ΕΝΘΥΜΙΑ.......ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ????ΜΗΔΕΝ


Ρουμανία: Εκτακτη συνεδρίαση της Βουλής ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Ρουμανία είναι το θέμα έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής που διεξάγεται σήμερα και αύριο, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης

Συνεχίστηκαν χθες, για ένατη μέρα, στο Βουκουρέστι και σε πολλές πόλεις της Ρουμανίας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες έληξαν «χωρίς επεισόδια», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρουμανικής χωροφυλακής Φλορίν Χουλέα.

Η πολιτική και κοινωνική κατάσταση στη Ρουμανία είναι το θέμα έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής που διεξάγεται σήμερα και αύριο, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης.

Στο Βουκουρέστι, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν υπό βροχή στην πλατεία Πανεπιστημίου, φώναξαν συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας και της ρουμανικής κυβέρνησης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα αυστηρά μέτρα κατά της κρίσης και ζήτησαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

«Εκλιπαρούμε την κυβέρνηση να αποχωρήσει», «Κλέψατε και μας είπατε ψέματα, τώρα μας ταπεινώνετε!», «Ενότητα. Μαζί είμαστε ανίκητοι», «Θέλετε μια αφρικανική χώρα, ή μια ευρωπαϊκή Ρουμανία;» ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών μαζί με το πλέον δημοφιλές: «Παρακαλούμε συγχωρέστε μας, δεν μπορούμε να παράγουμε τόσα, όσα κλέβετε».

Οι συγκεντρωμένοι, συνταξιούχοι, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώσεων εκπαιδευτικών και φοιτητές κρατούσαν αρκετά πανό με συνθήματα, με τα οποία καλούσαν τους «οργισμένους» πολίτες να βγουν από τα σπίτια τους και να διαδηλώσουν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ρουμανίας: Άραντ, Σιμπίου, Άλμπα Ιούλια, Μποτοσάνι, Μπιστρίτα, Μπράσοβ, Κλουζ Ναπόκα, Σουτσεάβα, Κραϊόβα κ.ά.

Οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της χώρας είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που προβάλλονται σήμερα από το ρουμανικό Τύπο.

Η εφημερίδα «Gandul» επιχειρεί σε δημοσίευμά της να δώσει απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η λύση που έχει το κυβερνών Δημοκρατικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PDL) για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί με τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

«Πρέπει να συζητήσουμε και γι' αυτό συνεδριάζουμε στη Βουλή» αναφέρει ο βουλευτής Σέβερ Βοϊνέσκου.

Η παραίτηση της κυβέρνησης δεν εξετάζεται, προς το παρόν τουλάχιστον, από το PDL. Αντίθετα, τα ηγετικά στελέχη του αναφέρουν ότι πρωθυπουργός Εμίλ Μποκ εργάστηκε καλά, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και είναι ο μόνος που μπορεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει τη χώρα να επιβιώσει, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ορισμένο,ι ωστόσο, θεωρούν ότι ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα ήταν ευπρόσδεκτος.

Στη Ρουμανία, ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται στα 162,7 ευρώ και η χώρα κατατάσσεται όγδοη στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών με τους χαμηλότερους μισθούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Ρουμάνοι δεν διστάζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα για να εργαστούν στη Βρετανία, την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Γαλλία, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Τα 2/3 των Ρουμάνων συμφωνούν με τις αυθόρμητες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Jurnalul National».

Το 50% των πολιτών θεωρεί ότι ο Τράιαν Μπασέσκου και η κυβέρνηση είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πρόεδρος της χώρας είναι ο καταλύτης των διαδηλώσεων των Ρουμάνων, το 23% εκτιμά ότι ευθύνεται η κυβέρνηση, το 4% των Ρουμάνων θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις στρέφονται κατά της αντιπολίτευσης και το 18% ότι στρέφονται κατά της πολιτικής τάξης.

Η ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑΥΤΟ.ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΟΥ ΩΔΕΥΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΟΡΙΖΟΥΝ ΣΑ ΛΑΟΣ ΠΛΕΟΝ.......ΤΟ ΕΡΓΟ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ Δ.Ν.Τ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΔΩ.