ΙΣΧΥΣ ΕΝΤΗ ΕΝΩΣΗ...??



Ο «γάμος» ανέτρεψε ξένα σχέδια αφελληνισμού των τραπεζών

Εγκυροι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το όχημα για την εξαγορά των ελληνικών τραπεζών από ξένα συμφέροντα για πενταροδεκάρες είναι η κρατικοποίησή τους



Οι επικεφαλής των Alpha Γ. Κωστόπουλος και Eurobank Ν. Νανόπουλος, κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας συγχώνευσης των 2 τραπεζών

Ανατροπή των σχεδίων που απεργάζονται ξένα συμφέροντα για εξαγορά "έναντι πινακίου φακής" των ελληνικών τραπεζών μέσω της κρατικοποίησής τους έφερε η συγχώνευση της Alpha Bank με τη Eurobank που ανοίγει τον δρόμο για ευρύτερες ανακατατάξεις στον τραπεζικό χώρο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς και έγκυρους αναλυτές, η συμφωνία των δύο τραπεζών "έκοψε την όρεξη" σε κερδοσκοπικά κυκλώματα που πόνταραν στην προσφυγή των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πράγμα που θα επέφερε κατάρρευση των μετοχών τους και θα τις καθιστούσε εύκολη λεία για ξένους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Το σχέδιο για αφελληνισμό των τραπεζών μέσω της κρατικοποίησής τους αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt", που αναφέρει ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητείται η παροχή εγγυήσεων με τη μορφή ελληνικών τραπεζικών μετοχών για να διασφαλιστεί το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόταση που έχει υποβάλει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέσει στις χώρες της Ευρωζώνης ως εγγύηση τα κρατικοποιημένα μερίδια των ελληνικών τραπεζών, τα οποία θα προκύψουν από τη μερική κρατικοποίησή τους σε αντάλλαγμα για τις ενισχύσεις ύψους 20 δισ. ευρώ που προβλέπονται για τις τράπεζες στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Εγκυροι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το όχημα για την εξαγορά των ελληνικών τραπεζών από ξένα συμφέροντα για πενταροδεκάρες είναι η κρατικοποίησή τους. Οπως εκτιμούν, για να καλύψουν τις ζημιές από το roll over και τις πρόσθετες επισφάλειες για τα δάνεια με βάση το τεστ της BlackRock οι τράπεζες θα χρειασθούν κεφάλαια ύψους 18 δισ. ευρώ, πράγμα που τις οδηγεί μαθηματικά στην αγκαλιά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφού με βάση τις συνθήκες στην αγορά δεν είναι εφικτή αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Αυτό θα σημάνει την κρατικοποίησή τους και θα επιφέρει κατάρρευση των μετοχών τους και αναγκαστικό ξεπούλημα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Επισημαίνεται ότι οι κρατικοποιήσεις τραπεζών σε άλλες χώρες (π.χ. Ιρλανδία) έριξαν τις τραπεζικές μετοχές από τα 24 ευρώ ανά μετοχή ακόμα και στα 0,05 σεντς (Allied Irish).

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

"Πράσινο" για ενίσχυση του EFSF

Το πράσινο φως για την ενίσχυση του EFSF έδωσε χθες το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας που ενέκρινε το πλαίσιο του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κύρωσή του από τη βουλή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης δεν είναι παρά τυπική διαδικασία. Αντίθετα, η συζήτηση του θέματος στην Κάτω Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι περισσότερο έντονη.

Κώστας Αντωνάκος

ΤΗ ΓΛΥΤΩΣΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΝ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΕΧΘΗΚΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΩΩΘΗ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΦΑΤΣΑ ΚΑΡΤΑ.