε 100δόλαρο που συναντά κανείς στο Μεξικό είναι προϊόν λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Προστασία στις «ναρκοκαταθέσεις»
Το παράδοξο είναι ότι τα τελευταία χρόνια η αστυνομία έχει καταφέρει να κατασχέσει περισσότερα από 400 εκατ. δολ. που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ομως, ούτε ένα από αυτά δεν κατασχέθηκε από τράπεζα, καθότι η μεξικανική νομοθεσία φαίνεται να «προστατεύει» αυτού του είδους τις καταθέσεις, στις οποίες η πρόσβαση των αρχών είναι σχεδόν αδύνατη. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της επαρχίας Σιναλόα, που θεωρείται «άβατο» των καρτέλ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα καρτέλ που δρουν στην περιοχή έχουν «ξεπλύνει» μέσω των τοπικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 680 εκατ. δολ., ενώ τα ναρκοδολάρια εκτιμάται ότι στηρίζουν τουλάχιστον το 20% της τοπικής οικονομίας. Οι ίδιες επίσημες πηγές παραδέχονται ότι το ύψος των καταθέσεων είναι υπέρογκο συγκριτικά με αυτό που θα έπρεπε να είναι με βάση την πραγματική οικονομία της περιοχής. Το Μεξικό δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης. Στη Μιανμάρ, που αποτελεί άτυπο μέλος του επονομαζόμενου «Χρυσού Τριγώνου» της ΝΑ Ασίας μαζί με το Βιετνάμ, το Λάος και την Ταϊλάνδη, το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί μια προσοδοφόρα αφορμή για άριστες εμπορικές σχέσεις με τους γείτονές της.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πενταπλασιάστηκαν στην τριετία 2006 - 2009 στα 4.500 εκτάρια και έκτοτε αυξάνονται ετησίως κατά 50%. Διεθνείς οργανώσεις επισημαίνουν ότι η κατάσταση αρχίζει να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς ενισχύεται και από τη σιωπηρή «ανοχή» της κυβέρνησης, ή έστω κάποιων αξιωματούχων της. Σε μια χώρα που το μεροκάματο μετά βίας ανέρχεται σε 1 δολάριο, η «προστασία» στους παραγωγούς μπορεί να αποφέρει έως και 40.000 δολάρια ετησίως.

«Βαριά βιομηχανία»
Στο Αφγανιστάν, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς ότι τα ναρκωτικά αποτελούν τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, στηρίζοντας την οικονομία της σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Το 90% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου, της βασικής πρώτης ύλης για την παρασκευή ηρωίνης, παράγεται στο Αφγανιστάν.

Τα ναρκωτικά μαζί με τις δωροδοκίες αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες που καθιστούν τη χώρα «πρωταθλήτρια» της διαφθοράς παγκοσμίως, ενώ αποτελούν μία σημαντική πηγή εσόδων, της τάξεως των 100 εκατ. ετησίως, για τους Ταλιμπάν που ελέγχουν το εμπόριο σε μεγάλο βαθμό.

Η ύφεση ευνόησε τους «νονούς»

Μόνο ως χρονιά ύφεσης δεν μπορεί να θεωρηθεί το 2009 για τη Μαφία, που αψηφώντας τους κανόνες που όρισαν τη διεθνή οικονομική πραγματικότητα κατέγραψε μια από τις πλέον προσοδοφόρες χρονιές στην ιστορία της.

Σύμφωνα με έρευνα της ιταλικής ένωσης εμπόρων Confesercent,i ο συνολικός τζίρος της ιταλικής Μαφίας ανήλθε πέρυσι σε 135 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη της σε 70 δισ. ευρώ, καταγράφοντας περιθώριο κέρδους άνω του 50%. Τα ποσά αυτά προέρχονται από πληθώρα δραστηριοτήτων, από χρηματιστηριακές συναλλαγές έως παροχή «προστασίας» σε επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, σε περιόδους ύφεσης η διείσδυση των χρημάτων της Μαφίας στην επιχειρηματική ζωή, αλλά και η ανακύκλωση του «μαύρου χρήματος» μέσω παράνομου δανεισμού γίνονται πολύ πιο εύκολα, δημιουργώντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αύξηση των εσόδων της. Σε κάθε περίπτωση, οι θρυλικοί «νονοί» συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους εις βάρος του παραγωγικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Ανεξέλεγκτη δράση
Κατά μέσο όρο σημειώνονται 1.300 αδικήματα που σχετίζονται με τη Μαφία, η οποία εξακολουθεί να δρα ανεξέλεγκτα στο νότο και ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Σικελία και η Καλαβρία. Αίσθηση προκαλεί, πάντως, το γεγονός ότι με αφορμή την ύφεση η Κόζα Νόστρα βρήκε μια καλή ευκαιρία να ενισχύσει τη διείσδυσή της στον πλουσιότερο ιταλικό βορρά, επιχειρώντας την είσοδό της σε νόμιμες επιχειρήσεις. Τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί τα κρούσματα παρουσίας της Μαφίας σε επιχειρήσεις στη Ρώμη, αλλά και στο Μιλάνο.ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑΥΑΤΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΛΛΑΒΑΜΕ 10 ΠΡΕΖΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ 320 ΧΑΠΙΑ ΠΑΡΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΓΡΑΙΝΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΠΟΙΝΗΚΟΠΟΙΗΣΗ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΜΠΑΡΑΚ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ.ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΥΠΟΣΤΟΥΜΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟ ΦΙΔΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΑΓΕ.