ΦΕΡΤΕ ΠΡΑΜΑ ΝΑ ΣΑΛΕΥΕΙ..........

Η Βουλγαρία είναι πηγή προέλευσης και σε μικρότερο βαθμό χώρα διέλευσης (τράνζιτ) ή τελικού προορισμού παιδιών και γυναικών, θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, και ανδρών, γυναικών και παιδιών που πέφτουν θύματα των οργανωμένων κυκλωμάτων δουλεμπορίου εργασίας, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση (τράφικινγκ) ανθρώπων το 2012.

Η έκθεση καλύπτει 185 χώρες, χωρισμένες σε τρεις επιμέρους ομάδες: σ' αυτές που ανταποκρίνονται στα μίνιμουν στάνταρτ για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας ανθρώπων, σ' αυτές που δεν ανταποκρίνονται πλήρως, αλλά κάνουν μεγάλες προσπάθειες, καθώς και σ' αυτές που δεν ανταποκρίνονται καθόλου και δεν καταβάλλουν καμιά απολύτως προσπάθεια.

Οι γυναίκες και τα παιδιά στη Βουλγαρία πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης τόσο στο εσωτερικό της χώρας- κυρίως στα τουριστικά θέρετρα- όσο και σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ελβετία, η Τουρκία, η Κύπρος, η ΠΓΔΜ και η Νότια Αφρική, τονίζεται στην έκθεση.

Επισημαίνεται δε πως ιδιαίτερα ευάλωτοι στο να πέσουν θύματα των παράνομων αυτών κυκλωμάτων είναι άνδρες, γυναίκες και παιδιά από την κοινότητα των Ρομά.

Επίσης, πολλοί άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τη Βουλγαρία πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης στην Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ελλάδα, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Κύπρο και το Ιράκ, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αρκετά συχνό είναι, επίσης, και το φαινόμενο των παιδιών-επαιτών από τη Βουλγαρία σε χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα μίνιμουμ στάνταρτ για την εξάλειψη του τράφικινγκ. Ωστόσο, καταβάλλει αξιοσημείωτες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση» σημειώνεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται συστάσεις προς τη Βουλγαρία, όπως να συνεχίσει η βαλκανική αυτή χώρα να ερευνά, να διώκει και να καταδικάζει κυβερνητικούς αξιωματούχους που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους κυκλώματα και να διασφαλίζει πως οι υπαίτιοι θα τιμωρούνται ποινικά.

Επίσης, συστήνεται η συνέχιση των ερευνών για τέτοιου είδους υποθέσεις, καθώς και η μη τιμωρία θυμάτων τράφικινγκ για πράξεις που αποτελούν άμεση απόρροια της εκμετάλλευσής τους από τα διάφορα κυκλώματα.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι χώρα προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής ανδρών, γυναικών και παιδιών θυμάτων παράνομης εμπορίας ανθρώπων, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση ή την εξαναγκαστική εργασία, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τα θύματα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξωθούνται σε πορνεία ή σε εξαναγκαστική εργασία στο Αζερμπαϊτζάν, στη Σλοβενία, στην Κροατία, στην Ισπανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι παιδιά και γυναίκες από την ίδια τη χώρα, αλλά και από την Ουκρανία, την Αλβανία, τη Σερβία, το Κόσοβο και τη Γερμανία.

Οι γυναίκες από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, κυρίως Ρομά, αλλά και κοπέλες από άλλες χώρες της περιοχής, είναι θύματα trafficking και εξαναγκαστικής εργασίας ως οικιακοί βοηθοί σε σπίτια.

Οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, αναφέρουν οι ειδικοί, εξωθούν επίσης στην επαιτεία παιδιά Ρομά, πολλά από τα οποία είναι μόλις τεσσάρων ετών. Μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε ότι έμποροι παιδιών ηλικίας 12 ετών τα εκμεταλλεύονται σεξουαλικά με εκβιασμούς, ομαδικούς βιασμούς και εξαναγκασμό κατανάλωσης ναρκωτικών.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με την έκθεση, καταβάλει ορατές προσπάθειες για να εμποδίσει την παραβίαση των νόμων κατά του trafficking, αλλά δεν εκπληρώνει πλήρως τα ελάχιστα πρότυπα που είναι απαραίτητα για την εξάλειψη της συγκεκριμένης μορφής εγκλήματος.

