ΟΡΓΑΝΑ ...... ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ.?

Για ευρωπαϊκή "αναπτυσσόμενη βιομηχανία" ανθρώπων που αναγκάζονται να πουλήσουν τα
νεφρά, τους πνεύμονες ή το μυελό των οστών τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, κάνουν λόγο σε δημοσίευμά του οι New York Times. Στην Ελλάδα της κρίσης το φαινόμενο φαίνεται ότι λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις

“Αντιμετωπίζοντας τη φτώχεια, κάποιοι Ευρωπαίοι επιθυμούν να πουλήσουν όργανά τους. Η εξάπλωση των παράνομων πωλήσεων οργάνων στην Ευρώπη υποκινείται από το Διαδίκτυο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αδίστακτοι έμποροι εκμεταλλεύονται την οικονομική εξαθλίωση”, αναφέρει το δημοσίευμα.
Στην Ελλάδα, εύκολα βρίσκει κανείς αγγελίες ανθρώπων που πωλούν τα νεφρά τους. Τα… φθηνότερα νεφρά αγοράζονται στη Σερβία, όπου πληρώνονται με 40.000 δολάρια το “κομμάτι”, ενώ όργανα πωλούνται στη μαύρη αγορά στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Ρωσία.

Μέχρι και πνεύμονες πουλάνε με κόστος τα 250.000 ευρώ περίπου, αλλά και μαλλιά, μητρικό γάλα, ή ακόμα και σπέρμα. Ότι έχει ο καθένας.

Σύμφωνα με τον ειδικό εισαγγελέα της Ε.Ε Τζόναθαν Ράτελ, οργανωμένες εγκληματικές ομάδες εκμεταλλεύονται τις δύο ευάλωτες πλευρές της συγκεκριμένης αλυσίδας. Από τη μία τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια φτώχεια κι από την άλλη τους απελπισμένους αλλά πλούσιους ασθενείς, που θα έκαναν τα πάντα για να επιβιώσουν.

Παραδοσιακά, στις χώρες που η μαύρη αγορά οργάνων ανθεί είναι η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και οι Φιλιππίνες, ωστόσο οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι και οι φτωχοί Ευρωπαίοι γίνονται ολοένα και πιο ευάλωτοι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μπέρκλεϊ, κάθε χρόνο πωλούνται παράνομα 15.000-20.000 νεφρά.

Πρόσφατα, για την απόφασή του να πουλήσει ένα νεφρό ώστε να σώσει από την πείνα τα παιδιά του, είχε μιλήσει 46χρονος γνωστός επιχειρηματίας από τον Πειραιά, ο οποίος “έπεσε έξω”. “Η μόνη λύση για να σωθώ και να σώσω από την πείνα τα παιδιά μου είναι να πουλήσω το νεφρό μου. Είμαι 46 ετών, υγιής, αλλά απεγνωσμένος”, έλεγε. Μάλιστα για να το πετύχει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα δεν δίστασε να απευθυνθεί ακόμη και σε ιδιωτικό ερευνητή ζητώντας να του βρει σύντομα συμβατό δότη.
ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΗ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΟΜΕΝΗ.ΝΑ ΣΚΕΥΘΗΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΙΝΑΝ ΤΟ D.N.A. TOYΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΩΣ ΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΚΑΠΟΥ ΝΕΚΡΟΙ Η ΕΓΧΗΡΗΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΑ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΥΜΒΑΤΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΕ ΥΠΕΡΟΓΚΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΧΤΗΣΗ.ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΝΘΙΖΗ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΥ 2012.ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΝΕΦΡΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΙΜΑΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΝΙΞΗ.ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.....ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΜΩΣ .....