ΑΘΩΟΙ ΑΠΑΝΤΕΣ.....

Αποφυλακίζονται 1.500 κρατούμενοι

Εγκλειστοι που έχουν καταδικαστεί μέχρι 10 χρόνια κερδίζουν την ελευθερία τους με διαδικασίες - εξπρές

Αποφυλακίζονται 1.500 κρατούμενοι

Ανοίγουν τις πύλες τους οι φυλακές για να ανακτήσουν με διαδικασίες - εξπρές την ελευθερία τους διάφορες κατηγορίες κρατουμένων από οικονομικά αδύνατους έως καταδικασμένους με ποινές κάθειρξης μέχρι 10 ετών, με εξαίρεση όσους τιμωρήθηκαν για σοβαρά οικονομικά αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου (φοροδιαφυγή, κατάχρηση δημόσιου χρήματος κ.λπ.) και για εγκλήματα με ηθική απαξία (ληστείες, βιασμοί, εμπορία ανθρώπων, αποπλανήσεις, αρπαγές κ.λπ.).

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου κατέθεσε στη Βουλή 4 βελτιωμένες τροπολογίες, που «ανάβουν πράσινο φως» για αποσυμφόρηση των φυλακών, τουλάχιστον κατά 1.500 κρατουμένους, όπως εκτιμάται σε πρώτη φάση, καθώς πέρα από τα μέτρα άμεσης αποφυλάκισης, προβλέπεται παράλληλα δυνατότητα εξαγοράς πλημμεληματικών ποινών, καθώς και παραγραφή αξιόποινων πράξεων ήσσονος κοινωνικοηθικής απαξίας κ.λπ.

Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή των ευεργετικών διατάξεων (που αναμένεται να ψηφιστούν μόλις ανοίξει πάλι η Βουλή) είναι να έχουν εκτίσει οι κρατούμενοι ένα μέρος της ποινής και να μην υποπέσουν σε νέο αδίκημα τουλάχιστον για μία 3ετία, γιατί τότε θα υποχρεωθούν να εκτίσουν αθροιστικά την παλαιότερη και τη νέα ποινή. Η πρόβλεψη αυτή - ελπίζει το υπουργείο - θα λειτουργήσει θετικά σε επίπεδο αντεγκληματικής - προληπτικής κατεύθυνσης, καθώς οι κρατούμενοι που θα αποφυλακιστούν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί να μην ξαναπαραβιάσουν τον νόμο, γιατί η αντιμετώπισή τους θα είναι πολύ αυστηρότερη.

Ορια
Η βασικότερη τροπολογία επιτρέπει να αποφυλακιστούν άμεσα κρατούμενοι με ποινές έως 3 έτη εφόσον εξέτισαν (ή εκτίουν) το 1/10, με ποινές 3 έως 5 ετών εφόσον εξέτισαν το 1/5 και με ποινές (φυλάκισης ή κάθειρξης) 5 έως 10 ετών εφόσον εξέτισαν το 1/3. Η ρύθμιση εφαρμόζεται όχι μόνο για όσους συμπλήρωσαν ήδη τα όρια έκτισης της ποινής, αλλά και για όσους θα τα συμπληρώσουν μελλοντικά, αποκτώντας έτσι πάγιο χαρακτήρα.

Δεν αποφυλακίζονται όσοι καταδικάστηκαν συμμετέχοντας σε εγκληματική ή τρομοκρατική οργάνωση, για εγκλήματα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας (με παραβίαση νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου), για φοροδιαφυγή, για ληστεία, βιασμό, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή, αποπλάνηση ανηλίκων.

Αλλη τροπολογία προβλέπει παραγραφή και μη εκτέλεση ποινών έως 1 έτος (εφόσον δεν είναι αμετάκλητες και δεν έχουν εκτελεστεί) επιτρέποντας να εκκαθαριστούν τα αρχεία μεγάλων εισαγγελιών από πολλές δικογραφίες ήσσονος σημασίας, αφού συνολικά εκκρεμούν 320.000 ανεκτέλεστες καταδίκες.

Επίσης επιτρέπεται με δικαστική απόφαση, η εξαγορά πλημμεληματικών ποινών που δεν έχουν εκτελεστεί ούτε μετατραπεί σε χρηματικές. Ακόμα παραγράφονται και παύει η δίωξη αξιόποινων πράξεων χωρίς έντονη κοινωνικοηθική απαξία που κατακλύζουν τα δικαστήρια, όπως πταίσματα ή πλημμελήματα απειλούμενα με φυλάκιση έως 1 έτος και χρηματικές ποινές. Σε όλες τις περιπτώσεις, η διάπραξη νέου αδικήματος αναβιώνει την παλιά ποινή ή δίωξη.

Οι προϋποθέσεις

  • Να έχουν εκτίσει οι κρατούμενοι ένα μέρος της ποινής
  • Να μην έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου ή για εγκλήματα με ηθική απαξία
  • Να μην υποπέσουν σε νέο αδίκημα για μία τριετία

«Εμφραγμα» στις φυλακές

Τα μέτρα αποσυμφόρησης αντιμετωπίζουν το «έμφραγμα» στις φυλακές που ευθύνεται και για τις άθλιες συνθήκες, καθώς ο αριθμός κρατουμένων έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 13 χρόνια. Οι 6.150 κρατούμενοι το 1998 (επί χωρητικότητας 4.332 θέσεων) αυξήθηκαν σε 8.725 το 2005 (επί 5.584 θέσεων), σε 11.736 το 2009 (9.103 θέσεις) φθάνοντας σήμερα σε 12.586 (9.223 θέσεις). Παρά τις 6 νέες φυλακές (3.600 θέσεων) τις τελευταίας δεκαετίας, το εκρηκτικό πρόβλημα συνωστισμού οδηγεί κατά καιρούς σε εξεγέρσεις. Το 58% των κρατουμένων (7.000) είναι αλλοδαποί. Τουλάχιστον 4.400 κρατούνται για ναρκωτικά. Τουλάχιστον 7.300 κρατούμενοι είναι άποροι (περίπου το 60%), αδυνατούν να προμηθευτούν στοιχειώδη είδη υγιεινής - ένδυσης, ενώ 800 αδυνατούν να πληρώσουν τις εξαγοράσιμες ποινές τους...

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΦΩΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΕΖΕΜΠΟΡΟΥΣ ΠΡΕΖΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΦΙΟΥ..ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ......ΑΝ ΔΕΙΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΛΕΙΠΗ Η ΕΜΠΟΡΙΑ Η ΧΡΗΣΗ Η ΚΑΤΟΧΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ......ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΩ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΚΟΜΑ......