ΣΩΠΑ ΤΩΡΑ......ΕΟΕ.....ΕΟΕ.....

Αλλάζει ριζικά το πλαίσιο χορήγησης αδειών οδήγησης


ΡΙΖΙΚΕΣ αλλαγές σε ό,τι αφορά τις άδειες οδηγού προνοεί εναρμονιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Έργων. Το νομοσχέδιο προνοεί, μεταξύ άλλων, την πλαστικοποίηση της άδειας οδηγού, την αλλαγή στο όριο ηλικίας απόκτησης άδειας για κάποιες κατηγορίες οχημάτων, αλλά και την αύξηση των τελών για την απόκτηση μαθητικής άδειας.
Συγκεκριμένα, αντί η άδειες οδήγησης να ισχύουν μέχρι το 70ό έτος, θα ισχύουν για 15 χρόνια για τις μοτοσικλέτες και τα αυτοκίνητα σαλούν, και για πέντε χρόνια για τα φορτηγά και τα λεωφορεία. Όσον αφορά στην ηλικία που θα δικαιούται κάποιος να εξασφαλίσει την άδεια οδήγησης, για τα μοτοποδήλατα θα είναι τα 17 χρόνια, ενώ για τις μοτοσικλέτες μικρού κυβισμού, από την ηλικία των 18 που ισχύει σήμερα, θα δικαιούται στην ηλικία των 20 χρονών.
Για τις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού το όριο ηλικίας αλλάζει από τα 21 στα 22, νοουμένου ότι ο αιτητής θα έχει άδεια οδήγησης για την προηγούμενη κατηγορία για δύο χρόνια. Διαφορετικά θα πρέπει να βρίσκεται στην ηλικία των 24 ετών για να μπορέσει να εξασφαλίσει άδεια οδήγησης. Το όριο ηλικίας για τα λεωφορεία και τα λεωφορεία με ρυμουλκούμενο από τα 21 έτη αυξάνεται στα 24, και όσον αφορά τα φορτηγά και φορτηγά με ρυμουλκούμενο, από τα 18 έτη αυξάνεται στα 21 έτη.
Το ελάχιστο όριο απόκτησης μαθητικής άδειας μειώνεται κατά έξι μήνες από το όριο απόκτησης της κανονικής άδειας οδήγησης. Πέραν των πιο πάνω, καταργείται η κατηγορία ΙΑ. Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα τέλη για χορήγηση άδειας οδήγησης, το τέλος της άδειας θα είναι 60 ευρώ με ισχύ μόνο 15 χρόνια. Για να αποκτήσει κάποιος άδεια μαθητευομένου θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 20 ευρώ, ενώ για χορήγηση απολεσθείσας άδειας μαθητευομένου 60 ευρώ, καθώς επίσης και έκδοση αντίγραφου άδειας οδήγησης. Τα αντίστοιχα υφιστάμενα τέλη είναι 5,13 ευρώ και 8,58 ευρώ.
ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΑΙ ΠΑΡΟΤΙ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΙΑ ΤΟΥ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΠΕΤΡΕΠΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΛΑΟ ΜΑΣ.ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΑ ΨΗΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΟΥΣΙΩΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ.ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΛΟΙΓΡΑΦΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΒΟΗΘΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ  ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.