ΠΟΡΣΕ ΜΑΖΕΡΑΤΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ.....


Το μέτρο της μείωσης του Ενιαίου Τέλους Ταξινόμησης έληξε στις 7 Αυγούστου και η απόσυρση, μετά από 18 ολόκληρα χρόνια είναι πια γεγονός. Τι ισχύει, ποιο το όφελος για τη τσέπη του καταναλωτή και ποια η αναλυτική διαδικασία του μέτρου;
Τέλος στη στάση αναμονής δόθηκε μετά την εσπευσμένη κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας που αφορά στα κίνητρα για την απόσυρση παλαιών ρυπογόνων Ι.Χ αυτοκίνητων και επαγγελματικών, αλλά και τη θέσπιση αντικινήτρων για τη διατήρηση ρυπογόνων οχημάτων. Μεταξύ των αντικινήτρων περιλαμβάνονται η δημιουργία του «Πράσινου Δακτυλίου» από 1η Σεπτεμβρίου του 2011, χρονιά όπου δε θα μπορούν να εισέρχονται σε αυτόν (κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του) τα αυτοκίνητα 15ετίας και άνω, καθώς και η σύνδεση των Τελών Κυκλοφορίας (το κόστος των οποίων θα περιλαμβάνει και ρήτρα για τα παλαιά οχήματα). Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσω της απόσυρσης περίπου 730.000 οχημάτων (60% του γηρασμένου στόλου) μέχρι τα τέλη του 2012, που θα ισχύει το μέτρο. Τα αυτοκίνητα που μπορούν να αποσυρθούν ανήκουν στις κλάσεις Β, Γ και Δ, δηλαδή είναι εκείνα που έχουν κυκλοφορήσει έως τις 31/12/2004.
Τέλος, στην τροπολογία δεν αναφέρεται πουθενά ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης στην πετρελαιοκίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η τροπολογία υπογράφεται από τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μεταφορών και εντάσσεται στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη πράξη της Οδηγίας 2006/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς εταιρειών ορισμένων μορφών και της Οδηγίας 2007/63/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την απαίτηση για τη σύνταξη έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης ανωνύμων εταιρειών».


Το συνολικό κόστος ανέρχεται περίπου στα 2.3 δις ευρώ και θα συμψηφισθεί από τα "αντίμετρα".
Πώς θα χρηματοδοτηθεί το μέτρο; Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος, το συνολικό κόστος των συγκεκριμένων «περιβαλλοντικών» μέτρων θα ανέλθει περίπου στα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ, όπως υπολογίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης, δε θα επιβαρυνθούν τα κρατικά έξοδα, αφού θα υπάρξει συμψηφισμός με τα αυξημένα περιβαλλοντικά τέλη κυκλοφορίας και από τα έσοδα των πωλήσεων, οι οποίες αναμένεται να είναι αυξημένες έως και το 2012.
Σε ποια κλάση ανήκετε; Για την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης τα οχήματα κατατάσσονται σε τέσσερις κλάσεις με βάση την περιβαλλοντική επιβάρυνση του κινητήρα αυτών σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Κλάσεις ΟχημάτωνΠεριβαλλοντική επιβάρυνση κινητήρα οχημάτων
Κλάση ΑΟχήματα με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές (ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας από 01/01/2005) (EURO 4, 5)
Κλάση ΒΟχήματα με μέτριες εκπομπές (ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας από 01/01/2000) (EURO 3)
Κλάση ΓΟχήματα με υψηλές εκπομπές (ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας από 01/01/1996) (EURO 2)
Κλάση ΔΟχήματα με πολύ υψηλές εκπομπές (ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας πριν από 31/12/1995) (EURO 1, 0, συμβατικά)


Το όφελος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3.200 ευρώ.
Πόσο είναι το οικονομικό όφελος; Η απόσυρση των οχημάτων θα επιδοτείται με ποσά από 500 ευρώ έως 2.200 ευρώ, βάσει κλίμακας, ανάλογα με τα κυβικά εκατοστά του αποσυρόμενου οχήματος. Πρόσθετο όφελος 1.000 ευρώ θα υπάρχει για όσους επιλέξουν να προχωρήσουν στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 4 και 5. Έτσι το συνολικό όφελος ανέρχεται στα 3.200 ευρώ. Οι κλίμακες με το όφελος ανά περίπτωση παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.
Κατηγορία οχήματος βάσει χωρητικότητας κινητήρα (κ.εκ.) Οικονομική ενίσχυση (ευρώ)
Έως 900500
900 έως 1.4001.000
1.400 έως 2.0001.500
2.000 έως 2.4001.800
Πάνω από 2.4002.200
Στην περίπτωση που αποφασίσετε να αγοράσετε κάποιο καινούριο όχημα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Euro 4 ή Euro 5, σας δίνεται επιπλεόν οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ.
Σημ.για την απόσυρση ελαφρών φορτηγών μέχρι 1,5 τόνων το οικονομικό κίνητρο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ


Μείωση 18 ευρώ για τα "καθαρά" και αύξηση μέχρι 150 ευρώ για τους "ρυπογόνους"
Τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας; O τρόπος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας αναπροσαρμόζεται και υπολογίζεται εφεξής σε συνάρτηση αφενός του κυβισμού και αφετέρου της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του κινητήρα των οχημάτων, σύμφωνα με τους ακόλουθους πίνακες.

Η καταβολή τους τίθεται άμεσα σε ισχύ για τα επιβατικά οχήματα (2010), ενώ για τα υπόλοιπα οχήματα το 2011.
Στην ουσία πρόκειται για ακόμη ένα αντικίνητρο για τους κατόχους παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων, ενώ θα ισχύει για όλες τις κατηγορίες οχημάτων (Ι.Χ., δίκυκλα, φορτηγά κ.τ.λ.).

Όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που υπάγονται στις κλάσεις Β, Γ και Δ θα επιβαρυνθούν με αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, με επιπλέον κόστος που θα κυμαίνεται από 50 έως 150, ενώ εκείνοι που διαθέτουν όχημα που ανήκει στην κλάση Α, θα «επιβραβεύονται» με μείωση του ποσού των 18 ευρώ.

Τέλος, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστο το γεγονός, ότι τα νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας αυτοκίνητα απαλλάσσονται με μόλις 18 ευρώ, ενώ «χάθηκε» για ακόμη μια φορά η ευκαιρία, ώστε η συγκεκριμένη φορολογία να γίνει πιο δίκαιη. Δηλαδή, και στο νέο σύστημα βλέπουμε να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα και όχι η αξία του αυτοκινήτου.

Τα "περιβαλλοντικά" τέλη κυκλοφορίας
Κλάση Κυβισμός Διαφορά Νέων-Ισχυόντων Τελών Κυκλοφορίας
<301301-785786-1.3571.358-1.9281.929-2.357Πάνω από 2.357
Ισχύοντα τέλη κυκλοφορίας1846 ευρώ112 ευρώ202 ευρώ446580
Κλάση Α028 ευρώ94 ευρώ184 ευρώ428562μείον 18 ευρώ
Κλάση Β6896 ευρώ 162 ευρώ252 ευρώ 49663050 ευρώ
Κλάση Γ118146 ευρώ212 ευρώ302 ευρώ546680100 ευρώ
Κλάση Δ168196 ευρώ262 ευρώ352 ευρώ596730150 ευρώ

Θα την γλιτώσουν τα υβριδικά; Για τα υβριδικά αυτοκίνητα κάτω των 1.929 κ.ε. τα τέλη κυκλοφορία παραμένουν μηδενικά, ενώ για εκείνα που έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα κινητήρα και ανήκουν στην κλάση Α, θα καταβάλλεται το ήμισυ των τελών. Για παράδειγμα, όσοι διαθέτουν ένα αυτοκίνητο Lexus RX 450h 3.500 κ.εκ., πλέον θα πληρώνουν 281 ευρώ σε ετήσια βάση.

Από 1/9/2011 εφαρμογή του "Πράσινου Δακτυλίου".
Δακτύλιος και σε άλλες πόλεις εκτός της Αθήνας; Ένα από τα αντικίνητρα για την κατοχή παλαιού αυτοκινήτου, με υψηλές εκπομπές ρύπων, θα είναι και η δημιουργία του «Πράσινου Δακτυλίου», που θα τεθεί σε ισχύ στην Αθήνα από την 1η Σεπτεμβρίου 2011. Ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου, φυσικά, δεν είναι τυχαίος. Όπως υπολογίζουν οι υπεύθυνοι, το 2011 αφ’ ενός μεν θα έχει αντικατασταθεί μεγάλος αριθμός παλαιών αυτοκινήτων, με νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και αφ’ ετέρου θα έχουν ολοκληρωθεί αρκετά από τα έργα υποδομής, όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά το μέτρο του «Πράσινου Δακτυλίου». Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε την ισχύ του συγκεκριμένου μέτρου και σε άλλα αστικά κέντρα, με ευθύνη των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έτσι, για το 2011 προβλέπονται τα εξής:
Τα αυτοκίνητα με πολύ υψηλές εκπομπές ρύπων, δηλαδή πάνω των 15 ετών, θα έχουν κόκκινο σήμα Τελών Κυκλοφορίας και δε θα μπορούν να μπαίνουν στον «Πράσινο Δακτύλιο» κατά τις ώρες λειτουργίας του.
Τα καινούργια αυτοκίνητα με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 140 γρ./χλμ. και κάτω θα λαμβάνουν το σήμα Τελών Κυκλοφορίας σε πράσινο χρώμα και θα εισέρχονται στο Δακτύλιο ελεύθερα, ανεξαρτήτως ώρας και ημέρας.
Τέλος, όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα θα διαθέτουν σήμα Τελών χρώματος γκρι και θα υπακούουν στο σύστημα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή εκείνο του «μονά-ζυγά».
Τα όρια και το ωράριο του Πράσινου Δακτυλίου θα είναι ίδια με αυτά του υπάρχοντος, ενώ δεν αποκλείεται η διεύρυνση των ορίων του μελλοντικά.


