ΤΟΥΛΙΠΕΣ....ΣΕΓΚΕΝ

ΣύνδεσμοςΕπικαλούμενες λόγους υγείας οι ρουμανικές Αρχές μπλόκαραν την εισαγωγή φορτίων με τουλίπες από την Ολλανδία, μόλις μία ημέρα αφότου η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν κατά την επικείμενη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

Έξι φορτία φορτηγών με ολλανδικές τουλίπες, σπόροι και βολβοί, ακινητοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στα σύνορα Ρουμανίας-Ουγγαρίας, καθώς σύμφωνα με τις τελωνειακές Αρχές μπορεί να περιέχουν «επικίνδυνα βακτήρια».

Το μπλόκο θα παραμείνει σε ισχύ «για μερικές ημέρες» έως ότου ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι.

Πέρυσι η Ρουμανία εισήγαγε ολλανδικά λουλούδια αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Το όλο θέμα με τις ολλανδικές τουλίπες ανέκυψε μία ημέρα αφότου η Χάγη κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να άρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν.

Η απόφαση για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης (αναμένετο ήδη από τον περασμένο Μάρτιο) πρέπει να ληφθεί με ομοφωνία.

Τεχνικές εκτιμήσεις έχουν καταλήξει ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να ενταχθούν, ωστόσο κράτη-μέλη όπως η Γαλλία, η Γερμανία και Ολλανδία επιμένουν ότι απαιτείται περισσότερη προσπάθεια στην πάταξη της διαφθοράς πριν επιτρέψουν την είσοδό τους στην Σένγκεν.

Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα συναινέσουν σε μία μερική ένταξη -να ανοίξουν πρώτα τα αεροδρόμια και σε επόμενη φάση τα χερσαία σύνορα. Όμως, η Ολλανδία αντιδρά και σε αυτή την κίνηση.

«Η θέση της ολλανδικής κυβέρνησης είναι απογοητευτική για εμάς, αν και δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η πολιτική της επιβίωση εξαρτάται από το λαϊκιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα PVV» τονίζει ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρ Μπακόνσκι.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία εξαρτάται για την ψήφιση νόμων από τους 24 βουλευτές του αντι-ισλαμικού Κόμματος των Ελευθέρων (PVV) υπό τον Γκερτ Βίλντερς.

Η Ρουμανία χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητες» και «τεχνητές» τις ολλανδικές ενστάσεις, εκφράζει πάντως αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός στη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη, όπως αναφέρεται στον δικτυακό τόπο EUobserver.

Η Βουλγαρία καυτηριάζει επίσης την ολλανδική στάση, προειδοποιώντας ότι εάν δεν ενταχθεί στη Σένγκεν μπορεί να μπλοκάρει τις αλλαγές που προωθούνται στη σχετική νομοθεσία.

ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΙΣ ΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑ Η ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΛΟΓΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΕΜΕΙΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΣΕ ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ.