ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΜΙΣΘΟΥΣ.

Οι παράνομοι φόνοι, οι ξυλοδαρμοί και η κακομεταχείριση, ακόμα και σε βαθμό βασανισμού, είναι μερικές από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας, που εξετάζονται στην έκθεση την οποία έδωσαν χτες στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία και η Διεθνής Ομοσπονδία Ελσίνκι. Η έκθεση παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, στην οποία παρέστησαν και θύματα αυτών των παραβιάσεων.

Στην έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: Στη σκιά της ατιμωρησίας - Κακομεταχείριση και κακή χρήση πυροβόλων όπλων», τεκμηριώνονται 66 περιπτώσεις φερόμενων ως παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην έκθεση περιλαμβάνονται στοιχεία για οχτώ θανάσιμους πυροβολισμούς από αστυνομικούς, εννέα υποθέσεις ανηλίκων και για έξι αγόρια και άντρες που υποβλήθηκαν σε σεξουαλικές απειλές και εξευτελισμό, ο ένας μάλιστα δημοσίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ούτε ένας αστυνομικός δεν καταδικάστηκε για κακομεταχείριση ή βασανιστήρια που διαπράχτηκαν μεταξύ 1996 και 2001. Το 2000 και το 2001 μόνον τρεις αστυνομικοί που βαρύνονταν με σχετικές κατηγορίες έφτασαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, οι δύο αθωώθηκαν ενώ η ποινή του τρίτου από 30 μήνες μειώθηκε σε 15 μήνες με αναστολή. Τα θύματα τέτοιων παραβιάσεων είναι: 17 Αλβανοί, 15 Ρομά (Τσιγγάνοι), 10 Ελληνες, ένας ομογενής από τη Ρωσία, ένας Σέρβος και 22 άλλων εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων 18 αιτούντες άσυλο και μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

«Αυτή η ατιμωρησία ενθαρρύνει τη διαιώνιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βαρύνει πολύ περισσότερο από τον αντίκτυπο των όποιων λεκτικών παραινέσεων ή καταδικαστικών δηλώσεων υπουργών», δήλωσε ο Μπιόρν Ενγκεσλαντ, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι.

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.