Απλή θα είναι η διαδικασία.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ Τα δικαιολογητικά, η διάρκεια ισχύος, ο τρόπος καταβολής των κινήτρων και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες θα καθοριστούν με αποφάσεις των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η βασική διαδικασία ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις παρουσιάζεται παρακάτω και είναι απλή. Πιο συγκεκριμένα:

1. Η διαδικασία της απόσυρσης ενός οχήματος θα διεξάγεται σε μία φάση για όσους απλά αποσύρουν το παλιό τους αυτοκίνητο και σε δύο φάσεις για όσους επιλέγουν να το αντικαταστήσουν με κάποιο άλλο καινούριο όχημα που πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro4 και 5.

2. Αρχικά, ο ιδιοκτήτης του παλιού αυτοκινήτου θα πρέπει να το μεταφέρει σε κάποιο επίσημο κέντρο ανακύκλωσης που ανήκει στην Eναλλακτική Διαχείριση Oχημάτων Eλλάδος (EΔOE) ή στις εγκαταστάσεις του OΔΔY.

3. Στη συνέχεια από το Kέντρο Aνακύκλωσης ή τον OΔΔY ο ιδιοκτήτης του παλιού αυτοκινήτου θα παραλαμβάνει ένα πιστοποιητικό παράδοσης και ένα πιστοποιητικό καταστροφής. O κάτοχος του παλιού I.X. παραλαμβάνοντας τα δύο πιστοποιητικά μαζί με την Aδεια Kυκλοφορίας και τις Πινακίδες του οχήματος θα πρέπει να τα προσκομίσει στην αρμόδια ΔOY όπου ανήκει ώστε να λάβει αμέσως τα χρήματα που αναλογούν στο όχημα που έχει αποσύρει και κυμαίνονται από 500 έως 2.200 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα του αυτοκινήτου.

4. Mαζί με τα χρήματα (επιταγή) ο ιδιοκτήτης του παλιού I.X. που έχει ήδη αποσυρθεί θα παραλαμβάνει και ακόμη ένα πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει την απόσυρση του παλιού I.X.

5. Tο συγκεκριμένο πιστοποιητικό αφορά στα 1.000 ευρώ που έχει ορίσει το υπουργείο Oικονομίας αν κάποιος προβεί σε αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου I.X. και ο κάτοχός του μπορεί να το χρησιμοποιήσει έως τον Oκτώβριο του 2012 όποτε και λήγει επίσημα το μέτρο της απόσυρσης.

Aν κάποιος καταναλωτής έχει ήδη επιλέξει το νέο του αυτοκίνητο, τότε πολύ απλά θα πρέπει να προσκομίσει το πιστοποιητικό βεβαίωσης της απόσυρσης που είχε παραλάβει από την ΔOY μαζί με την Aδεια Kυκλοφορίας του νέου I.X. και το τιμολόγιο αγοράς του ώστε να του δοθούν τα επιπλέον 1.000 ευρώ που δικαιούται από την αντικατάσταση του παλιού του I.X. με κάποιο άλλο καινούριο που πληροί τις προδιαγραφές ρύπων Euro 4 και 5.

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΚΑ.ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΛΥ ΣΚΕΨΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΜΕΡΓΚΕΛ ΜΕ ΚΟΝΤΑ 1.000.000 ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΕΝΑ ΛΟΓΟ ΑΝΑΓΚΗΣ.ΚΑΙ ΟΛΑΥΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ 21ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΑ ΦΤΩΧΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΑ ΤΙ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΗΡΕ.ΤΟ ΛΥΠΗΡΟ ΣΕ ΟΛΑΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΡΟΔΩΤΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΜΑ ΛΥΠΗΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΗ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΜΑΛΛΟΝ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.