«Οι αρχές της Βοσνίας το 2011 δεν κατόρθωσαν να επιδείξουν ικανοποιητική πρόοδο στις προσπάθειες ποινικής δίωξης των δραστών και προστασίας των θυμάτων, εν μέρει λόγω έλλειψης πολιτικής στήριξης σε δράσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και επειδή το ίδιο χρονικό διάστημα η χώρα δεν είχε προϋπολογισμό σε επίπεδο κοινών θεσμών» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι οι αρχές της Βοσνίας δεν άσκησαν μέχρι στιγμής ποινική δίωξη εναντίον τοπικών αξιωματούχων που θεωρούνται συνεργοί σε υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων κι αυτό σύμφωνα με ειδικούς και εκθέσεις μη κυβερνητικών οργανώσεων αποτελεί εμπόδιο στις κυβερνητικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του trafficking.

Σλοβενία

H κυβέρνηση της Σλοβενίας «εκπληρώνει πλήρως» τα ελάχιστα πρότυπα για την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας ανθρώπων (trafficking),τονίζεται στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία ζητείται να καταβληθούν επιπρόσθετες προσπάθειες για την ταυτοποίηση και την παροχή βοήθειας σε θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαναγκαστικής εργασίας.

«Η κυβέρνηση αύξησε τη χρηματοδότηση για την προστασία των θυμάτων και ταυτοποίησε περισσότερα θύματα κατά τη διάρκεια του έτους. Επίσης,κατέβαλε ισχυρές προσπάθειες πρόληψης, καταρτίζοντας διετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης και υλοποιώντας εκστρατεία ενημέρωσης με τη χρήση πολυμέσων. Επιπλέον,υλοποίησε εκπαιδευτικά προγράμματα όσον αφορά την ταυτοποίηση των θυμάτων για κοινωνικούς λειτουργούς και εκπαιδευτικούς» σημειώνεται στην έκθεση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει τη σλοβενική κυβέρνηση να ερευνήσει περαιτέρω και να προχωρήσει σε διώξεις εμπλεκόμενων σε υποθέσεις παράνομης εμπορίας ανθρώπων, να καταδικάσει και να τιμωρήσει τους δράστες, συμπεριλαμβανομένων συνένοχων δημόσιων αξιωματούχων.

Τα σλοβενικά ΜΜΕ πρόσφατα δημοσίευσαν ότι η χώρα επί χρόνια αποτελούσε την αφετηρία για τη στρατολόγηση νεαρών γυναικών από τη Δομινικανή Δημοκρατία που εξωθούνταν στην πορνεία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα,ακόμη και υπάλληλοι από το γραφείο του Συνηγόρου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού είχαν ανάμειξη στην έκδοση εγγράφων στις νεαρές γυναίκες.

Η σλοβενική πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες και το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών είχαν προειδοποιήσει για πιθανά στοιχεία trafficking ή εκμετάλλευση για πορνεία στην περίπτωση νεαρών γυναικών που έφθαναν στη Σλοβενία με συμβόλαια για να εργαστούν ως χορεύτριες σε μπαρ.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζητά να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και η παροχή βοήθειας για την ταυτοποίηση των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαναγκαστικής εργασίας και να διασφαλιστεί η ύπαρξη ασφαλών και κατάλληλων εγκαταστάσεων για την αρωγή παιδιών, θυμάτων trafficking.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει την πρόληψη όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά Ρομά και να συνεχίσει τις προσπάθειες, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα εξαναγκαστικής εργασίας και εξώθησης στην πορνεία.

Η Σλοβενία χαρακτηρίζεται χώρα διέλευσης και προορισμού της παράνομης εμπορίας και σε μικρότερη έκταση χώρας προέλευσης για «γυναίκες και παιδιά θύματα εξαναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Τα θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης προέρχονται από την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Κάποιες φορές τα άτομα αυτά μεταναστεύουν μέσω της Σλοβενίας, στην Ιταλία, στην Αυστρία και στη Γερμανία, όπου και εκεί στη συνέχεια υπόκεινται σε εκμετάλλευση.

Οι γυναίκες και τα παιδιά από τη Σλοβενία, όπως και από τη Μολδαβία, τη Σερβία, την Κροατία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Δομινικανή Δημοκρατία γίνονται θύματα εξαναγκαστικής πορνείας και μέσω της Σλοβενίας μετακινούνται προς τη δυτική Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία και στη Γερμανία, όπου επίσης υφίστανται την ίδια μορφή εκμετάλλευσης, τονίζεται στην έκθεση.

Η κυβέρνηση της Σερβίας ενεργά διώκει τους δράστες εμπορίας ανθρώπων, τον περασμένο χρόνο αυξήθηκε ο αριθμός των καταδικασθέντων και εισήχθησαν νέα μέτρα πρόληψης στο πλαίσιο της μάχης κατά της συγκεκριμένης μορφής εγκλήματος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Σερβία είναι χώρα προέλευσης, διέλευσης και υποδοχής ανδρών, γυναικών και παιδιών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία, τονίζεται στην έκθεση.

Αν και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκθεσή του συμπεραίνει ότι στη Σερβία δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί πλήρως τα πρότυπα που είναι απαραίτητα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, τονίζει ότι οι σερβικές αρχές έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες προς την επίτευξη του στόχου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι η Σερβία έκανε σημαντικά βήματα όσον αφορά την προστασία των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, αλλά προσθέτει ότι είναι απαραίτητο στη διαδικασία να ενταχθούν και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που ήδη βοηθούσαν τα θύματα στην επανένταξή τους στην κοινωνία.

Το 2011, η εισαγγελία ασχολήθηκε με 36 υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων, στις οποίες εμπλέκονταν 68 άτομα. Από τους 68 κατηγορούμενους, 47 καταδικάστηκαν, αναφέρεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι ποινές κυμάνθηκαν από έξι μήνες έως 10 χρόνια κάθειρξη, ωστόσο από τους 47 καταδικασθέντες, μόνον οι 15 άρχισαν να εκτίουν τις ποινές.

Τα θύματα εμπορίας ανθρώπων που εντοπίστηκαν στη Σερβία κυρίως προέρχονται από τις γειτονικές χώρες και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ουκρανία, τη Μολδαβία, την Τουρκία, τη Σλοβενία, τη Ρωσία και τη Ρωσία.

Κ.Γ.

ΑΥΤΑ ΑΝΑΦΕΡΗ Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT.Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΘΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΛΟΠΡΟΣΑΛΛΗ ΤΟ ΠΟΛΛΥ ΑΣΤΕΙΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΝΩ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΗ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΟΡΔΕΛΟ ΑΠΟ ΤΟ TRAFFIKING OLOI AYTOI ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΑΠΛΑ ΧΡΗΜΑΤΙΖΩΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΡΗΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΒΛΕΠΕΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΟΔΑΠΕΣ ΙΕΡΟΔΟΥΛΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΝ AIDS Η ΟΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΑΦΡΟΔΙΣΙΟ.ΕΚΤΟΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΗ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ TRAFFIKING ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΣΤΗΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ Η ΕΥΡΩΠΗ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΟΥΤΑΝΑ ΑΛΟΔΑΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΗ ΣΑΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ .ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΓΙΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ.ΕΠΙΣΕΙΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΘΕΛΩΝΤΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΩΝΤΑΙ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ.ΟΣΟΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΟΡΕΥΩΝΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟ.ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.....